Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Království pohádek

16.01.2016   Dagmar Hermannová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Království pohádek     
Mnoho lidí bez rozdílu věku se těší na období kolem Vánoc a závěru roku také proto, že v klidu a pohodě svých domovů shlédnou v televizi oblíbené české pohádky, když už televizní zábava během roku není nic moc. Na pohádky se rádi dívají děti, střední i starší generace dospělých diváků, babičky i dědečkové. Právě uplynulé Vánoce byly také plné pěkných filmů a pohádek.

My dospělí jsme si u nich odpočinuli a na chvíli jsme se mohli alespoň v duchu odpoutat od současného ošklivého světa plného násilí, lží a podvodů. V pohádkách je sice také zlo, ale nějak jiné, a hlavně - vždycky nakonec bývá potrestáno. Patří k tomu kouzla, nadpřirozené bytosti, víly, čarodějnice, čerti nebo vodníci, tajná zaříkávadla, kouzelné bylinky nebo meče.

Zvláště oblíbené pohádky už známe tak, že můžeme spolu s herci deklamovat snad slovo od slova. Víme, co bude v ději následovat, přesto se díváme znovu a znovu - každý rok. Doslova herecký koncert představují a smyslům lahodí pohádky ztvárněné skutečnými hereckými hvězdami, což platí o dříve natočených pohádkách, kdy k herectví neodmyslitelně patřil talent a nadání. Třeba pohádky jako Hrátky s čertem, Dařbuján a Pandrhola, Dalskabáty hříšná ves, Čertův švagr a řada dalších. K tomu je nutné ale doplnit, že byly natočeny podle románů a předloh talentovaných literárních umělců - proto se v těchto dílech spolu snoubí několik druhů umění, a výsledkem jsou skvosty, které svého diváka nikdy nezklamou.
 
Také existují pohádky poučné. Například novější pohádka Tři životy (2007, režie Jiří Strach) o třech přáních, která je přitažlivá i proto, že ústřední postavu vytvořil fešácký mladý herec Vojta Dyk. Přesto, že měl k dispozici kouzelná pírka, která mu plnila přání včetně schopnosti uzdravit kohokoliv, neměl to v průběhu děje pohádky vůbec jednoduché. Jako vojenský zběh požádal o práci zpupného a nelidského vesnického kováře. Kovář Jiří &Stěpnička ho sice přijal, přičemž si neodpustil varování.."ale jestli nebudeš sekat dobrotu, tak..!" a hned mu také zaznačil, že nedobrota by spočívala zejména v tom,kdyby se příliš všímal jeho sličné dcery, kterou rozhodně nemíní dát za ženu vandrákovi bez peněz.

Mnoho pohádkových postav nemá v lásce vandráky bez peněz - hospodští, statkáři, selky a sedláci, mlynáři a samozřejmě pohádková šlechta. Jak je možné, že se vždycky z vandráků bez peněz vyklubou neuvěřitelně chytří, šikovní a žádoucí frajeři, kteří se přes všechno nakonec ožení s princeznou nebo dcerou nejbohatšího sedláka ve vsi, nikdy žádná pohádka nevysvětlila, ale je to tak.

Přesto nelze nad pohádkami snít o tom, že se každému vydaří život zrovna tak, jen když to vezme za správný konec, protože svět je v podstatě dobrý a vstřícný. V reálu nic takového nefunguje. Výjimku  by snad mohly tvořit případy, kdy vandrák bez peněz má vlivného strýce nebo jiného významného příbuzného, nebo je lišák podšitý, náchylný k intrikám, podvodu a klamu -  pokud hodně brzy v průběhu putování životem zjistí, že svět chce býti klamán.

Samozřejmě, že Vojta Dyk v pohádce dobrotu nesekal a kdykoliv byl kovář z dohledu, s jeho půvabnou dcerou laškoval. Mohl při tom přijít i o život, prošel mnohá protivenství, ale nakonec, jak už to v pohádkách bývá, zpupný tatík přišel - poté co jeho dcera z otcovského domu odešla s tím vandrákem pez peněz - k rozumu, a když se zase vrátili, přivinul je oba na svá otcovská prsa. A pohádky byl konec.
           
Uvědomila jsem si, že výraz "sekat dobrotu" jsem slýchávala v dětství a mládí poměrně často, ale protože nikdy nikdo neupřesnil, v čem by ono "sekání" mělo přesně spočívat, pohlížela jsem na to, jako na příslovečné určení ničeho. Každý rodič, učitel nebo šéfík, si totiž "sekání dobroty" představuje jinak, a protože společenské i pracovní pozice se v dnešní době mění a střídají neuvěřitelně rychle, jeden - i kdyby se usekal - se stejně nezavděčí.
                  
V novém roce by nebylo od věci, kdybychom směli reálný život vnímat více jako půvabnou pohádku. Věřit vždy v příznivý obrat věcí a šťastný konec, kdy zlo bude potrestáno, a také že vašnostové ,kteří nám vládnou, a tím pádem mají přímý vliv na kvalitu našich životů, začnou konečně sekat dobrotu. 

Foto z pohádky Tři životy: ceskatelevize.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0328 s