Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zlínské divadlo chystá oslavy jubilejní 70. sezony

15.09.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zlínské divadlo chystá oslavy jubilejní 70. sezony &Sansonový galavečer, novou pohádku pro děti, ale i znovuotevření nyní již nekuřáckého divadelního klubu Dílna – to vše připravila zlínská scéna na úvod své nové, jubilejní 70. sezony. Jedinečným šperkem, který začátek významného divadelního roku ozdobí, bude premiéra Prodané nevěsty v režii Jana Antonína Pitínského na začátku října. Zazpívá v ní živě na jevišti obrovský sbor - všichni zaměstnanci divadla, jejichž počet přesahuje sto lidí.

OTEVŘENÍ KLUBU DÍLNA PO REKONSTRUKCI


Slavnostnímu zahájení ve Velkém sále předchází otevření divadelního a hudebního klubu Dílna, která přes léto prošla zásadní rekonstrukcí a je od září nekuřáckým prostorem. Pro diváky budou nejviditelnějšími změnami zcela nové stoly a židle, které vyrobila divadelní stolárna, a také rekonstrukce podlah v sále i přilehlém baru. Již nyní je možné do Dílny zavítat na oběd v rámci poledního menu. Večerní program vypukne v sobotu 12. září v 19 hodin premiérou inscenace Česká literární klasika v 90 minutách v režii Michaely Doleželové a Jakuba Nvoty. Publikum se může těšit na představení volně navazující na oblíbený komediální titul Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Na scéně vystoupí trojice herců – Petra Králová, Zdeněk Lambor a Pavel Vacek.


„Avšak zatímco v případě Shakespeara šlo o už hotový text – česká klasika je zbrusu novým textem Michaely Doleželové a Jakuba Nvoty. Inscenovali jsme pro zlínský divadelní klub Shakespeara a poučení touto zkušeností jsme se rozhodli vytvořit divadelní představení na základě české literární klasiky. Tedy ne děl dramatických a divadelních, ale literárních – próz, povídek, románů, novel a poezie,“ přibližují režiséři Jakub Nvota a Michaela Doleželová.

„Pochopitelně že není možné představit nám takové penzum literatury v celku. Trojice herců bude proto muset zrychlit a začít hledat nové způsoby, jak jednotlivé díla představit publiku. Prochází tak dějinami českého národa, nacházejí témata, která v jednotlivých historických obdobích autoři zobrazovali a odkrývali. Ukazují skryté stránky národní povahy i dávno zapomenuté perly české literatury. Dělají to s lehkostí, současným humorem a nadhledem. Nic pro ně není dostatečně svaté, nic není tabu,“ doplňuje Jakub Nvota.


SLAVNOSTNÍ ZAHAJOVACÍ VÍKEND VE VELKÉM SÁLE


Slavnostní zahajovací víkend ve Velkém sále naplánovali zlínští divadelníci na víkend 19. a 20. září. V sobotu 19. září se mohou diváci těšit speciální oslavu 70. sezony - šansonový galavečer v režii umělecké Hany Mikoláškové s Helenou Čermákovou pod názvem Tolik bylo dní…, na kterém kromě hostů zahraje také osmičlenný orchestr. Hudba zazní již krátce před zahájením v improvizované kavárně na schodech před divadlem. K dobré kávě, již zajistí pojízdná Kafekára, zahraje před divadlem holešovský bigband.


„Začíná 70. divadelní sezona ve Zlíně. Kolik jen za ty roky uplynulo slunečných i stinných dní, kolik zajímavých setkání, kolik inspirativních příběhů… Někteří lidé divadlem jen prošli, jiní se vraceli a někteří zůstali napořád. Jednou z těch, kteří vytrvali a zůstali, je také žena nezaměnitelného hlasu, usměvavá dáma a jevištní živel – Helenka Čermáková. Vždycky měla sen, že bude mít vlastní recitál z původních písní. Tak se dali dohromady básníci, režiséři, skladatelé a přátelé divadla 
a napsali jej pro ni. Jako dárek. Ale on je to dárek spíš pro nás všechny – diváky i divadelníky. Mám velkou radost, že se na tomto pořadu z lásky k Helence a zlínskému divadlu podílí hned několik lidí, kterých si u nás v divadle vážíme nejen po umělecké a pracovní stránce, ale které mezi nás vždy rádi znovu vítáme jako přátele. Jsou to režiséři Dodo Gombár, Martin Františák, Jakub Nvota, Jan Antonín Pitínský, Petr &Stindl a hudební skladatelé Mario Buzzi, Petr Hromádka, Zdeněk Král a David Rotter, ale i muzikanti, kteří budou ten večer účinkovat - například František Segrado, Josef Ručka nebo Jitka &Suranská. Ale vedle nich přispěli svým umem i naši „domácí“ kolegové: herec Tomáš David věnoval Helence hned dvě písně a další herecký kolega Gustav Řezníček bude večerem provázet a samozřejmě si s ní zazpívá,“ přibližuje Hana Mikolášková.

