Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výlet do středověku

27.02.2016   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výlet do středověkuMezi Jičínem a Mladou Boleslaví stojí malá vesnička Dětenice, ve které se rozhodně nebudete nudit - a to platí jak v létě, tak v zimě. Dětenice lákají návštěvníky hned na několik zajímavostí:

 
1. Středověká krčma, kde si můžete řádně nacpat panděro v autenticky středověké atmosféře – a to nejen kvůli vnitřnímu vybavení a chabému osvětlení při svíčkách, ale také kvůli obsluhujícímu personálu, který při obsluze používá středověkou mluvu nebo minimálně způsoby, jaké se takové mluvě přibližují. „Co budeš chlastat/žrát?“ ptá se vás rozverně číšnice a vzápětí glosuje: „Vodu chlastaj koně.“ S podobnou hláškou se setkáte, jestliže si objednáte jídlo, které se dá jíst rukama (např. klobásu). „Viděl jsi snad ve středověku příbor?“ Neviděl, naštěstí ani tučné ceny na jídelním lístku, které je nutno vnímat jako daň za zážitek a jsou adekvátní výjimečnosti tohoto místa, kde se nejen najíte, ale také pobavíte. Zkrátka originální zážitek se vším všudy, ale na toalety se vydáte přece jen s hrůzou, abyste nakonec pocítili úlevu, když tam narazíte na současnost.
 
2. Středověký hotel se drží podobných tradic astředověký hotelnabízí ze různé druhy pobytů, odstupňováno dle Vašich nároků a počtu zlaťáků v mošničce. Objednat si můžete sedlácký, měšťanský, královský i císařský pobyt, ev. prostě středověký balíček. V ceně pobytů bývají zahrnuty i prohlídky pivovaru, zámku a pohoštění ve středověké krčmě v době zábavného programu. Ubytování má romantický charakter.
 
3. Zámecký pivovar s víkendovou prohlídkou dobových interiérů a ukázkou výroby piva z 18. století. Nechybí samozřejmě ochutnávka zde vyráběného piva, které si můžete objednat i ve středověké krčmě.
 
4. Barokní zámek, kde vás v sobotu netradičně provede čarodějnice a v neděli je prohlídka spojena s pohádkovým příběhem o nezbedné princezně, kterou je třeba napravit. Je to ideální způsob, jak přežít prohlídku s dětmi.
 
5. Dětenické peklo je víkendová expozice v přízemí středověkého hotelu, kde potkáte Ďábla, Belzezuba i obyčejného řadového čerta.
 
Ve všech těchto objektech se pořádají Dětenice celoročně akce, které ještě umocní středověkou atmosféru. O víkendech se od 14 hodin konají rytířské turnaje, kromě pondělí se každý večer od 19 do 22 hodin koná unikátní středověký program s kejklíři, šermíři a žebráky. Vidět můžete výslech inkvizice, popravu a další středověké radovánky. Výjimkou je čtvrtek, který je vyhlášen za upíří večer a program je tomu přizpůsoben.

 
Ačkoliv se v Dětenicích určitě nudit nebudete, pro tradičního turistu je tu příležitostí málo. V okolí jsem neobjevila žádnou zajímavou pěší túru, kterou bych ráda doporučila, zkrátka je třeba to vnímat jako zážitkový výlet, ne jako turistiku.
 
Pokud sem nejedete autem, bude to cesta strastiplná, plná přesedání: autobusem z Mladé Boleslavi, Jičína či Kopidlna. Ačkoliv je ve vsi i vlaková zastávka, už několik let tudy klasické spoje nejezdí, ale pozor, o letních prázdninách se sem o víkendech dostanete historickým vlakem s parní lokomotivou, jehož jízdní řád najdete na stránkách obce Dětenice.
 
Zdroj obrázků: http://www.detenice.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0966 s