Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Připraveni vzdorovat uprchlému trestanci?

07.03.2016   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Připraveni vzdorovat uprchlému trestanci?V kouzelnickém světě, to žít je jistě ráj. Například máte díky svým schopnostem postaráno o domácí práce a za pomoci přemisťování si zadarmo můžete procestovat celý svět; ovšem porušovatelé zákonů jsou na tom bídněji než kde jinde. Jsou zde totiž uvrhování do cel vězeňské pevnosti Azkabanu, u nichž nepřetržitě hlídkují nemilosrdní strážní – kteří vás časem zapříčiněním i pouhé své existence tak trochu připraví o zdravý rozum. Nezní to nijak lákavě, co říkáte?


Nemůžeme se tedy divit, že ani samotným kouzelníkům a čarodějkám se tu nelíbí a sem tam se některý z nich pokusí utéct. Ovšem utéct z Azkabanu – tamější strážní by se vám vysmáli! Nikomu se to ještě nikdy nepodařilo, a mozkomorové, stvoření, která zdejší vězně drží pod kontrolou, by rozhodně nepřipustili utrhnout si takovou ostudu, kdyby se jim nějaký vězeň ztratil. A přece; jednou jsou nuceni svoji chybu přiznat.

Z tohoto nejpřísněji střeženého kouzelnického vězení se totiž pokusil zkusit své štěstí a uprchnout známý chladnokrevný masový vrah Sirius Black, o jehož šílené nepředvídatelnosti a nepředvídatelné šílenosti nepochybuje jediný příslušník čarodějného světa. Riskovat svůj již tak dost bídný život se dle dostupných informací rozhodl kvůli něčemu, co se nachází v Bradavicích – vlastně přesněji někomu. Vše totiž nasvědčuje tomu, že Black, aniž by prozatímně byl znán důvod, jde po chudáku Harrym Potterovi.
 
Ovšem v téže době, kdy si Black lítá po svobodě a celý svět kouzelníků a čarodějek kvůli trablím s jeho opětovným polapením neví, kde jim hlava stojí, Harry nemá o uprchlém trestanci nejmenší tušení. Opět se snaží přečkat dvouměsíční společnost svých mudlovských příbuzných, s nimiž se to, ač se to vzhledem k již vystupňované vzájemné nenávisti zdá nemožné, jeví den za dnem stále jen horší. Jejich vzájemné snášenlivosti, kterou trpí pouze s urputným sebezapřením, totiž nijak zvlášť nepomůže, když na týdenní návštěvu přijede teta Marge.
 

Byť se mu na konci školního roku podařilo zachránit prakticky vzato celý svět před síly znovu nabírajícím lordem Voldemortem a všichni ho proto, především ve škole, kde k tomu všemu došlo, považují za hrdinu, Harryho příbuzní Dursleyovi o jeho čarodějné „úchylnosti“ rozhodně nic slyšet nechtějí. Teta Marge navíc o kouzelném světě nemá sebemenší potuchy a kdybyste jen věděli, co jí Dursleyovi o Harrym napovídali, aby si náhodou nedala dohromady, že s tím klukem je něco podivného, už byste tušili, že se během toho týdne nestane nic zvláště pěkného.

Našeho o další rok staršího hrdinu však jen tak něco neskolí a vypořádávání se s nesnázemi, do nichž je o prázdninách uvržen, si proto budeme užívat, je nám totiž jasné, že i přes všechny možné těžkosti se mu poštěstí a na začátku nového školního roku se se svými přáteli opět vydá do &Skoly čar a kouzel v Bradavicích, na níž je studentem. Ovšem přijde to právě zde, kdy se dozvídá o pro něj do té doby neznámém vězení Azkabanu a především vězni, v kontextu se kterým se o Azkabanu momentálně mluví, Siriusem Blackem.

V Bradavicích se mezitím Harry sbližuje s novým profesorem Obrany proti černé magii, naopak se ještě více vzdaluje profesoru Lektvarů, dochází k roztržkám mezi přáteli, do toho nekončící eseje, předzvěsti smrti od profesorky Jasnovidectví, kolejní tréninky a zápasy famfrpálu a nakonec neblahé zjištění, proč se Black vydal právě za Harrym. Avšak ten nehodlá odevzdaně sedět se založenýma rukama a s pomocí přátel se uprchlému trestanci postaví čelem. Jaká však bude pravda závěrem? Jelikož s každou novou informací je Harry čím dále zmatenější a rozhodnutí, komu svěří svoji důvěru, se stane velice obtížným.
 

Vězeň z Azkabanu nám dává možnost poznat kouzelnický svět opět o něco hlouběji, a zajímavější pro nás bude i tím, že se v tomto případě hlavní zápletka netýká lorda Voldemorta, přesně což se dělo v obou předchozích dílech. Pokoušíme se odhalit stále přibývající tajemství, dopřáváme si odpočinku při poznávání nových kouzelných tvorů a stojíme při Harrym, když se pouští do střetů se svými nepřáteli. S třetím dílem nám navíc již nezbude jinak než obdivovat závěrečnou propojenost všech prvků v dějové lince, které tak evokují k promyšlenosti nejen tohoto dílu, ale celé série.

Kvalita knih se prozatímně stupňuje s každým dílem, navíc odhalujeme pevnou stabilitu propracovanosti i nám dosud neznámých prvků, jako například systému vedení kouzelnického světa. I třetí díl je zatím pohádkový, byť začíná být patrné, že v dalších dílech by se zaměření čtenářstva klidně mohlo obratem změnit. Harry Potter je stále skvělý, prestiž si rovněž tak drží kvalitní český překlad, dokonce by se u obojího dala kvalita poznamenat stupňující se s každým dalším dílem. Tak co vy na to? Zkusíte Siriusi Blackovi vzdorovat i vy?
 
Joanne Rowlingová – Harry Potter a vězeň z Azkabanu (#3)
z anglického originálu Harry Potter and the Prisoner of Azkaban přeložil Pavel Medek, poprvé vydal Albatros v roce 2002, 388 stran, pevná vazba


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1123 s