„A v neposlední řadě děkuji moc a moc všem, kteří vyslyšeli naši výzvu a poslali zlínskému divadlu vlastní básnické texty. Některé z nich se objeví v programu k inscenaci, takže si divák koupí vlastně takovou unikátní malou básnickou sbírku, a některé zazní zhudebněné přímo na jevišti. Je to prostě narozeninová oslava se vším všudy – s přáními, s dárky, se vzpomínáním, s muzikou. A doufám, že podobně, jak tomu bývá na dobrých oslavách, i tady bude platit, že obdarovaní si budeme připadat nakonec všichni. Nejen my „oslavenci“, ale hlavně naši narozeninoví hosté, tedy diváci,“ dodává.

Ti, kteří se na zahajovací galavečer nedostanou, budou moci využít dalších tří repríz v sezoně: 3. 11., 29. 12. a 27. 2. Vstupenky na všechny další tři večery jsou již od září v prodeji.



DIVÁCKÁ ANKETA APLAUS 2015


Právě v sobotu 19. září budou také v rámci slavnostního zahájení vyhlášeny výsledky divácké ankety Aplaus 2015. Letos hlasovali diváci pošestnácté a stejně jako v předešlých letech mohli dát svůj hlas herci a herečce, kteří je v sezoně 2014/2015 nejvíce zaujali. Cenu Aplaus za nejlepší inscenaci sezony pak získá titul, který bude mít nejlepší výsledek za celosezonní hlasování diváků po každém představení.


Cena ředitele za umělecký a etický přínos Městskému divadlu Zlín

2015



Ředitel divadla Petr Michálek letos na slavnostním zahájení udělí Cenu ředitele divadla za umělecký a etický přínos Městskému divadlu Zlín Ivanu Kalinovi.


Ivan Kalina

*10.11.1942 v Plzni

Po získání vzdělání v hereckém oboru měl na počátku šedesátých let angažmá v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo Olomouc), v Horáckém divadle v Jihlavě a posléze v roce 1966 zakotvil jako herec v Divadle pracujících ve Zlíně.

V roce 1989 se významně podílel na aktivitách stávkového výboru, aby se později postavil přímo do jeho čela. V roce 1990 zvítězil v konkurzu na post ředitele divadla a funkci zastával do 31.12.1997. Od té doby byl opět členem hereckého souboru MDZ.

Pro jeho ředitelskou éru byla typická snaha proměnit divadlo v umělecké centrum, kde by se setkávali nejen divadelníci, ale i umělci jiných zaměření. Pod jeho vedením také začala tradice Mezinárodního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie.

V MDZ nastudoval více jak sto padesát rolí. Ta první byla role Filipa ve hře šlamastyka s měsícem, tou zatím poslední role Koukola ve hře Je třeba zabít Sekala. Mezi jeho nejvýraznější role patří moudrý a věrný Blázen v Hajdově inscenaci Shakespearova Krále Leara.



Neděle 20. září bude věnována dětským divákům. Ve 14.30 hodin na ně čeká premiéra pohádky v režii Zuzany Patrákové Plaváček s Markem Příkazkým v titulní roli. Ještě před tím pro ně herci připravili tvořivé dílničky, které budou otevřeny od 13 hodin před hlavním vchodem do divadla. „Přijďte postavit loďku pro Plaváčka a odneste si z divadla kromě zážitku z pohádky i malý dárek na památku,“ zve šéfka vnějších vztahů Vladimíra Dvořáková.


