Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Se sympatickým hráčem curlingu

20.02.2016   Adriana Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Se sympatickým hráčem curlinguZa svých studií se setkáte s mnoha zajímavými lidmi, ať už jsou to lidé z různých krajů a zemí nebo lidé s rozličnými a různorodými zálibami. Já se za svých studií setkala se sympatickým hráčem curlingu Járou Vedralem. Jára v současné době reprezentuje nejen svůj tým, ale účastnil se též kvalifikace na mistrovství světa. Třeba jednou budou Češi stejně slavní hraním curlingu, jako se proslavili hokejem... A Jára nebo třeba vy můžete být u toho. Curling totiž hledá nové hráče

JÁRO, CO TĚ VLASTNĚ PŘIVEDLO KE CURLINGU? PŘECE JEN CURLING V ČESKU NEPATŘÍ (NEBO ALESPOŇ DŘÍVE NEPATŘIL) K BĚŽNÝM SPORTOVNÍM AKTIVITÁM.
S tímto sportem jsem začal, když mi bylo 9. Blízko mého bydliště jednoho dne vyrostla curlingová hala. Curling v té době patřil k novým, rozvíjejícím se sportům a k jeho rozšíření bylo nutné oslovit mladou generaci. Proto proběhlo nabírání nováčků v mém věku. A jelikož jsem žádný sport nedělal, tak jsem to prostě zkusil.
 
TAKŽE JSI CÍLENĚ NEHLEDAL MOŽNOST, JAK SE DOSTAT KE CURLINGU, A VLASTNĚ SES K NĚMU DOSTAL NÁHODOU.
Ano. Před curlingem jsem se věnoval bojovým sportům – dělal jsem karate, ale problémy s nohama mi tréninky ztížily a otrávily natolik, že už jsem v tom pokračovat nechtěl. A pak táta přišel s návrhem, zda bych nehrál curling, a já do toho šel.
 
JAKÝ BYL PRVNÍ TRÉNINK?
Shrnuto ve dvou slovech – zábava a nadšení. První roky ale vlastně nešlo o trénink. Děti v tak nízkém věku nemohou dosáhnout potřebných kvalit, takže jsme si nacvičovali především techniku slidu a odhozu. Trefit kruhy jsme byli schopni až po několika měsících, což spoustu dětí odpuzovalo. Ale všichni jsme si užívali klouzání po ledě i v létě. To bylo fakt bezva!


 
TEĎ JSI O VÍCE NEŽ DESET LET STAR&SÍ A MĚL JSI CO DO ČINĚNÍ S MISTROVSTVÍM SVĚTA V KATEGORII JUNIORŮ. CO TI POMOHLO DOSTAT SE DO REPREZENTACE? CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM?
Tak úspěch a kvalita výkonu se odvíjí hlavně od mnoha hodin strávených na ledě. Zúčastnil jsem se jen kvalifikace na mistrovství světa juniorů, ale bohužel se nám nepodařilo postoupit. Byla to bohužel má první a zároveň poslední juniorská účast v národních barvách, jelikož můj věk přesáhl hranici 21 let, což znamená, že už jsem mimo kategorii junior. Delší dobu jsem trénoval s B týmem, ale po operaci nohou jsem nemohl pokračovat v normálním stylu odhozu a v reprezentaci jsem skončil. Musel jsem naučit nový odhoz a shodou okolností mě oslovili, zda nechci hrát kvalifikace. Tou okolností bylo hlavně zranění klíčového hráče.
 
JAK BYS ZHODNOTIL KONKURENCESCHOPNOST ČESKÝCH TÝMŮ OPROTI ZAHRANIČNÍM?
Některé české týmy mohou svou úrovní rozhodně konkurovat velkým curlingovým základnám ve světě, například &Svédsku nebo Kanadě. Jedná se však o pár extraligových týmů. Zahraniční týmy totiž prochází poměrně drsnou kvalifikací. V Kanadě například musíte vyhrát celou národní kvalifikaci z mnoha a mnoha týmů, abyste mohli obléknout národní dres. To se týká i juniorů. V Čechách je bohužel juniorů málo, a tak se reprezentační výběr dělá třeba z 20 lidí. Což tedy vysvětluje hlavní rozdíly mezi českým a zahraničním curlingem.
 
TAKŽE MYSLÍ&S, ŽE BY ČE&SI POTŘEBOVALI POSÍLIT ŘADY, ABY BYLO Z ČEHO VYBÍRAT?
Rozhodně. Máme tu sice nové generace začínajících curlerů, o které se starají velmi zkušení hráči, ale stále to pro vyrovnání se například Kanadě vážně nestačí. Kanada má tisíce hráčů a ještě více fanoušků, zatímco v České republice najdete tak kolem 500 curlerů. Na druhou stranu tomu není tak dávno, kdy Česká republika porazila Kanadu na mezinárodním turnaji. Český curling je zatím v rozjezdu, což ale znamená, že za pár let bychom mohli mít více týmů, které budou konkurovat světu. Navíc se stále dělají nábory.
 
JAK BYS JEDNODU&SE POPSAL CURLING? O CO V NĚM VLASTNĚ JDE, CO JE NA NĚM NEJKRÁSNĚJ&SÍ A CO NAOPAK NEJTĚŽ&SÍ?
Jde o kolektivní hru, kterou můžete vidět i na olympijských zimních hrách. Původně se tato hra hrála na zamrzlém jezeře, kde se skupina mužů trefovala žulovými kameny co nejblíže k tyči. Poté se curling změnil do podoby, jakou známe dnes. To znamená, že se v týmu snažíme dostat naše kameny co nejblíže do středu cílových kruhů.
Nejtěžší na curlingu je, že zápas trvá více jak dvě hodiny, a pokud chcete vyhrát, musíte celou tu dobu vydržet hrát opravdu dobře. Neexistuje prostor na chyby. Jedna chyba může zkazit snažení týmu a dokonce i celý zápas. Náročné je také metení. Metaři umetou až 3 km dráhy za zápas.
Nejkrásnější momenty pak zažijete ve chvíli, kdy se vám povede zahrát těžký kámen přesně podle představ.
 
JAK ČASTO TRÉNUJE&S? A JAK ČASTO BY MĚL ČLOVĚK PODLE TEBE TRÉNOVAT, ABY VIDĚL VÝSLEDKY?
Já se snažím trénovat alespoň 3x týdně, ale myslím si, že na ledě stačí strávit čas i 2x týdně. Důležitá je však domácí příprava v podobě posilování nebo strečinku. Pro kvalitního hráče by měla mít smysl i posilovna.
 
CO BYS DOPORUČIL ZAČÁTEČNÍKŮM. NA CO BY SE MĚLI PŘIPRAVIT?
Asi na zimu a hlavně na to, že to prostě nejde hned. Curling vyžaduje trpělivost.

 

Obrazová příloha byla přejata ze stránek www.curling.dk a www.sgcc.on.ca
 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0293 s