Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VÝMĚNA – TV tip – To není moje dítě!!!

20.02.2015   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VÝMĚNA – TV tip – To není moje dítě!!!Bývalý představitel pistolníků ze spaghetti westernů a jiných tvrdých chlapíků v amerických filmech Clint Eastwood se už dávno postavil úspěšně na druhou stranu kamery. I když si občas ještě zahraje nějakou tu roli (naposledy GRAN TORINO či ZPÁTKY VE HŘE) jeho režijní filmografie narůstá zhuba o jeden film  ročně (naposledy JERSEY BOYS a AMERICKÝ SNIPER). Jako svůj dvacátý osmý film natočil držitel čtyř Oscarů ve svých osmasedmdesáti letech v roce 2008 (spolu s GRAN TORINEM) drama VÝMĚNA.



Zlí jazykové tvrdili, že Clint Eastwood má jen dvě herecké polohy – s kloboukem a bez klobouku. O jeho schopnostech jako režiséra ale málokdo pochybuje, i když ne všechny snímky v jeho bohaté filmografii snesou nejpřísnější měřítko. Říká se o něm, že si „rád vybírá příběhy, které jdou až na dřeň lidských emocí.“ O filmu VÝMĚNA to platí plnou měrou.

Možná by se pro něj spíše hodil název VYMĚNĚNÉ DÍTĚ. Naznačil by hned v úvodu zásadní problém, s nímž se musí potýkat mladá matka, které se ztratil devítiletý syn. Po několika měsících ji policie vyzve, aby si na nádraží před objektivy senzacechtivého tisku nalezené dítě přišla převzít. Jenže… chlapec, kterého jí policie předává není její syn! Kdy jiný by to mohl poznat lépe, nežli vlastní matka. Všichni jí však tvrdí opak – jak samo dítě, tak policie a pochybný lékařský expert. Chlapec se prý stihl změnit, zní vysvětlení. To ale neobsahuje odpověď na to, proč je o několik čísel menší a proč je obřezaný. Když chlapce nepoznají ani jeho učitel a zubní lékař, zoufalá žena chce vše zveřejnit. Tomu se však zkorumpovaná policie i místní představitelé chtějí za každou cenu zabránit. Nejprve ji obviní, že se o „své“ dítě odmítá starat a poté ji “pro jistotu“ odklidí na psychiatrii. Jen díky bojovníkovi proti policejné zvůli reverendu Brieglebovi (John Malkowich) může žena pokračovat v nerovném boji. Případ jejího syna se nečekaně spojí s případem sériového vraha Gordona Northcotta. Matka se stále nevzdává naděje a věří, že její syn žije…
Celý případ se odehrává v kulisách Los Angeles v roce 1928 a scénárista J. Michael Straczynski vyšel ze skutečného případu. Evokace dobové atmosféry se Eastwoodovi a kameramanovi Tomu Sternovi daří mimořádně zdařile. Přesvědčivé je i oblečení, exteriéry a interiéry. Film se odvíjí v pomalém rytmu, sleduje postupný vývoj událostí a na minulost se zahledí jen v krátkých flasbaccích. Dokáže diváka strhnout a díky opravdu lidskému dramatu i dojmout.
Velkou zásluhu na tom má představitelka hlavní role Angelina Jolieová (nezapomenutelná LARA CROFT), která podává jeden z nejsilnějších výkonů ve své kariéře (naposledy jsme ji viděli ve filmu ZLOBA - KRÁLOVNA ČERNÉ MAGIE). Za roli byla nominována jak na Zlatý globus tak na Oscara. Na Zlatý globus byl nominován i Clint Eastwood – ne však za režii, ale za hudbu, kterou si k filmu sám složil.

Proč se ještě v letadle, kde si scénář přečetl, okamžitě rozhodl, že jej natočí a stane se rovněž spoluproducentem? Sám říká: „Mám rád skutečné příběhy, zvláště když působí neskutečně.“ A stejně tak zapůsobily dobové archivní materiály na scénáristu J. Michaela Straczynského: „Když jsem narazil na tenhle záznam, nevěřil jsem , že se to opravdu přihodilo. Žena svou vytrvalou jednoduchou otázkou – Kde je můj syn? málem rozložila celý policejní sbor.“
Foto: csfd.cz, mtv.com, vk.com, fansshare.com
**************************************
VÝMĚNA (Changeling)
USA 2008, režie Clint Eastwood
Uvádí Prima v pondělí 23. února od 22,45 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0426 s