Součástí slavnostního zahajovacího víkendu bude výstava plakátů k jednotlivým inscenacím na celou sezonu 2015/2016 v dolním foyer divadla.


PRODANÁ NEVĚSTA


První klasickou premiérou nové sezony bude 10. října dlouho očekávaná Prodaná nevěsta, nejznámější česká národní opera Bedřicha Smetany, tentokrát v režii Jana Antonína Pitínského. Je nejčastěji hranou operou v českých operních domech. Mnohé melodie a písně, jako Proč bychom se netěšili, Znám jednu dívku, To pivečko, Milostné zvířátko díky své melodičnosti takřka zlidověly.


„Díky odvaze pana režiséra Pitínského a jeho týmu máme jedinečnou příležitost oslavit naši 70. sezonu něčím tak nádherným a důstojným, jako je Smetanova Prodaná nevěsta. Ale jak samozřejmě naši diváci vědí, nejsme operní divadlo, a proto bylo třeba pozvat k nastudování a hudební úpravě muzikanty, kteří nám s tím pomohou,“ vysvětlil dramaturg Vladimír Fekar.

Na úpravě hlasových i orchestrálních partů pracoval Mario Buzzi, s nastudováním pomáhá vedle něj i Josef Ručka, pianista, kterého diváci znají například z inscenace Madam Piaf. V kapele k nástrojům zasednou známé zlínské hudební firmy – akordeonista Vojtěch Szabó, trumpetista František Slavík, klarinetista Zdeněk Marušák, hobojistka Michaela Kamenčáková (Malované na skle) a na basu Josef Vojtášek. Profesionální muzikanty doplní opět mladí herečtí talenti – Markéta Kalužíková opět usedne za cimbál, Marek Příkazký se učí na gajdy a Tomáš David se ujal specifického lidového nástroje vznešeně nazývaného „židovská harfa“, který všichni znají ale spíš pod jménem grumle či brumle.

„A protože za touto inscenací stojíme jako jeden muž, objeví se na scéně také jedinečný sbor, který nemají v žádném jiném divadle: v určitých chvílích se totiž na scéně objeví všichni zaměstnanci Městského divadla Zlín. Takže diváci budou mít šanci vidět tuto jedinečnou partu lidí, bez kterých by žádná inscenace ve zlínském divadle nevznikla,“ doplňuje Vladimír Fekar.


Prodaná nevěsta se v režii Jana Antonína Pitínského odehrává v současnosti, nebo jen nedávné minulosti. Scéně Jana Hubínka bude dominovat pivovar a obrovské množství bicyklů – na scéně se jich objeví celkem 160. Motiv pivovaru jednak souvisí s atmosférou pouti, ale také se Smetanovým životem. Je známo, že Smetana se narodil dne 2. března 1824 v přízemí pivovaru v Litomyšli do poměrně zámožné rodiny. Jeho otec František (Franz) Smetana se vyučil sládkem, po praxi si pronajal postupně pivovary ve slezské Nise, Chvalkovicích, Novém Městě nad Metují a od konce roku 1823 pak měl v nájmu panský (valdštejnský) pivovar ve východočeské Litomyšli.


„Volnější zacházení s hudbou Bedřicha Smetany a poměrně svobodné rozhodování, která část Sabinova libreta zůstane s hudebním doprovodem a která naopak zazní činoherně, umožní, jak pevně doufáme, více si uvědomit samotnou tragikomiku příběhu Prodané nevěsty. Divák totiž často díky ohromujícímu a omamujícímu zvuku celého orchestru přestává vnímat nuance vztahů a proměn, kterými si v této opeře procházejí hlavní postavy,“ říká režisér inscenace Jan Antonín Pitínský.


„Zpěv herců nebude sice dosahovat operní preciznosti, avšak snažíme se o opravdovost pěveckého projevu. Budeme moci více soustředit na tragikomičnost jednotlivých situací, které libreto nabízí,“ doplňuje Vladimír Fekar.


Roli Mařenky si zahraje Petra Králová, Jeníka ztvární Radovan Král, postava Kecala patří Gustavu Řezníčkovi. Na scéně se v dalších rolích objeví Jan Leflík, Eva Daňková, Josef Koller, Helena Čermáková, Zdeněk Lambor a další.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0831 s