Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Novinky z Evropského hlavního města kultury 2015 Plzně

15.04.2015   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Novinky z Evropského hlavního města kultury 2015 PlzněO víkendu 16. až 18. ledna se Plzeň slavnostně otevřela jako Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Za tři měsíce se v Plzni odehrálo velké množství kulturních i společenských akcí, které budí zájem jak Plzeňanů tak i návštěvníků města. V Rozhledně je nelze všechny ani vyjmenovat neřkuli s nimi podrobněji seznamovat – to může jen denní tisk. Přesto bychom naše čtenáře dnes rádi blíže seznámili s několika významnými akcemi, které čekají návštěvníky západočeské metropole v měsíci dubnu. O významném Festivalu českých filmů FINÁLE jsme již informovali samostatným článkem.



Bavorské kulturní dny v Plzni
Kdo spojuje Bavorsko s oblíbenými klobáskami a dechovkou ten se v Plzni dočká. Ale to mnohem důležitější, co Bavorské kulturní dny nabídnou od 20. do 26. dubna, se nebude týkat jen těchto proslulých atributů, ale zahrne celou šíři kulturních a společenských aktivit. Po celý týden se v Plzni představí celá řada bavorských umělců, mimo jiné světoznámý chlapecký pěvecký sbor z Regensburgu ve Velké synagoze nebo rockoví hudebníci v klubech. Uskuteční se taneční a divadelní představení, autorská čtení, workshopy pro školy i programy pro rodiny s dětmi.

V průmyslovém areálu DEPO bude otevřena unikátní designová výstava Domus za doprovodu koncertu norimberských umělců. Večer filmový klub nabídne kromě krátkých filmů také u nás neuvedené převyprávění života „kouzelného prince“ LUDVÍK II. BAVORSKÝ v režii Marie Noelle a Petera Sehra. V tanečním představení ZOES BIO BOX II choreografky Alexandry Karabelas z Řezna vystoupí řady německých ale i českých umělců. Zastoupení dostane i prezentace českých a bavorských učilišť, na níž se představí klempíři, malíři, truhláři,pekaři, cukráři a kováři.

Na sousední bavorské straně, obzvláště v Horní Falci, lidé o Plzni – Evropském hlavním městě kultury 2015 hodně hovoří. Tisíci tulipány, drakem z Furthu, báječnými kapelami, umělci, herci, bavorským pivem a kulinářskými specialitami chceme za bavorskou stranu 26. dubna při zakončující slavnosti Květiny pro Plzeň na náměstí Republiky ukázat obyvatelům, jak přátelské jsou naše vztahy,“ zve na Bavorské kulturní dny Hans Eibauer, ředitel Centra Bavaria Bohemia v Schönsee, které se již víc než deset let věnuje česko-německé přeshraniční spolupráci. Přemýšleli jsme, jak udělat Plzeňanům radost," pokračuje Hans Eibauer, „a myslím, že to bude poprvé, kdy do Plzně někdo přiveze 15 tisíc květin."

V neděli 26. dubna slavnosti umění, kultury a setkávání vyvrcholí akcí KVĚTINY PRO PLZEŇ. Přátelé a partneři z bavorské strany přichystali pro Evropské hlavní město kultury 2015 velký květinový dárek cca 7 000 žlutých  a růžových tulipánů a vytvoří na cca 100 čtverečních metrech pestrý květinový obraz s číslicí 15. Další velké množství tulipánů bude připraveno pro rozdávání v ulicích města a na plzeňském náměstí. Nedělní program pak bude pokračovat na čtyřech scénách po celý den s již zmíněnou dechovkou ale i swingovými melodiemi, rockem či bubnovou show. A pokud jde o občerstvení pak stačí připomenout, žer několik restaurací bude mít speciální bavorské menu a Plzeňané tak budou moci ochutnat bavorské dobroty, jakými jsou  Bretzn‘ s Obatzda (preclíky se sýrovou pomazánkou), Leberkäs (játrový nářez), Zwetschgendatschi (švestkový koláč) či  Auszogne (smažené koblihové těsto). K tomu pochopitelně nebude chybět speciální silné bavorské pivo ze tří tamních pivovarů.
Hlavní atrakci jsme si nechali na závěr. Na náměstí Republiky se představí legendární drak z Furthu. Svými gigantickými rozměry – výška 4,5 metru, délka 15,5 metru a šířka 3,8 metru byl furtský netvor zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší kráčející robot. Tahle potvůrka váží 11 tun a rozpětí křídel má 12 metrů. Dokáže chrlit oheň do délky 16 metrů. Celosvětová senzace dokáže přilákat každoročně na letní slavnosti do Furth in Wald desetitisíce návštěvníků, kteří s nadšením zhlédnou  divadelní představení SKOLENÍ DRAKA. Jak nám řekl starosta obce Furth im Wakld Sandro Bauer příšera roztahující křídla, plivající oheň a pohybující se se strašným řevem dostala přezdívku Fany a zatím jen jednou opustila svou domovskou sluj – nyní se podruhé vydá do Plzně v doprovodu 200 herců z legendárního furtského festivalu. Více informací a podrobný program najdete na http://www.plzen2015.cz/cs/bavorskedny
 
