Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je středa 11.12.2019, svátek má Dana 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 505
Publikovaných článků: 12781
Komentářů: 11044


Měření



Před třiceti lety zemřel Jaroslav Dietl

06.07.2015   Ivo Fencl   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je mistr seriálu zapomínán?
Dne 29. června 2015 jsme si připomněli jednoho z nejlepších českých scenáristů, který bohužel předčasně zemřel právě před třiceti roky během tenisového turnaje. Jak plyne čas, test ze znalostí jeho rozsáhlého díla stává se pro mnohé stále nesnadnějším, a to i omezený výhradně na Dietlovy televizní seriály.
Anebo to raději posuďte sami.

1. V pořadí teprve druhý Dietlův televizní seriál po Rodině Bláhově se jmenoval
a) Čtyři z tanku a pes
b) Tři chlapi v chalupě
c) Tři chlapi na cestách
2. Kdo ztvárnil titulní roli v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů (1975)?
a) Česko-americký skladatel Jan Hammer
b) Eliška a veškerý její sklářský rod Jakubů
c) Jaroslav Satoranský
3. Někdejší režim zakázal opakovat Dietlův seriál
a) Okres na severu (1981) – s hercem Jaroslavem Moučkou
b) Dispečer a kapela (1972) – s hercem Josefem Kobrem
c) Píseň pro Rudolfa III. (1967-1969) s – s hercem Darkem Vostřelem
4. Předlohou pro Dietlův televizní seriál Byli jednou dva písaři (1973) je román
a) Alexandra Dumase
b) Gustava Flauberta
c) Miroslava Horníčka
5. Jaroslav Dietl rovněž vytvořil
a) Ženu na radnici
b) Muže za pultem
c) Doktora z vejminku
6. Na zvrácení kombajnu došlo v televizním seriálu
a) Sedmá kavalerie
b) Plechová kavalerie
c) Zítra se bude zvracet všude
7. Tím „nejněmějším“ partem z psacího stroje Jaroslava Dietla byla bezpochyby role
a) Josefa Dvořáka jako kuchaře Sváti Kuřátka
b) Vladimíra Menšíka jako spisovatele Alexandra Dumase
c) Andrey Čunderlíkové jako Iny
8. Rolí úlisného Voženílka v seriálu Inženýrská odysea se proslavil
a) Miloš Nesvadba
b) Jiří Císler
c) Josef Vinklář
9. Známý Dietlův kriminální seriál se jmenuje
a) Malý pitaval z velkého města
b) Velký pitaval z Malého sedla
c) Válka volů
10. Již počínaje rokem 1976 psal Dietl svůj fakticky nejdelší „seriál“
a) Proletáři
b) Skláři
c) Bakaláři
Správné odpovědi:
1b), 2c), 3c), 4b), 5c), 6b), 7c), 8b), 9a), 10c)
Jeden až tři body: Rozhodně jste mladí, v pořádku a klid, seriály Jaroslava Dietla vám nikdo nutit nechce.
Čtyři až sedm bodů: Dietla znáte, ledacos z jeho prací se vám zamlouvá a jste přesvědčeni, že byl talentovaným a přímo dumasovsky plodným řemeslníkem, ne-li umělcem.
Osm až deset bodů: Zajeďte za Magdalenou Dietlovou a nabídněte jí svou literární (spolu)práci; kdož ví, možná právě ve vás tkví geniální Dietlův pokračovatel.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.275 s