Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kterak se z poslední stane První

24.09.2015   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kterak se z poslední stane PrvníAmerica Singerová zvládla něco, co se jí těsně po vstupu do Selekce zdálo naprosto nemožné - udržela se v soutěži, skončila dokonce mezi posledními čtyřmi dívkami v Elitě a navíc si získala princovo srdce. Bude to však stačit k tomu, aby si jeho náklonost udržela až do konce?

Prišel třetí a zároveň závěrečný díl z této trilogie a konečně nastal čas korunovat vítězku, dívku, která si bude moct po zbytek života užívat pozornost již brzy nejvlivnějšího muže v zemi, tedy krále, prozatímně samozřejmě pouze prince Maxona. Jak však přichází konec, postupně se k paláci blíží další a další hrozby - neboť nyní hrozbou nejsou pouze tři zbylé soupeřky.

Za branami království dochází ke stále vzrůstající síle rebelů a tehdy si America uvědomí, že musí i v tomto kontextu začít jednat. Mohlo by se zdát, že díky tomu bude poslední díl oproti ostatním příjemně akčnější - a tedy, akce knize neschází. Je do ní však nacpána způsobem, skrze nějž okamžitě poznáme, že autorka ji do knihy zařadila pouze kvůli svému vlastnímu přesvědčení, kdoví jak to knihu nezlepší; ač se pro nás tak stává ještě více nepřirozeně umělou.

Naopak co se nemění, je přehnanost Americiného přemítání o svých pocitech. Byť se nedávno ujistila v tom, komu bude i přes možné okolnosti již navždy patřit její srdce, má autorka nestále nutkání nás skrze svou postavu o jejích myšlenkových pochodech zahlcovat ve všech možných scénách, a to i přesto, kolikrát nám je již zmínila předešle.

Co se postav týče, nedochází k žádným charakterovým posunům, jelikož jak autorka stručně své postavy vymyslela na začátku, nechala je až do konce. Ač je pravda, že věc, která by nás mohla nově překvapit, je snad to, že nám hlavní hrdinka bude svou v konkrétních situacích nesmyslnou zatvrzelostí a rádoby hrdostí lézt na nervy ještě více, než kdy předtím.


Měla-li autorka v plánu rozvést svou zem Illéu v detailech, jež začala naznačovat v prvních dvou dílech, závěrem její dílo působí nedotaženě, neboť na vše, co mohla z díla vytěžit a učinit ho tak promyšlenějším a konečně snad i dobrým literárním počinem, se naše milá Kiera Cassová jednoduše vykašlala a doufala, že nám budou stačit právě ony akční scény týkaje se rebelů; jenže ani tím se jí to nepodařilo, jelikož zamyslíme-li se nad obsahem a relevantností těch scén, zjistíme sami, že bez nich by knize bylo mnohem lépe.

Dokonce i u toho posledního dílu se autorka snaží změnit počáteční spád věcí, jejichž závěr nám je jasný již od prvního dílu, a celé dílo na nás skrze to bude působit pouze jako jedna velká marketingová čára, která se snaží ukojit chtivost mladých čtenářek, jímž povrchová hloupost knihy absolutně nedochází.
 
Líbila-li se vám jak Selekce, tak i Elita, konec První a i kniha jako celek vás sice ničím nepřekvapí, ale nejspíše ani nezamrzí, a vychutnáte si závěr, po němž si na knihu vytvoříte svůj vlastní názor, leč bohužel nelze než následně nevidět všechna ta prázdná a nedodělaná místa, jichž vám bude jednoduše hrozně líto. Bude Kiera Cassová schopna svůj fikční svět dotáhnout ještě dál? Uvidíme v její doplňkové knize The Heir (dědic / dědička), osobně si však myslím, že právě doplnění zjev celé série jen a pouze zhorší.

První
Autorka: Kiera Cassová
Překladatel: Jana Montorio
Nakladatelství: CooBoo, 2015
 
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 280


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0523 s