Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je pondělí 9.12.2019, svátek má Vratislav 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 505
Publikovaných článků: 12780
Komentářů: 11044


Měření



K výročí Richarda Halliburtona

21.09.2015   Ivo Fencl   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Letos by mu bylo 115 let a většina dnešních dětí, a to i amerických, v nejmenším netuší, o koho šlo. Nemají o tom však ponětí ani mnozí dospělí Američané. U nás je to o něco málo lepší; přesto otázkou zůstává, nakolik je následující test vlastně lehký.


1. Richard Halliburton byl

a) Britský cestovatel po Africe a překladatel Tisíce a jedné noci
b) Americký cestovatel a dobrodruh
c) Anglický herec a manžel Elisabeth Taylorové

2. Kanálem mezi dvěma kontinenty proplaval „Smělý Dick“ čubičkou

a) od Pacifiku do Atlantiku
b) z Atlantiku do Pacifiku
c) ze Středozemního moře do moře Rudého

3. Halliburton strávil osamělé noce na špičkách

a) Cheopsovy pyramidy i řeckého Olympu
b) Mount Everestu i K2
c) Empire State Buildingu i Eiffelky

4. Dobrovolně se nechal uvěznit

a) v Alcatrazu
b) v síťce na motýlky
c) na Ďábelských ostrovech

5. Alpy už před Halliburtonem překonal v doprovodu slona

a) Alexandr Veliký
b) Hannibal
c) Hannibal Lecter

6. Tzv. Studna smrti v Mexiku, do které dvakrát skočil, je hluboká

a) jedenáct metrů
b) sedmnáct metrů
c) jedenadvacet metrů

7. Prudkou mořskou úžinu Dardanelly přeplaval Halliburton

a) z Evropy směrem do Asie
b) z Asie směrem do Evropy
c) tam i zpátky

8. Ještě prudší Messinskou úžinu překonal směrem „od Charybdy ke Skylle“, tj.

a) ze Sicílie do Itálie
b) ze Sicílie k bájnému Kartágu
c) z Itálie na Sicílii

9. Ve Spojených státech je

a) dodnes ikonou
b) uznáván leda jako spisovatel
c) takřka neznámý

10. Richard Halliburton roku 1939 beze stopy zmizel

a) v Bermudském trojúhelníku
b) v Tichém oceánu
c) v povodí Amazonky

Správné odpovědi:
1b), 2b), 3a), 4c), 5b), 6c), 7a), 8a), 9c), 10b)
Jeden až tři body: Asi nemáte valný smysl pro romantiku.
Čtyři až sedm bodů: Dobrý výsledek. Jen více peněz a světový mír chybějí k tomu, abyste se vypravili po Halliburtonových stopách.
Osm až deset bodů: Jste potenciální český Halliburton.
(Cestovatel a spisovatel Richard Halliburton se narodil 9. ledna 1900.)

Zdroj foto: wikipedia.org




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2982 s