Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Gangsterova milenka - Simon Brett

09.12.2015   Viola Hubáčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Gangsterova milenka - Simon BrettOpět se vrací aristokratičtí sourozenci Devereux Lyminster, kterému nikdo neřekne jinak než Blotto a Honoria Lyminsterová známá jako Twinks.
Společně řeší další detektivní zápletku. Twinks svým jedinečným intelektem a Blotto pouhopouhým štěstím.

Tawcesterské panství se dostává do finanční krize a vévodkyně - vdova, matka obou sourozenců se rozhodne, že peníze získá výhodným sňatkem. Mladému Blottovi domluví svatbu s Američankou, dcerou bohatého obchodníka s hovězími konzervami. Nejen, že ani jeden ze sourozenců není s tímto rozhodnutím spokojen, ale hned po příjezdu do Chicaga stanou tváří v tvář místní mafii.
Kniha staví na odkazu klasických detektivek.
Poukazuje na to samotný děj odehrávající se ve 30. letech 20. století a původ sourozenců , jak jinak než Angličanů. Skoro jako z knížek Agaty Christie, nemyslíte? Rovněž klasický koncept geniálního detektiva a ne příliš chytrého pomocníka znovu v sourozencích Lyminsterových ožívá.
Co ovšem kniha Simona Bretta dělá úplně jinak? Nadsázku a parodii, se kterou se ke zpracovanému tématu staví. Twinks zase není tak geniální, jak si o ní její bratr myslí, a problémy řeší spíše selským rozumem, než briliantním intelektem. Také Blotto překračuje v hlouposti své literární předchůdce. Zatímco Watson si prostě jen neuměl propojit složité indicie, Blotto je mladík s absolutní mentální nedostatečností. Jedinými jeho zájmy jsou kriket a jízda na koni a to mu ke štěstí zcela stačí.
Mezi netradiční momenty patří i způsoby vyšetřování, kterými sourozenci  rozplétají případ. Věřte, že odklízení mrtvoly z území Tawcesterského panství rozhodně neproběhne tak, jak by čtenář detektivních příběhů očekával. Nejen, že Twinks neohlásí úmrtí na policii, protože policisté mají podle jejích slov na starosti mnohem důležitější práci, jako třeba vyprošťovánín kočky uvízlé na stromě, ale o mrtvolu se postará sama. Pošle pro majordoma, aby zavražděného herce ukryl někde na rozlehlých pozemcích. Toto je tradiční způsob, kterým si tawcesterský rod pere špinavé prádlo doma, a funguje to už několik staletí.

Od příběhu může čtenář očekávat spíše humor a zábavu, než složité řešení kriminální zápletky. I tak ovšem bude zašmodrchané klubko děje rozmotáno ke spokojenosti obou sourozenců. A ke spokojenosti čtenáře, kterého na konci knihy pár napínavých okamžiků čeká. Každý díl detektivní série z Tawcesteru je samostatným příběhem, takže se do ní čtenář může směle pustit i bez znalosti předchozích dílů.

Simon Brett
Detektivové z Tawcesteru: Gangsterova milenka
Nakladatelství XYZ
2015


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0546 s