Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lásky manifest

04.05.2015   Dagmar Hermannová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lásky manifestKdyby měl na hlavě rohy, vypadal by jako uhrančivý mefisto, který s prostopášným úsměvem nabízí...

     V slunci už se směje krásný měsíc máj, a nádherou květů září celý kraj, což máj umí, i když dokáže být ještě i studený a lezavý. U nás je tradičně spojován s láskou, snad díky k lásce zvoucímu hrdliččinu hlasu v slavné básni Máj, o čemž  hrdličky nemají ani tušení, a sám nešťastný básník byl zrovna v lásce dost rozporuplný. Jeho milá měla možná štěstí,když v tehdejší době nebylo v módě řešit partnerské spory kyselinou,ale krásně se povedla pasáž, kde mladý Vilém prostřednictvím mraků pozdravuje....zemi krásnou, zemi milovanou... i když si tuto lásku uvědomuje nejspíš proto, že má na dohled popravčí kůl, a jeho kroky po milované zemi jsou už poslední.
      
      Láska k vlasti kdysi patřila k velmi silným lidským citům, a psalo o ní mnoho básníků i prozaiků,pro lásku k vlasti se i umíralo,ale současná generace podobným heroickým postojům zrovna moc nedá.Hrdinské činy jednotlivců má sice v povědomí díky školním osnovám,ale to je asi tak všechno.Na místě, kde před necelými čtyřmi sty léty sklonilo hlavy na špalek sedmadvacet českých pánů, stojí teď stánek s občerstvením a vesele se tam hoduje, přičemž dlažebního kamene s vytesaným křížem si sotva někdo všimne. Stejně tak místo,kde při dlouhé cestě na smrt si naposledy odpočinul jiný nadšenec pro lásku k rodnému kraji, Jan Sladký - Kozina, se dnes nachází uvnitř plzeňského pivovaru, a asi deset metrů od pamětní desky stojí oblíbená knajpa, kde se juchá a tancuje. S příkladnou láskou je opečovávána vyhlášená plzeňská nová synagoga, ale ani trochu té lásky nezbylo k prokázání úcty jejímu smutnému staviteli Rudolfu &Stechovi,který se v ní oběsil ve věku padesáti let - na rozkvetlý máj tehdy už nedohlédl, a jeho hrob je zpustlý, ačkoliv je nedaleko.

       Skoro všichni lidé milují přírodu, většinou to každý říká. Láskyplně si prohlížíme snímky od moře a z všelijakých cizích krajin, ale doma naši lásku demonstrují spíše tuny odpadků, které dobrovolníci seberou v milované přírodě každý rok.Kdyby se světská láska alespoň trochu ztotožňovala s tou v románech a básních,byl by náš duchovní i mravní svět samý květ, asi jako máj, bohužel to tak nefunguje. Současná - i partnerská - láska získala podobu spíše pragmatickou,což známá a oblíbená píseň vysvětluje takto: ..."jen zahlídli svět, maj na duši vrásky,jak málo je -málo je lásky"... Takže jakmile člověk zahlédne svět, láskyplné aktivity ho přejdou? První odvážné krůčky dnešního batolete vedou k počítači, a mediální a virtuální svět ho postupně odnaučí jak schopnosti mít rád, tak i samostatně myslet.

        U nás dospěláků to není tak dramatické díky zdravému základu z minulosti, a například lásku k jídlu umíme vyjádřit celkem jednoznačně. Třeba - mám k smrti rád svíčkovou - přičemž intimní světlo v ledničce má pro každého romantické kouzlo i o půlnoci. A když už jsme u jídla, nejchutnější prý je to pečlivě připravované s láskou, která kdysi dýchala z prostřených nedělních stolů, a hospodyňky ve sněhobílých zástěrkách byly vzrušující. Dnes se kuchyňského verpánku zmocnili z velké části muži, i když známý televizní kuchařský model také nemá chybu. Kdyby měl na hlavě rohy, vypadal by jako uhrančivý mefisto, který s prostopášným úsměvem nabízí v reklamě účinný prostředek na kvalitní erekci, jenom lze těžko říci, jestli své televizní pokrmy připravuje z lásky k divákům, nebo jeho ďábelský úsměv patří spíše nastávajícímu honoráři.

          Tak - jako tak -  vrtkavý měsíc duben je pryč, konečně je tu sladký máj s kvetoucími stromy a s hrdličkami, a i když milostné inspirace by se měly - s trochou štěstí - dát najít průběžně, bez ohledu na roční období, v máji by to měla být tutovka. I já jsem právě teď inspirována v hospůdce známé na návsi za můstkem, kde na mně z kuchyně už poněkolikáté rajcovně mrkl fešácký kuchař. Ten šťavnatý, majoránkou a česnekem vonící bramborák na mém talíři je nejspíš lásky manifest - a jestli ne, tak jsem se musela splést.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.0535 s