Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


OLOMOUČTÍ FURIANTI PŘEKVAPILI ODBORNÍKY I VEŘEJNOST

17.03.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

OLOMOUČTÍ FURIANTI PŘEKVAPILI ODBORNÍKY I VEŘEJNOSTSlovanský tyátr, studentské divadlo působící již dvanáct let při Slovanském gymnáziu v Olomouci, strhuje pozornost svou novou inscenací. Klasickou českou komedii Naši furianti uvedli gymnazisté ve své úpravě poprvé v červnu loňského roku, na počátku března za ni sesbírali celou řadu ocenění. Zdařilého kusu si všiml i pražský Činoherní klub.

„Zpracovali jsme po Maryši další známé dílo českého realismu. Tentokrát se jedná o čistokrevnou komedii, respektive grotesku, ve které sledujeme dějiny české mentality,“ uvedl Zdeněk Vévoda, umělecký šéf souboru a režisér inscenace.
Díky úpravám se podle jeho slov představení vešlo do pětasedmdesáti minut. Na jevišti se postupně vystřídá dvacítka herců.
Svérázné pojetí české klasiky uvádí soubor pravidelně na scéně olomouckého Divadla na cucky. První březnový víkend však naznačil, že inscenace bude mít nadregionální charakter. Slovanský tyátr uvedl komedii na soutěžní přehlídce Valašské Křoví ve Slavičíně a nevrátil se s prázdnou.
„Viděli jsme celou řadu výborných představení, ale jedno zcela výjimečné,“ zhodnotil program přehlídky předseda poroty, režisér Milan Schejbal. Následně pak souboru předal celkem jedenáct ocenění a oznámil nominaci Našich furiantů na celostátní přehlídku Divadelní Piknik, která se uskuteční v květnu ve Volyni.
„Je to pro nás samozřejmě velký úspěch a zadostiučinění a věříme, že tímto naše putování po českých scénách a festivalech nekončí. Rádi bychom se s Furianty dostali na Jiráskův Hronov,“ podělila se o ambice souboru jeho zakladatelka a manažerka Martina Bičová.
Její slova již potvrdil například pražský Činoherní klub, který zařadil představení do svého březnového programu. Slovanský tyátr sem zamíří v neděli 22. března.
„Přirozenost mladého scénického projevu souboru Slovanský tyátr nás od samého počátku inscenace zve na hru o nás. Je to scénický tanec našeho chování a jednání v situacích, kde slabost a zbabělost má své místo, tak jako hrdinství a odvaha. Náš malý český dvoreček díky Zdeňkovi Vévodovi a jeho schopnosti zprostředkovat své scénické vidění mladým hercům je autentickým obrazem našich dnešních či dávných povah. Víc prozrazovat nelze, je to dobré to vidět,“ zve na pražské představení Radvan Pácl, dramaturg Činoherního klubu. Už ve čtvrtek 19. března bude mít příležitost navštívit jednu z repríz také olomoucké publikum, hraje se tradičně v Divadle na cucky




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0302 s