Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Exupéryho lidské povídky

17.06.2015   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Exupéryho lidské povídkyMalý princ je nesmrtelný příběh, jenž je nezapomenutelně zapsán do světových literárních dějin. Kdo však Antoine de Saint-Exupéry, autor této alegorie, je? Známá je i jeho Citadela, ve které pokračujíce rozvíjí myšlenky z Malého prince. Ale dále? Můžeme vůbec říci, že autora a jeho um známe, když nevíme nic relevantního o jeho další tvorbě?

Abychom pochopili jeho tvorbu, musíme nejdříve pochopit Exupéryho samotného. Antoine se již v mládí zamiloval do létání a vbrzku se rozhodl, že jakmile bude moci, stane se pilotem. Člověk by si myslel, že skutečně byl spisovatelem a pilotem jen pro zábavu – avšak přesný opak je pravdou. Jak o něm totiž řekl plukovník Gelée, dovolím si užít parafráze, Exupéry nebyl ani básníkem ani moralistou; jeho nejbližší vědí, že ve skrytu a svou nejniternější částí byl letcem, mužem vzduchu; což se projevuje i v jeho pisatelské tvorbě.

Kariéra spisovatele pro něj započala ještě o mnoha let dříve, než světlo světa spatřil dokončený Malý princ. V roce 1926 započal svou psanou tvorbu debutem z leteckého prostředí, a ještě dlouho poté v témže směru pokračoval. A se třemi příběhy o pilotství se v Exupéryho Povídkách setkáme.

První nese název Dopis rukojmímu, která je se svými 20 stránkami z celého kompletu nejkratší. Už zde se setkáváme s plně jiným Exupérym, než jakého můžeme znát právě z jeho Malého prince – jedná se o mnohem složitější, svým způsobem však plošší vyprávění, které bylo Exupérym směřováno jeho židovskému příteli, jenž se musel v období 2. světové války skrývat před nacisty. Vyjma filozofického podtextu ukrytého za běžnými odstavci se v povídce dohledáme spousty odkazů na Exupéryho víru v lidský charakter a jeho hodnotu; který nemá nic společného s barvou pleti či národností.
 

Povídku Noční letec, v souboru druhou, napsal Exupéry na základě vzpomínání na hledání svého přítele-pilota, který se ztratil při přeletu přes Andy, a stal se bestsellerem, jímž si Exupéry ve světe vydobyl jméno. Jedná se o příběh odehrávající se jedné noci, kdy se ztratí poštovní pilot Fabien – sledujeme dále, jak si s tím poradí jemu bližší. Komplet zakončuje 120 stránková povídka Válečný pilot, ve které se Exupéry snaží poukázat na válku jakožto přítěž, která je lidem vnucována přes nevoli, a jsou povinni se jí účastnit.

Co mají povídky společné, je to, že jejich smysl čtenář pochopí nejspíše až po dočtení - jinak se na ně tedy bude dívat, když je začíná číst, či třeba po druhotném přečtení, kdy již ví, co ho čeká, a může si tak vychutnávat každý odstavec, aniž by nad jeho smyslem musel přespříliš přemýšlet.

Rozhodně se jedná o výtečný soubor, ve kterém Exupéryho nepoznáme. Jeho povídky jsou krásně lidským počtením, které nám jeho osobnost ukazují blíže a ve skutečnějším světle, než jsme ho mohli shledat kdy jindy. Zajisté doporučuji, obzvláště, máte-li tolika blízko k samotnému Malému princi, jenž musel uchvátit všechna z našich srdcí. Jeho povídky jsou s citem a autenticky napsané příběhy, které nás, rovněž jako Malý princ, donutí zamýšlet se nad celým světem. Navíc si sami konečně uvědomíme, co Exupéry miloval ze všeho nejvíce; tedy plachtění vzduchem.
 
Povídky
Autor: Antoine de Saint–Exupéry
Překladatel: Jiří Konůpek
Nakladatelství: Omega, 2015
Počet stran: 224
Vazba: vázaná s přebalem
 
O knize na stránkách nakladatelství Omega
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0284 s