Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Orwellův 1984

15.07.2015   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Orwellův 1984George Orwell je skrze svůj dystopický román 1984 často nazýván prorokem naší doby; že předurčil, jak to se světem jednou skončí. Totalitní vláda by měla děsit každého člověka se zdravou myslí, o čemž se nás prostřednictvím knihy 1984 snaží přesvědčit. Knihy, která nás nenechá chladnými a donutí nás jen dumat nad tím, jak by takový svět mohl existovat – a že jsme od toho mnohdykrát nebyli nijak daleko.

Orwell ve své knize stvořil totalitní svět jako ukázku, které bychom se měli bát a jí se nepoddat. V tomto světě existují tři mocnosti, které mezi sebou bez přestání bojují - Eurasie, Eastasie a Oceánie, v níž vládne Strana v čele s nejmocnějším ze všech, Velkým Bratrem. Strana je totalitní nadvláda, která určuje, co se smí a co ne, a když někdy prohlásí, že 2 a 2 dají 5, tak prostě dají 5.

Světem Strany a Velkého bratra nás provází Winston Smith, pracující na Ministerstvu pravdy, kde je jeho úkolem ničení minulosti a nahrazování jí pohodlným materiálem – pohodlným pro Stranu. V tomto světě žádná pravdivá minulost neexistuje a lidé Straně skutečně věří vše, co si o minulosti sama vymyslí. S Winstonem to však není nejinak. Již dlouho pochybuje o stranické ideologii a vzmůže se tedy alespoň k formě protestu, která se nezdá nejnápadnější; začne si vést deník.

Psaní si deníku trestné není, neboť ve světě, v němž Winston žije, trestné není již dávno nic. Neexistují žádné zákony, jimiž by se člověk měl řídit, záleží však na tom, co si do deníku bude psát. A Winston ho začne plnit svými krimipsychy, tedy špatným smýšlením a dokonce nesouhlasem se Stranou – například s nejzákladnějšími hesly strany, o válce, svobodě a nevědomosti -, což už samo o sobě se rovná smrti. Strana nevidí rozdíl mezi myšlenkou a činem, a zda jen špatně smýšlíte, je to, jako kdybyste se fyzického protestu dopustili.
 

Winston nás seznamuje se svým rutinním životem, ve kterém ho trápí bércový vřed a zklamání ze života proudící zapíjí mnoha sklenkami ginu Vítězství denně. Datuje se rok 1984 a ani lidé nejsou, co bývali. Především děti se od malička tvarují dle stranických měřítek a jsou poštvávány proti vlastním rodičům. V tomto světě neexistují žádné city, láska smí proudit pouze k Velkému bratrovi a manželé spolu mohou spát pouze tehdy, pokoušejí-li se o dítě.

Ve světě udavačství, kde každý každého podezírá, však existuje jeden člověk, o kterém si je Winston téměř jist, že o Straně sdílí stejný názor a z hloubi by nejraději vykřikoval ta samá slova, jakou má neustále nutkavou potřebu vykřikovat Winston, totiž PRYČ S VELKÝM BRATEM – samozřejmě tak nikdy nemůže učinit, neboť je 24 hodin denně 7 dní v týdnu pod dohledem obrazovek, které si všímají všech vašich pohybů a i těch nejtišších zvuků. Vidina spřízněné osoby drží Winstona v naději. A nakonec se k tomu přidá i láska.

Tento churavý svět plný špehování, slídění a tajnůstkářství byl Orwellem vylíčen nepopsatelně dobře, a nejde zde jen o příběh, jehož autorem se stal; jde o samotná slova, která k sobě skládal, o jeho um psaného slova, který každou stránkou doprovází nás. Orwellův román je vypravěčský, nenalezne se v něm příliš přímé řeči, která ostatně do tohoto světa nepatří.

Kniha je to velice znepokojivá a jednoduše šílená, plná deprese a vlastně žádné naděje. Je na ní nejhorší právě to, že Orwellův román je tolik autentický. V historii lidstva nic stejného nebylo, avšak – částečně ano. „Zjemněná“ verze tohoto románu byla skutečností a je vlastně i dnes. Po dobu čtení i po přečtení této knihy na nás bude stále padat otázka: nemáme tímto směrem již nakročeno? A jak dlouho bude trvat, než se Orwellova vize zplna naplní?

Nové vydání od nakladatelství Argo je navíc jediné v České republice, které je doplněno o ilustrace Jaroslava Róny, jež knize dodávají ještě hrůznější a přitom úžasnější podtext.
 
1984
Autor: George Orwell
Originální název: Nineteen Eighty-Four
Překladatel: Petra Martínková
Ilustrátor: Jaroslav Róna
Nakladatelství: Argo, 2015
Počet stran: 320
Vazba: vázaná
 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0637 s