Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Divadlo ABC je plné slepic

19.05.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Divadlo ABC je plné slepic Divadlo ABC je plné slepic, najdete je všude. Chovat je tam začal hrdina poslední premiéry letošní sezony Romulus Veliký v podání Aleše Procházky. Komedii antických rozměrů švýcarského dramatika Friedricha Dürrenmatta zrežíruje Ondřej Zajíc a premiéra je naplánována na 23. května.

Západořímská říše se hroutí, vlast ohrožují cizí vojska, za každým závěsem na něho číhá vrah, ale Romulus Veliký se stará jen o svůj chov slepic a klidně si snídá vejce! Jedna nečekaná událost střídá druhou. Postavy, situace a zápletky jsou ryze současné, velmi komické a velmi aktuální. Rozuzlení je šokující. Diváky však nečeká historická hra, dramaturgyně Věra Mašková vysvětluje: „Historické reálie slouží jen jako kulisa pro rozvíjení absurdní hořké komedie o moci, vládnutí, smyslu politiky a přeceňování lidských možností tvořit dějiny. Hra Romulus Veliký je hrou na konec světa.“

Role Romula Velikého je náročný herecký úkol, protože vztah publika k němu se několikrát dramaticky promění. Jaký je Romulus podle jeho představitele Aleše Procházky? „Je to prototyp antihrdiny. V dobách válečných, v dobách dobývání a rozdělování světa zastává pacifistické názory a více než politika ho zajímá chov slepic, jejichž snůšku s chutí pojídá a zapíjí vínem z jím vypěstovaného chřestu.“ A proč jsou symbolem hry právě slepice? „Myslím, že slepice jsou ideálním zvířátkem pro dokreslení Romulovy nestátnickosti i pro jeho vědomou degradaci vážnosti císařského majestátu. Neumím si představit, že by místo brodění se ve slepičincích Romulus choval v čisťounkých stájích ušlechtilé arabské hřebce,“ dodává Aleš Procházka.



 
Německy píšící švýcarský autor Dürrenmatt, který zemřel r. 1990, patří dnes už k moderním klasikům. Začínal jako autor detektivek, k jejichž psaní se uchyloval z nouze do doby, než ho v padesátých letech proslavila Návštěva staré dámy po celém světě. Jeho praxe autora kriminálních příběhů mu nejen vynesla jeden z nejslavnějších německy psaných románů Soudce a jeho kat, ale pomohla mu i při konstruování důmyslných zápletek a nečekaných point jeho dramat. Klíčové Dürrenmattovy hry se na jevištích Městských divadel pražských hrály už v 60. letech a jednalo se o poměrně slavné inscenace (např. Play Strindberg nebo Fyzikové). Romulus Veliký zde byl uveden také, a to v roce 1965. Tehdy ho ztvárnil Václav Voska a jeho ženu si zahrála Jaroslava Adamová. Městská divadla pražská na tuto tradici navazují.


Friedrich Dürrenmatt

Romulus Veliký, komedie antických rozměrů

Režie: Ondřej Zajíc

Dramaturgie: Věra Mašková

Scéna: Adam Pitra

Kostýmy: Dana Hávová

Hrají: Aleš Procházka, Martina Delišová, Nikol Kouklová, Zdeněk Dolanský, Viktor Dvořák, Petr Klimeš, Pavel Juřica, Lukáš Jurek, Jiří Klem / Jan Vlasák, Jaroslav Vlach, Zdeněk Vencl, Jiří Schwarz, Milan Kačmarčík, Tomáš Novotný. Premiéra 23. 5. 2015 v Divadle ABC








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0572 s