Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


G. R. R. Martin rozehrává partii Divokých karet

27.07.2015   Petr Čapek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

G. R. R. Martin rozehrává partii Divokých karet

Když se v dnešní době před někým zmíníte o jménu G. R. R. Martin, takřka okamžitě se mu vybaví veleúspěšný seriál HBO Hra o trůny, knihomolům pak i celá knižní série Píseň ledu a ohně. Ovšem pouze zarytí fanoušci fantastiky budou vědět, že Martinův rozsah je mnohem širší a že se kromě psaní věnuje i editorské činnosti. A díky nakladatelství Argo mohou nyní čeští čtenáři nahlídnout do jedné z nejznámějších Martinových antologií. Dokáží však Divoké karty zaujmout i po více než pětadvaceti letech od svého původního vydání?

 

Čtenáře, kteří se tetelí nedočkavostí nad novou Hrou o trůny, budu muset malinko zklamat. Divoké karty jsou od nejznámějšího Martinova díla na míle vzdáleny. Navíc se sám Martin na této antologii podílel pouze jednou povídkou. Za co mu však mohou čtenáři vděčit, je celkový koncept a svět, ve kterém se tyto příběhy odehrávají.

Martin zde vytvořil vizi Země, kterou roku 1946 postihl mimozemský virus, jenž sice nevyhladil celé lidstvo, ale zahrál si s ním opravdu divokou partii karet. Z některých se stanou takzvaná Esa - lidé obdařeni speciálními schopnostmi, které si nic nezadají s komiksovými hrdiny. Ostatně Divoké karty jsou poctou superhrdinům a komiksu jako takovému. Ovšem každá karta má svůj rub i líc. I když v tomto případě spíše Jokera. Ti kteří měli tolik smůly a genetická mutace u nic pokročila až k této “kartě”, se stávají bytostmi s podivnými duševními i tělesnými vadami. Jejich údělem je tak žít na pokraji společnosti odsouzeni k živoření a smrti.

Přestože je první díl legendárních antologií G. R. R. Martina především o těch, co měli trochu toho štěstí a dočkali se nějaké zajímavé schopnosti, nezapomíná ani jednotlivými střípky informací rozvíjet svůj fantastický svět. Přesto jsou jednotlivé povídky zaměřeny především na Esa. A je jedno jestli na ty, co stojí na straně vlády a zákona, nebo na ty co se rozhodli vzít svůj život do vlastních rukou a to navzdory zákonům. Projděme tedy spolu s autorským výběrem G. R. R. Martina alternativní historií lidstva odehrávající se po roce 1946.

První svazek Divokých karet spatřil světlo světa již v roce 1987, aby se o více než dvacet let později v roce 2010 dočkal nové rozšířené edice, která míří i na pulty českých knihkupců. Původní mistry sci-fi a fantasy (Roger Zelazny, Howard Waldrop, Lewis Shiner a samozřejmě George R. R. Martin) tak v rozšířeném vydání doplňují i  příběhy zástupců mladší generace (Davida Levina, Michaela Cassutta a Carrie Vaughnové). Čtenáři se tak mohou těšit na 14 příběhů od celkem 14 autorů fantastiky.

Ačkoliv je každý příběh jedinečný a představuje čtenářům nového hrdinu, všechny spojuje právě svět, do kterého jsou jednotlivé epizody zasazeny. Každý autor tak přidává další a další fascinující střípky informací, které dotváří celkový dojem. Bohužel se samotným konceptem antologie je spojen asi i největší zápor Divokých karet. Už vzhledem k rozsahu jednotlivých příběhů, není v lidských silách vměstnat na cca 20 stran kompletní příběh hrdiny, kterému se autor věnuje. Díky tomu tak zůstává velký počet nezodpovězených otázek, které budou čtenáře trápit ještě dlouho po přečtení. Na druhou stranu, právě díky tomu budete takřka okamžitě toužit po pokračování, protože co kdyby se v některém z následujících dílů objevila odpověď na otázku, na kterou prostě potřebujete znát odpověď.

I přes občasnou nevyváženost jednotlivých povídek je samotný koncept Divokých karet naprosto geniální. Ať už jedinečným světem, ve kterém po 2. světové válce zasáhl Zemi mimozemský vir, anebo neustálou honbou za odpověďmi, protože otázek vás při samotném čtení napadne opravdu dost. Úvodní díl antologií Divoké karty si rozhodně zaslouží u čtenářů šanci, a kdo ví, třeba i vás svět superhrdinů pohltí a nabídne vám zajímavý pohled na alternativní lidské dějiny.

Foto: kosmas.cz

G. R. R. Martin
Divoké karty
Argo,2015



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0334 s