ARABFEST
Již pošesté se koná FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY. Proběhne v Plzni od 10. do 17. dubna opět s bohatým programem. Bude představen originální film Jessicy Habie MARS AT SURLISE  zachycující střet dvou frustrovaných umělců na opačných stranách „barikády“ izraelského konfliktu. Snímek THE BAG OD FLOUR režisérky Kadhiji Leclere zachycuje příběh osmileté Sáry, která se z belgického klášterního sirotčince ocitne ve svém rodném Maroku.

V Plzni se představí fotografka Maya Hutefeuille portrétující arabské ženy v nevlídných podmínkách uprchlických táborů, přednášet bude Nawal Slemiah, zakladatelka neziskové organizace Women in Hebron, která poskytuje obživu palestinským ženám, které během válečných střetů přišly o mužské členy rodiny a jsou tak nuceny obstarávat živobytí samy. O tradiční roli muže a ženy pojedná kulturoložka doktorka Eva al-Absiová, představí se marocká autorka a básnířka Fatéma Chahid a o současném dění v Íráku pojedná drama irácko-americké dramatičky Heather Raffo.
V prostoru bývalého DEPA se představí britsko-palestinská hvězda hip-hopu Shadia Mansour (viz foto). Jedinečnou afterparty zajistí rakouští DJs - formace Restless Leg Syndrome, kteří mixují populární libanonské folklórní písně s beatovými. Během ARABFESTU bude možné ochutnat speciality syrské a libanonské kuchyně, které připraví šéfkuchaři arabských ambasád, zůčastnit se minikurzu arabštiny či workshopu arabské vizáže. Originálním projektem je putovní výstava fotoportrétů dvanácti vybraných arabských mužů a žen, kteří žijí v České republice – mezi jinými třeba režisér Moris Issa, hudebník Rashid Rahma či lékař Najib Barakat. Další informace www.arabfest.cz
  
FRESH FESTIVAL
Rozhledna je zaměřena na kulturu. Ale jít na kulturní zážitek s prázdným žaludkem? Přitom stačí mít trochu širší nadhled – vidět mistry kuchaře při práci – není to umění? I ten „zlý šéf“ Pohlreich (viz foto), když mu odpustíte sprostá slova, umí.  Stejně tak třeba slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák či vyhlášený séfkuchař z TV soutěže MasterChef Jiří &Stift.
Proč tento úvod? Do Plzně se totiž již popáté vrací oblíbený kulinářský festival – dříve nazývaný APETIT FESTIVAL - nyní pod novým názvem FRESH festival. Možnost ochutnat skvělou gastronomii dostanou návštěvníci po tři dny od pátku 22. do neděle 24. května v prostorách poblíž obchodního centra Plaza. Jak nám řekl pořadatel festivalu Petr Jirásek výčet známých tváří uvedených výše nekončí. Na festivalu své kuchařské umění ukáží také Ivan Vodochodský, Gondíci, Riccardo Lucque, Karolina z pořadu TV Prima a avantgardní kuchař Petr Koukolíček.

Naučit se vařit můžete při novince letošního festivalu – na workshopech, kde vám lekci dají jak mistři tak třeba Karolina z TV Prima, Markéta Hrubešová či Petr Havlíček. Foodlogerka Veronika Koko Kokešová (viz plakát) vás pozve na chili speciality a chcete-li neobyčejný a netradiční pokrm pak se zastavte u Petra Ocknechta na jeho specialisty z hmyzu. „Pro čtyři vybrané účastníky budou připravené plné kuchyně, ingredience, nádobí a vše potřebné… Pod vedením známých osobností budou pokrmy vařit naživo společně s nimi,“ prozrazuje Petr Jirásek.
Tradiční součástí festivalu je soutěž o západočeskou restauraci roku. Každá z vybraných bude mít prostor pro degustační menu. Už zmíněný Peter Koukolíček bude mít hned dvě. Můžete tam ochutnat skutečné unikáty – v jedné třeba krajtu královskou, krokodýla, žáby či maso ze zebry. V té druhé pak představí molekulární gastronomii. 

FRESH  festival je letos součástí projektu Plzeň 2015, což povede k jeho dalšímu vylepšení. „Ve spolupráci s projektem Plzeň 2015 se nám podařilo do Plzně dostat show Michelinského kuchaře ze španělského San Sebastianu,“  uzavírá informace Petr Jirásek. Dobrou chuť. A pokud vám to nestačí pak další fresh festival se koná v Praze 6.-7. června a v Pardubicích od 20. do 21. června.
Fota: plzen.cz, zatoon.co, arabfest.cz





 







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0451 s