Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


HON – TV tip – nevinná oběť dětské naivity

13.03.2015   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

HON – TV tip – nevinná oběť dětské naivityMůže se z uctívaného, pracovitého a oblíbeného člověka stát lidský vyvrhel, jímž opovrhuje celé městečko a jenž skončí v policejní cele? A to přesto, že je zřejmě zcela bez viny? Zdá se to neuvěřitelné, ale právě takový případ rozvíjí dánský režisér Thomas Vinterberg ve svém filmu HON.


V podstatě jde o modelovou situaci, ale je rozehrána do všech detailů. Hollywoodem načichlý herec Mads Mikkelsen vytváří v Honu roli čtyřicetiletého Lucase – učitele, který po zavření místní školy učí v mateřské školce. Zjevně má své svěřence rád a ony mají rádi jeho. Možná někteří až příliš. Alespoň tak to prožívá malá dcerka jeho nejlepšího přítele, která mu jednou ve škole při kočkování dá pusu a do kapsy kabátu malé srdíčko. Když jí Lucas vlídně řekne, že se to nesmí, dětská duše se urazí. Večer si stěžuje ředitelce a užije slova, jimž nerozumí a která právě slyšela od svých starších sourozenců. Tím rozběhne kolotoč podezření. Postupně se všichni vzájemně přesvědčují, že Lucas je pedofil, začínají se mu vyhýbat, zabijí mu psa a i na něj někdo jednou vystřelí. Policie také nelení, protože dítě „přeci nelže.“


Život se obrátí naruby. Lze dokázat nevinu? Jak se zachovat? Rezignovat a navždy odejít kamsi daleko a zapomenout? Nebo za svou čest bojovat? Ke cti Lucase patří to, že se do boje pustí i přesto, že utrží řadu ran a to často i od těch nejbližších. Sama dívenka jednající v naivní dětské mstě  by svá slova ráda vzala zpět, ale nikdo jí už nebere vážně. Uvěřit ve vinu je totiž mnohem snažší a dává samozvaným zastáncům morálky právo jednat.

Tahle základní situace honu na člověka je plná drobných ze života odpozorovaných detailů, které jí činí maximálně věrohodnou. Postupně roste nedůvěra obyvatel městečka, postupně se (až na pár výjimek) všichni přidávají k lovu na „úchyla,“ který by mohl ohrozit i jejich dítě. Jakékoli argumenty neslyší a ani nechtějí slyšet. V tom je druhá silná rovina filmu – nejen ve vlastním příběhu drceného učitele, ale v rozpoutání masové hysterie, což – jak se ukazuje – je velmi lehké, byť se jedná o nepodložené a v podstatě nepřesvědčivé svědectví.

Ale, položte si při sledování ruku na srdce, jak byste se zachovali vy jako rodiče, kdyby někdo přišel s podobným tvrzením? Síla filmu je v tom, že vás doslova vtáhne a přinutí si podobnou otázku položit. A nejen tu – jak byste se zachovali vy v pozici pana učitele?
 

Film HON  patří k těm mimořádně silným psychologickým dílům, které dokáží jít až na kořen problému a s pečlivostí až pedantností problém zobrazit. Však také na evropských filmových cenách získal pět ocenění včetně toho nejvyššího – za nejlepší film. Představitel učitele Lucase herec Mad Mikkelsen (*1965) je natolik přesvědčivý, že jeho výkon ocenila i porota MFF v Cannes. V našich kinech jste jej mohli spatřit jako zlodějíčka v BLIKAJÍCÍCH SVĚTLECH, jako Tristana v historickém akčním filmu KRÁL ARTU&S, zločinnného bankéře v CASINU ROYAL, lékaře pološíleného dánského krále v dramatu KRÁLOVSKÁ AFÉRA, nebo jako obchodníka s koňmi v dramatu MICHAEL KOHLHAAS. 

I režisér Thomas Vinterberg (*1969) se na evropských filmových cenách dočkal ocenění, které se už možná ani nečekalo. Jeho jméno jsme zaznamenali poprvé po boku slavnějšího Larse von Triera, když spolu (údajně v několikadenním alkoholickém opojení) vymysleli dokument DOGMA 95 s pravidly dosti svazujícími filmovou tvorbu. On sám v duchu pravidel DOGMY 95 natočil velmi úspěšný film RODINNÁ OSLAVA (oceněn v Cannes) o nepovedené sešlosti snobské rodiny a pak přidal ještě (už bez dodržování omezujících pravidel) nepříliš výraznou komedii KDYŽ SE MUŽ  VRACÍ DOMŮ a příběh mladého samotáře jehož zálibu naznačuje titul filmu MŮJ MILÁČEK RÁŽE 6,65. Po dramatu SUBMARINO se již od něho příliš neočekávalo. HONEM překvapil a lze věřit, že nyní překvapí i televizní diváky.
Foto: bt.dk, karamelkinema.wordpress.com, filmer.cz
***********************************
HON (Jagten), Dánsko, &Svédsko 2012,
Režie Thomas Vinterberg,
 uvádí ČT2 v pondělí 16. března od 21,50 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0861 s