Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Básnická scéna na Colours of Ostrava přivítá držitelky literárních cen a další!

16.06.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Básnická scéna na Colours of Ostrava přivítá držitelky literárních cen a další! “Colours jedna báseň” - to si již podruhé budou moci říci návštěvníci mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 16. do 19. července v úchvatném industriálním areálu Dolních Vítkovic. Po úspěšném debutu v minulém roce i letos festival obohatí básnická scéna MF DNES Poetry stage s řadou básnických a hudebně-poetických projektů. 

 Díky loňskému velkému zájmu diváků bude program rozšířen o půlnoční vystoupení, návštěvníci se také budou moci zapojit do diskuse na téma “živá poezie” a zažít neobvyklé performance či projekty, které vznikají pouze pro tuto poetickou scénu. “Zásadní je pro mě pestrost a různorodost v přístupu k interpretaci poezie i jejím propojení s hudbou nebo divadlem,” říká na úvod dramaturgyně básnické scény Blanka Fišerová.


 
Program zahájí v pátek autorský hudebně-poetický projekt skladatelky a klavíristky Dady Klementové Setkání/Stretnutie z poezie Jana Skácela a Milana Rúfuse. O “Živé poezii” budou diskutovat básníci-nakladatelé (Dan Jedlička, Jan Těsnohlídek ml.), básníci-publicisté (Jonáš Zbořil) i propagátoři alternativních způsobů šíření básní, např. Ondřej Kobza (Poeziomat) nebo Lukáš Sedláček (Poetizer) společně s diváky. Novinkou je výjimečná forma Science Slamu, v němž studenti Masarykovy univerzity netradičně, vtipně a alternativně popularizují vědu. Ke slovu i notám se dostane Jazzová poezie Lawrence Ferlinghettiho, projekt ostravského herce Vladimíra Poláka, nebo hudebně-poetická smršť Vítrholc. Vystoupí řada hudebníků, kteří se nechávají inspirovat básníky (klavíristka a písničkářka Hana Kopřivová, zpěvačka Eva Burešová). “Diváci se mohou těšit také na netradiční pojetí Kadiše nebo zhudebněnou středověkou poezii či na vystoupení kontroverzního Pavla J. Hejátka s hudebně-poetickým programem A mory - a samozřejmě také na autorská čtení českých i slovenských básníků,” doplňuje Blanka Fišerová.

Poetická scéna letos přivítá také například Olgu Stehlíkovou, letošní držitelku ceny Magnesia Litera, nebo Kateřinu Rudčenkovou, která byla oceněna v minulém roce. Z nominovaných na tuto cenu vystoupí např. Dan Jedlička, který se stane také moderátorem diskuse o živé poezii. Ze Slovenska přivezou inspiraci básnířky Lucia Bizarretová, Lucia Kramárová a Miroslava Ábelová, z řad básníků například Jan Těsnohlídek ml., David Bátor, Josef Straka, Martin &Senkypl nebo Lukáš Bárta a další. “Nebude chybět také Improzie, improvizovaný hudebně-poetický blok, v rámci kterého si básníci, herci nebo performeři před diváky vylosují hudebníka, s nímž budou improvizovat,” dodává Blanka Fišerová.


 
I v letošním roce jsou v programu zastoupeny divadelní formy. “V rámci páteční půlnoci uvedeme projekt Léčivého divadla herečky Gabriely Filippi Andělé v mém srdci, v němž také uslyšíte ostravského hlasového mága Patrika Kee. Nedělní poledne bude patřit scénickému čtení Desatero podle Dagmar, ve kterém účinkuje herečka Nela Boudová. Čtení je věnováno Dagmar &Simkové, jež prožila komunistické věznění (nejen) v padesátých letech a napsala o něm autentické svědectví,” vypočítává Fišerová.

Součástí Poetické scény je Mobilní knihovnička, návštěvníci mohou přinést pro ně už nepotřebnou knihu a vyměnit ji za titul, který je zaujme. Mobilní knihovničku koordinuje Knihovna města Ostravy, která poskytne i knihy vyřazené z fondu. K dispozici budou i díla účinkujících básníků, autorů a hudebníků.

V rámci areálu bude po celou dobu probíhat Guerilla Poetring - (bá)snění ve veřejném prostoru. Letos je cílem organizátorů zahltit prostor básnické scény poezií i fyzicky. “Do akce se může zapojit každý, hlavním smyslem je ukrývání/vylepení básní, nafocení místa a zveřejňování fotografií na facebookovém profilu projektu,” uzavírá Blanka Fišerová, která projekt Guerilla Poetringu vytvořila a jehož se v současné chvíli účastní více než 80 měst z České republiky a akce probíhá také v zahraničí (Francie, Brazílie, Turecko apod.). Pokud se chcete zapojit do Guerilla Poetringu, událost bude vytvořena v průběhu měsíce června zde:

www.facebook.com /guerillapoetring.

Více informací o programu MF DNES Poetry stage a o účinkujících na: www.colours.cz.


Festival Colours of Ostrava nabídne čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. K hlavním headlinerům patří Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, Clean Bandit, José González, The Cinematic Orchestra, Rodrigo y Gabriela, Swans, Klangkarussell, Other Lives, Dillon, Roni Size Reprazent Live, Owen Pallett, Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvaer, William Fitzsimmons, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki, The Crooked Fiddle Band, NO Blues a řada dalších. Z České republiky zahrají například Zrní v jednorázovém projektu s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Tata Bojs, Lenka Dusilová a Baromantika, Bratři Ebenové, Stromboli, Michal Hrůza, Kieslowski, Tvrdý/Havelka, Aneta Langerová, Vladimír Merta Trio, Sto zvířat, Mucha, Lenny či Jelen.


Celkově proběhne během čtyř dnů více než 200 koncertů, divadel (Dejvické divadlo, DaeMen, Anna Polívková a Martha Issová), filmů, workshopů, diskusí či výtvarných aktivit na 15 otevřených i krytých scénách. Místem konání se stane již počtvrté industriální areál Dolních Vítkovic, který ale dozná dalších změn a zlepšení. Nově se těšte na speciální electronic stage, nové prostory zrekonstruovaného Dolu Hlubina i nový klub a kavárnu na vysoké peci. Opět se setkáte s oblíbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, velkoplošnou projekcí u haly Gong, designovou WTF Market and Art zónou, světelnými instalacemi, velkým Světem techniky, koncertním sálem z bývalého Plynojemu nebo vinárnou v betonovém bunkru. Zázemí na festivalu díky zvláštní Dětské scéně a kojícímu stanu opět najdou rodiče s dětmi.








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0283 s