Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Divadlo Spektákl zve do Švandova divadla na Chaplinovy grotesky i Shakespeara

01.12.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Divadlo Spektákl zve do Švandova divadla na Chaplinovy grotesky i ShakespearaDivadlo Spektákl, které tvoří studenti a čerství absolventi pražské DAMU, uvádí od září letošního roku vlastní inscenace v pražském &Svandově divadle. Od svého vzniku loni v červnu mají na repertoáru pět představení, šesté připravují na jaro. Zatím poslední premiéru měla v říjnu komediální improvizace s názvem Chaplinovy děti v režii Jana Holce.

„Divadlo Spektákl je soubor, jehož cílem je nahlížet na klasická díla optikou nastupující mladé generace, a hledat spojení tradiční činohry a neotřelé moderní obrazivosti. Prostor u nás dostávají mladí začínající umělci, studenti nebo čerství absolventi DAMU,“ informuje produkční souboru Václav Hodonický.

Divadlo Spektákl funguje od června 2014, první premiéru odehráli mladí umělci loni v říjnu ve Studiu ALTA. V březnu 2015 se poprvé představili divákům &Svandova divadla s inscenací Maryšo! Evo! Dom! kombinující díla Gabriely Preissové a bratří Mrštíků.

„Od letošní sezony působíme ve Studiu &Svandova divadla jako rezidenční soubor,“ říká Hodonický. Aktuálně mají za sebou vystoupení v rámci celoevropského happeningu Noc divadel, kdy pro vyprodané hlediště předvedli nejnovější hru Chaplinovy děti. „Toto představení uvedeme také v prosincových a lednových termínech,“ sděluje Hodonický.


 
Druhá inscenace, kterou soubor Divadlo Spektákl odehraje na konci tohoto i na začátku příštího roku, nese název MIX@&SEJKSPÍR. Jde o první představení, které studenti nastudovali pod hostujícím režisérem - hercem Ondřejem Pavelkou.

„Tím, že volíme klasické tituly, které jsou mnohdy součástí maturitních osnov, máme možnost oslovit středoškolské publikum. Navázali jsme spolupráci s Klubem mladého diváka, Chaplinovy děti a Fraška jsou pak inscenace vhodné i pro dětské publikum. Naše představení doplňují anglické titulky, na své si tedy přijdou i diváci z řad cizinců,“ uvádí Hodonický.


Nejbližší představení Divadla Spektákl ve Studiu &Svandova divadla:

4. 12. - Chaplinovy děti

9. 12. - Maryšo! Evo! Dom!

15. 12. - MIX@&SEJKSPÍR

7. 1. - Chaplinovy děti

20. 1. - Maryšo! Evo! Dom!

22. 1. - Zmoudření dona Quijota

DIVADLO SPEKTÁKL

Divadelní soubor složený ze studentů a čerstvých absolventů DAMU. Vznikl v roce 2014, několikrát do měsíce vystupuje v komorním Studiu pražského &Svandova divadla. Repertoár souboru aktuálně tvoří pět inscenací - Maryšo! Evo! Dom!, Zmoudření dona Quijota, Fraška o Dušanově duši, MIX@&SEJKSPÍR a Chaplinovy děti. Na jaře k nim přibyde nové představení Slečna Julie. Během dosavadního působení se soubor zúčastnil několika divadelních festivalů v ČR i zahraničí (mj. v Bosně a Hercegovině či ve &Spanělsku). V létě mladí umělci vystoupili v rámci vlastního turné na několika historických a turistických místech v jižních Čechách.

Umělecká stránka:

Jan Holec je studentem 1. ročníku magisterského studia oboru režie činoherního divadla. Věnuje se především klasickým dramatickým textům či námětům, ve kterých se snaží dojít k moderní či současné interpretaci. Mnohdy tak jde cestou adaptace původního dramatického či prozaického díla. Ke spolupráci si pravidelně přibírá dramaturgy Davida Košťáka a Kamilu Krbcovou. Má zkušenosti s realizací scénických čtení (Divadlo Letí, Pražský divadelní festival německého jazyka) a v tomto roce ho čeká první profesionální režie (A Studio Rubín). Ve Spektáklu v současnosti připravuje čtvrtou inscenaci.

Produkce:

Václav Hodonický v průběhu studií druhého ročníku na DAMU absolvoval magisterský studijní program Právnické fakulty UK, ale profesně se věnuje a nadále hodlá věnovat divadelní produkci. Vedle práce ve Spektáklu má za sebou spolupráci s Divadlem Letí a v současné době je zaměstnán na pozici produkčního ve &Svandově divadle, kde do jeho agendy vedle produkce nových inscenací náleží i zahraniční činnost divadla.
Dramaturgie:

Kamila Krbcová, David Košťák

Herci:

Beáta Kaňoková (fashionblogerka), Kamila Trnková, Adam Vacula, Václav &Svarc, Kamila Janovičová (seriál Ulice, pohádky Tajemství staré bambitky, Dvanáct měsíčků), Tereza Terberová, Michal Lurie, Jacob Erftemeijer (herec &Svandova divadla), Jana Kotrbatá, Viktor Javořík, Jakub Koudela, Jáchym Kučera, Annette Nesvadbová, Vuk G. Čelebič, Barbora Bočková, &Sárka Mikesková, Vladimír Pokorný, Dominik Rybář, Daniela &Sišková, Eva Burešová, Lukáš Černoch, Jan Jedlinský






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0289 s