Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proměna/ The Metamorphosis

23.03.2015   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proměna/ The MetamorphosisFranz Kafka je jedním z nejvlivnějších spisovatelů 20. století, a jeho Proměna je spolu se Zámkem, Procesem a Nezvěstným považována za jedny z jeho nejpřednějších a nejdůležitějších románů. O Kafkovi se všeobecně říká, že „se nedá číst“, někdo ho nenávidí, jiní však milují. Přestože jsem se zprvu obávala, že se připojím k těm, kteří Kafkův styl nechápou, naopak jsem se octla ve skupině těch, kteří jeho díla milují. A vše to začalo právě díky Proměně.

Bez zbytečností jsme hned v úvodu vtaženi do děje příběhu, kdy se Řehoř Samsa, obchodní cestovatel, ráno probouzí, a vyjma skutečnosti, že zaspal, shledává, že se ve spánku proměnil v jakýsi hmyz. Nu, co se dá dělat, i přesto přece musí do práce – je totiž hlavním živitelem svých rodičů a mladší sestry, a nelze si dovolit přijít o práci; jak je tedy v knize vidno, svou proměnu na chrobáka vzal Řehoř více než s klidem.

Jistá absurdita se proto knize nedá upřít, ovšem už jen svým nadlehčeným a volným stylem jakoby nám Kafka dával najevo, že právě tak to zamýšlel. V kontextu proměny se však příběh nejeví absurdní, neboť Řehořův osud je více než tragický. Navíc kvůli neujasnění informací ohledně jeho proměny – proč se mu vůbec něco takového stalo – na nás bude od začátku padat depresivní atmosféra a strach, že cokoliv obdobného se kdykoliv může přihodit i nám.

Vyjma absurdity Proměně nechybí ani typický Kafkův znak – bezvýchodnost. Řehoř totiž každý den doufá, že jeho život se již brzy vrátí do starých kolejí, nepřestává věřit a i sám čtenář mu bude přát jeho šťastný konec, kdy se navrátí do práce a bude si spokojeně žít; kdy ho rodina opět přijme za vlastního. Během proměny, kdy se ze syna/ bratra stal brouk, snažili se členové jeho rodiny alespoň částečně mu pomáhat, postupem však do příběhu přicházejí i jakési komicko-tragické momenty (pro nás však spíše jen tragické), a Kafka tak poukazuje na povrchnost a pokrytectví, kdy se najednou začíná uvažovat jen o tom, „jak se toho zbavit“, a jak na bývalého člena rodiny zapomenout.

V knižním vydání od nakladatelství Edika si navíc příběh můžeme přečíst i v angličtině, jedná se totiž o knihu dvojjazyčnou, a vyjma skvělého CD, na kterém se nachází Proměna jakožto audiokniha, nahraného rodilým mluvčím, nás kniha zaujme svým nespočtem skvělých ilustrací, které knize dodávají ještě více hororovější podtext.

Celý příběh je jednolitý, občas prořízlý přímou řečí, i přesto se však jedná pouze o klasické vyprávění, v tomto případě uvězněné ve dvou pokojích, kam má Řehoř přístup, a odkud se pro něj zbytek světa za dveřmi stal nedosažitelným. V momentech, kdy se Řehořovou největší zábavou stává vyhlížení z okna na ulici, se rovněž začneme zabývat osamělostí a stále urputněji na nás dopadá ona bezradnost nad vlastním údělem.

Po přečtení se již nedivím, proč jsou názory na Kafkova díla tak rozporuplná – jedná se o výtečné romány, které však, více než co jiné, nemusejí čtenáři sednout, dokonce jsem se setkala i s názorem, že pro někoho jsou jeho díla až příliš odporná. Neboť je Proměna krátkou povídkou, kterou Kafkovi trvalo napsat pouhé dva týdny, a v celku se jedná i o humorné dílo, radila bych vám s Kafkou začít právě u tohoto díla, a přestože si jsem vědoma těch názorů, které hlásají, že Kafkovi nemohou přijít na chuť, věřím, že se vám zalíbí stejně tak, jako mně (a to jsem prosím nehorázný skeptik).
 
Proměna/ The Metamorphosis
Autor: Franz Kafka
Ilustrátor: Cyril Kozák
Nakladatelství: Edika, 2012
Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
 
Více informací o knize na stránkách nakladatelství Edika.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0314 s