Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co si pro Wallandera přichystala Pátá žena?

20.05.2015   Petr Čapek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co si pro Wallandera přichystala Pátá žena?

Letošní jaro již vcelku tradičně přineslo natěšeným fanouškům další případ komisaře Wallandera. Poslední titul z nakladatelství Host se řadí na šesté místo v sérii a doplňuje tak další místečko v této výborné kriminální řadě. A jaký nový Wallander je? Jako vždy ponurý a melancholický, zároveň však pořád stejně dobrý.

Knihy Henninga Mankella si získaly zcela po právu oblibu u čtenářů po celém světě. A je tedy příjemné vidět, že se jeho knihy těší slušnému čtenářskému zájmu i u nás. Je sice pravda, že Mankell nezažil takový boom jako například jeho kolega Jo Nesbo, ovšem troufám si tvrdit, že komisař Wallander je přeci jen o něco více trvanlivější než Harry Hole. Pravdu ovšem ukáže až čas, i když již v tuto chvíli má melancholický komisař lehký náskok, jelikož tato série začala vznikat již počátkem devadesátých let.

Dokáže však i po takové době oslovit dnešní čtenáře? Přeci jen doba se mění a s ní vše co známe. Mankell však již několikrát dokázal, že s tímto faktem si rozhodně hlavu lámat nemusíme, ba právě naopak. První díly této série jsou krásnou ukázkou toho jak se Evropa po pádu železné opony formovala a jakým novým nástrahám musela policie čelit.

Mankell ve svých knihách vystřídal již řadu vážných témat, jedno z “nejoblíbenějších” však až doposud chybělo…. Jaké však neprozradím, ale mohu říci, že i tentokrát čeká na Ystadskou policii hodně zapeklitý případ, ve kterém se brutalita vraha opět posouvá na zcela novou úroveň, na jakou Wallander a jeho kolegové nejsou vůbec zvyklí.

Již první nalezená oběť napovídá, že na vyšetřovatele nečeká žádná rutinní práce. Navíc se zdá, že vražda byla pečlivě naplánovaná. Proč by ovšem někdo zabíjel mírumilovného básníka a milovníka ptactva? Loupež to být nemohla, nic nechybí, že by snad vyřizování účtů, ačkoliv je to nepravděpodobné, nebo se ornitolog ocitl pouze v nesprávnou dobu na nesprávném místě? To je jen jedna z mnoha otázek, které na Wallandera čekají, navíc se záhy ztratí další muž….

Ty čtenáře, kteří se již s Wallanderem setkali a mají ho načteného Pátá žena určitě nijak nepřekvapí. I šestý díl série se nese v podobném duchu, jako již vydané díly z této řady a autor i zde bez problému drží svůj standard. Přesto však i zde najdeme pár odlišností díky kterým je každá jednotlivá kniha jedinečná. Mankell opět zapojuje do hry o něco více Wallanderův soukromý život. Navíc samotné vyřešení případu přináší komisaři daleko více otázek a věcí k zamyšlení než očekávaný pocit uspokojení.

Mankell má bezesporu obrovskou výhodu v postavě, kterou stvořil a může se o ní bez problému ve všech ohledech opřít. Wallander je zkrátka jedinečný a společně s Herculem Poirotem, Lizbeth Salanderovou, nebo právě Harry Holeem se řadí mezi nejlépe napsané postavy v tomto žánru (pokud vám zde nějaká postava chybí,klidně doplňte, tento výčet je pouze orientační).

Ačkoliv se Pátá žena řadí k delším dílům série, jejích takřka 550 stran rozhodně nebude čtenářům dělat žádný problém. A přestože by někdo mohl namítnout, že příběh je zbytečně rozvláčný, k Wallanderovi zkrátka patří a bez něj by to nebylo ono. Atraktivní příběh společně s lidskými postavami by tak mohl být dostatečným lákadlem k přečtení. Pokud by vám však ani toto nestačilo, stačí si uvědomit pouze fakt, že Henning Mankell je skutečným otcem současné severské krimi, povolanějšího autora budete tedy hledat marně.
 

********************************************************
Henning Mankell - Pátá žena

Originál: Den femte kvinnan; 1996; Překlad: Helena Steissová;
Vydal: Host Brno; 2015; 543 stran



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0464 s