Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hlas pro vraha

15.04.2015   Stanislava Adámková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hlas pro vrahaZločinecká padesátá léta minulého století a životní příběh jedné ženy, jež byly s onou neúprosnou dobou neodmyslitelně spjaty – to je hlavní námět nové knihy Hlas pro vraha od české autorky Oliny Táborské

Detektivka či beletrizovaný životopis? Téměř šedesát let byla smrt její matky zahalena tajemstvím… Bedlivě sleduji každé knížky s tímto námětem. Mé pozornosti proto neunikl ani Hlas pro vraha – knížka, na kterou jsem měla zřejmě příliš vysoké nároky…

Z tohoto příběhu, který je z velké části pravdivý, mám ovšem rozporuplné pocity, resp. takové pocity ve mně spíše vyvolávala hlavní hrdinka sama. Román se rozehrál velice slibně. V úvodních kapitolách se podíváme právě do oné pokřivené doby, ve které se započal psát životní příběh hlavní hrdinky Anny. Poohlédneme se po jejím nešťastném dětství, u kterého jsem několikrát měla slzy na krajíčku a zavítáme do doby o její neúspěšné snaze o dobré vzdělání.  V těchto etapách Annnina života jsem jí držela palce a přála jí jen to dobré. Můj pohled na ní se ovšem postupem času trochu změnil. Žena, která stojí nohama pevně na zemi, se jakoby vytratila a mé sympatie k ní se postupně vytrácely.
 
Bohužel ani autorčin styl psaní mě příliš neoslovil.  Pero autorky se nerozepsalo lehkým a nekomplikovaným jazykem, který osloví každého čtenáře a především, který se ke knize s tímto námětem přímo nabízí – navnadil by tak autenticitu popisovaných událostí, které se skutečně odehrály. Nemohu říci, že by se knížka vysloveně četla špatně, ale několikrát jsem měla problém s kostrbatými a mnohdy i neohrabanými pasážemi, kterým nepomohlo ani hanácké nářečí.

Ani závěrečnými kapitolami si u mě autorka nespravila reputaci. Opravdu jsem si nemyslela, že vše utne tak rychle. Odpověď na otázku: Jak to tehdy doopravdy bylo s její matkou?“ přišla jako blesk z čistého nebe. Podle mě až příliš uspěchaně a jakoby strojeně – zkrátka tak, jak bych to u knížky s takovým námětem neočekávala.
 
Na druhou stranu si ale Hlas pro vraha přeci jenom zaslouží mé uznání. I přes mé výtky před samotnou autorkou smekám. Pustit se do takového díla, jehož děj je neodmyslitelně a nesmazatelně spjat s jejím osobním životem, přeci jenom potřebuje určitou námahu a přemáhání sebe sama. Velice si cením toho, že je příběh z velké části pravdivý, vznikl z mnoha vyprávění a vzpomínek a hrdinové – ač s pozměněnou totožností – skutečně žily nebo ještě žijí. A právě díky takovým knihám si můžeme přiblížit dobu, která byla plná křivd, negace a násilí vůči nevinným lidem.

Patříte mezi ty čtenáře, kteří mají rádi příběhy táhnoucí se napříč desetiletími? Ty, které vykreslují portréty lidí ocitnuvších se náhle v době, která pohrdala lidskými životy a křivila jejich charaktery? Hlas pro vraha by mohl být pro vás dobrou volbou. I přes mé dojmy a pocity si ji dovolím doporučit právě vám – těm čtenářům, kteří mají v oblibě knížky s tímto námětem. Nenechte se tedy příliš ovlivnit mojí recenzí a udělejte si na Hlas pro vraha vlastní názor. I přes mnohé si to rozhodně zaslouží!

Hodnocení: 3/5

Hlas pro vraha
Olina Táborská
Motto/2015
464 stran


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0322 s