Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ŽIVOT PO ŽIVOTĚ – TV tip – zamyšlení s Clintem Eastwoodem

01.01.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ŽIVOT PO ŽIVOTĚ – TV tip – zamyšlení s Clintem EastwoodemKdyž americký filozof a psychiatr Raymond Moody shrnul ve svém výzkumu a 11 knihách vzpomínky lidí, kteří přežili klinickou smrt, způsobil senzaci. Moody zjistil, že vjemy při umírání jsou u různých lidí podobné. Kniha měla úspěch i u nás a sám Moody byl v Praze dvakrát - v roce 1991 a  2010, kdy také poskytl rozhovor české televizi.



S fenoménem smrti se, někdo dříve, někdo později, setkáme každý. Můžete mít na posmrtný život názor jakýkoli - ať si myslíte, že smrtí vše končí nebo věříte, že vás čeká něco dalšího - to na co se třeba staří Egypťané či Tibeťané připravovali čtením svých "Knih mrtvých."  Můžete věřit v módní fenomén reinkarnace, kdy se znovu do života na této Zemi vrátíte v jiné době a v jiné podobě, ale také můžete být přesvědčeni o tom, že Moodym popsané stavy při umírání jsou jen výsledkem chemické činnosti mozku, který již přestává být zásobován krví. Přesto u každého z nás přijde doba, kdy o smrti musíme začít uvažovat jako o něčem zcela reálném, o něčem, co čeká a nemine každého z nás.
 
            Americký herec a režisér Clint Eastwood po řadě životních peripetií ve svém věku 80 let překvapivě sáhl po tématu smrti. Mnozí se mu smáli - dřívější hrdina bez bázně a hany nazývaný - viz kniha o něm v češtině - SEXUÁLNÍ KOVBOJ - už opouští od toho, co ho proslavilo, už přestává být drsným chlapem a sexuálním kovbojem, nedrží prst na spoušti, nechává ženy na pokoji a vyrovnává se s podzimem svého života. Vyrovnání je to - jak za chvíli uvidíte - citlivé, poctivé a empatické.
 
           
            Film ŹIVOT PO ŽIVOTĚ vychází z Moodyho názorů a vypráví příběh tří lidí, kteří se nějakým způsobem setkali se ztrátou blízké osoby či s klinickou smrtí či a mohli se podívat i „za ni.“. Francouzská novinářka Marie (Cecile De France - viz foto) je na dovolené. Když opustí svůj hotel a  jde nakoupit nemine ani pět minut a na klidné asijské městečko se přižene tragická vlna tsunami. Zpustoší vše a Marie jen stěží v záplavě vody zachrání holý život. Zůstanou jí však vzpomínky na „svět poté“ a těžko se pak dokáže vrátit do normálního života. Američan George (Matt Damon - viz foto) je obyčejný stavební dělník ze San Francisca. Je však obdařen psychotronickým darem nebo, jak sám říká, kletbou: dokáže komunikovat s mrtvými. Snaží se tomu zabránit, nechce být hříčkou přírody. V třetí části ztratí dvanáctiletý Angličan Marcus (George McLaren tragicky svého bratra Jasona, dvojče, (Frankie McLaren - oba na snímku), nedokáže se s jeho smrtí vyrovnat a snaží se ho najít v zásvětí.
 
Tři příběhy, tři zážitky z různých částí světa - z Ameriky, Francie a Anglie se v jednom okamžiku střetnou podobně jako u filmů AMORES PEROS  Alejandro Gonzálese Iňarity či u Paula Thomase Andersona v Magnolii. Každý z aktérů je na cestě za hledáním pravdy, jejich životy se náhodně protnou a navždy změní tím, v co věří, že by mohlo být – nebo musí být – po životě.
 
 
Eastwood svůj názor nijak nevnucuje, prostě vypráví. Vypráví nejen slovy, ale také obrazem - např. slavnou se stala scéna tsunami hned na začátku filmu - scény, kvůli níž se film nesměl promítat v Japonsku, kde podobný zážitek je stále živý a bolestivý... Film je možná někdy trochu naivní, ale rozhodně jeho tématika stojí za zamyšlení. Není podávána drasticky jako v módních akčních filmech. Vše (až na úvodní scénu tsunami) se line v poklidu, v pohodě, dává prostor vašim úvahám. Přispívá k tomu i poklidná hudba, jejímž autorem je sám Clint Eastwood.
Foto: csfd.cz, sledujfilmy.cz, thecrimson.com, pilitiken-dk
****************************************** 
ŽIVOT PO ŽIVOTĚ ( Hereafter)
USA 2010, režie Clint Eastwood,
uvádí Nova Cinema v pondělí 4. ledna od 20,00 hodin
 
 
        




 






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0513 s