Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Národní galerie vystavuje Rubense: dílem sezóny je Večeře v Emauzích

23.10.2015   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Národní galerie vystavuje Rubense: dílem sezóny je Večeře v EmauzíchPetr Paul Rubens, přezdívaný malíř králů a knížat, namaloval na sklonku svého života nevšední interpretaci biblického příběhu Večeře v Emauzích. Neméně zajímavý je i osud tohoto plátna – z malířovy antverpské jídelny putoval do španělského kláštera El Escorial, odkud byl převezen do madridského Museo Nacional del Prado. Nyní ho ve &Sternberském paláci vystavuje Národní galerie v Praze.

Známý biblický výjev Rubens spodobnil s neobvyklým nádechem každodennosti, který pravděpodobně vysvětluje právě někdejší umístění obrazu v mistrově soukromé komnatě. &Simon a Kleofáš putují do Emauz, připojuje se k nim Kristus, svými učedníky však zůstává nepoznán. Až během večeře dvojice prozře a s překvapením hledí na Ježíše Krista žehnajícího chlebu. Epizodu z evangelia sv. Lukáše pojal Rubens takřka jako žánrovou scénu – tři muži se chystají střídmě povečeřet, sluha jim přináší džbán s nápojem. Ze svého díla se však malíř dlouho netěšil, jen několik let po jeho dokončení zemřel a obraz se objevil v Rubensově pozůstalosti, odkud jej získal španělský král Filip IV. Někdejší skvost
z Rubensova antverpského domu se ocitl v klášteře El Escorial a následně v Pradu, jehož základem je dřívější španělská královská sbírka.
 
„Můj talent je takový, že žádný úkol není pro mě dost složitý“
 
Vlámský umělec Petr Paul Rubens (1577 Siegen, Vestfálsko – 1640 Antverpy), klíčová osobnost evropského barokního malířství, si vydobyl obdiv a uznání po celé Evropě. Obrazy dodával pro bruselský dvůr arcivévody Albrechta a jeho manželky Isabely, maloval pro anglického krále Karla I., španělského krále Filipa IV. či pro francouzskou královnu Marii Medicejskou. Jeho věhlas dosáhl i do Prahy – převor kláštera augustiniánů Jan Baptista Svitavský z Bochova u něj kolem roku 1636 objednal malby pro pražský kostel sv. Tomáše. Rozměrné oltářní obrazy se dochovaly a do Národní galerie je zapůjčila Česká provincie řádu sv. Augustina. Obě plátna ukazují Rubense jako umělce, jenž s velkým nasazením pracoval i pro katolickou církev.
 
Méně známou polohu Rubensovy osobnosti představují i dvě další díla, jež Národní galerie speciálně zpřístupnila – plátna ze slavného cyklu Césarův triumf. Podobně jako Večeře v Emauzích pocházejí tyto malby z Rubensovy pozůstalosti. Ukazují malíře jako velkého obdivovatele antiky a renesance, neboť v nich kopíroval práce slavného renesančního mistra Andrey Mantegni, jež ho mimořádně zaujaly a podnítily v něm touhu je namalovat. Obrazy se následně staly součástí vlastní Rubensovy umělecké kolekce. Komorní expozice ve &Sternberském paláci tak představuje Rubense nejen jako malíře, ale i jako sběratele a milovníka umění.
 
 
 
 
---
 
Dílo sezóny: Petr Paul Rubens – Večeře v Emauzích
Petr Paul Rubens (1577 Siegen, Vestfálsko – 1640 Antverpy)
Večeře v Emauzích, kolem 1636–1638       
Olej, plátno, 143 × 156 cm
Zapůjčeno z Museo Nacional del Prado v Madridu
9. 10. 2015 – 10. 1. 2016
&Sternberský palác
Kurátorka: Olga Kotková, Sbírka starého umění Národní galerie v Praze


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1057 s