Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


BUNNY A BÝK - TV tip - černohumorná road movie

29.05.2015   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

BUNNY A BÝK  - TV tip - černohumorná road movie Cestovat a prožívat cestovní dobrodružství lze různě a každý může mít o tom jinou představu. Prožít pak zpětně zážitky z cesty můžete jak prostřednictvím fotografií tak třeba videozáznamů. Spolehnout se jen na svoji paměť může být ošidné a zavádějící. Zvláště jste-li „divní“ jako hlavní postava tohoto filmu Stephen.




Film BUNNY A BÝK (Bunny and the Bull) je černohumorná roadmovie od tvůrců kultovního britského seriálu Mighty Boosh v režii Paula Kinga. Hlavní hrdina Stephen (Edward Hogg) je podivín, žijící stereotypně ve svém bytě, ze kterého nikdy nevychází (a snad ani není schopen vyjít). Obsesivně se vyhýbá všem nepříjemným a nechtěným vzpomínkám i myšlenkám. Dodržuje navyklé rituály a objednává si denně stejné jídlo. Když to jednou musí změnit, jeho mysl zalétne ke vzpomínce na restauraci s názvem U Kapitána Kraba, kde jednou před léty byl a kde dokonce těžce nesl konec románku s Melánií, ženou, kterou marně tři roky miloval. Po nepříjemné zkušenosti s láskou se Stephen rozhodl pro celoživotní celibát a chce se stáhnout do soukromí. Jeho aktivní kamarád  Bunny (Simon Farnaby), sukničkářský šílenec a ochlasta, ho však přemluví na velký evropský výlet.
 
Právě na tuto cestu nyní Stephen vzpomíná. Podle režiséra:“Stephenův byt ve filmu funguje jako vizuální metafora pro prostor jeho mysli.“ Během vzpomínání se jeho byt proměňuje v kulisy cesty, na kterou by nejradši zapomněl. (Jak tu nevzpomenout na text Jiřího Suchého „kuchyň se ti stane lesem a štokrle medvědem“) Krajinou vzniklou z fotek a suvenýrů se znovu vydá z industriálního polského Slezska až do španělské Andalusie za osudovým býkem. Navštíví mimo jiné  belgické národní muzeum kuchařek, muzeum rentgenu či polské národní muzeum bot s podivným průvodcem. Také do života obou kamarádů vstoupí španělská číšnice Eloisa (Verónica Echeguiová), která by ráda stihla fiestu v jejím rodném andaluském městě, fiestu, při které všichni „čurají a kakají a milují se v ulicích. “ Kromě jiných přátelé na cestě potkají též vycpaného medvěda a jeho ctitele, milovníka psů bez domova či bývalého toreadora Javiera.
 
Kombinace vizuálních nápadů inspirovaných Michelem Gondrym a hořkosladkého komediálního příběhu jako v BOKOVCE dělá z filmu BUNNY A BÝK vtipnou, dojemnou a naprosto jedinečnou cestu z jednoho konce pokoje na druhý. Ale nejen o probuzení fantazie je tento zvláštní film, dosud dostupný jen členům filmových klubů. Je také dílem o lásce, ceně přátelství, možností fantazie, hořkosti a zatrpklosti z milostných trablů, ztrátě iluzí.
 
Ocitujme z komentáře režiséra Paula Kinga, pro něhož je tento film celovečerním debutem: „Bunny a býk je road-movie odehrávající se v lidské hlavě. Velkou motivací pro natočení tohoto filmu byla moje vlastní cesta po Evropě poté, co jsem dokončil druhou sezónu seriálu The Mighty Boosh. Toulání se vlakem a autem po Evropě se mi zdálo jako skvělý motiv pro „film o kámoších“ (buddy movie).“
 
A dejme ještě slovo jednomu z kritiků - Jason Korsner v UK Screen napsal:
Režisér film sice označuje jako road-movie odehrávající se v lidské hlavě, ale daleko více se jedná o poměrně jednoduše vystavěný příběh dvou vzájemně si odporujících kámošů a jejich bláznivých prázdnin. Výjimečným činí tento film jeho vizuální styl: režisér Paul King má famózní představivost a prezentuje divákovi vzpomínky hlavního hrdiny Stephena v kombinovaných pasážích využívajících hraný, animovaný i loutkový film."
Foto:acfk.cz, van698.com


***********************************
BUNNY A BÝK (Bunny and the Bull)
Velká Británie, Francie 2009, režie Paul King,
uvádí ČTart v úterý 2.června od 23,10 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0581 s