Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MŮJ TÁTA HRDINA - TV tip – Gérard Depardieu - otec nebo milenec?

03.06.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MŮJ TÁTA HRDINA - TV tip – Gérard Depardieu - otec nebo milenec? Když si čtyřicetiletý otec André bere na dovolenou svoji ještě ne čtrnáctiletou dceru, netuší, do jakých problémů ho může tahle cesta přivést. Dívka žije  s jeho rozvedenou manželkou a André ji příliš nevídá a tak je pro něj rychle dospívající dcera tak trochu neznámá. Po příjezdu do letoviska zjistí, že už vyrostla z dětských her a začíná se ohlížet po chlapcích. Tatínkovy rady do života ji unavují a s první láskou si neví příliš rady. Tak se uchýlí se ke lži – rozhlásí, že André není její otec, ale milenec, který ji jako feťačku zachránil z ulice, že její pravý otec sedí ve vězení a matka je prostitutkou. Přítel Ben (Dalton Jones) se nechá oklamat a rád by jí pomohl.




Teď si řeknete, že tohle jsme už přeci v kině viděli. V roce 1991 přišel do našich kin francouzský film TÁTA NEBO MILENEC? scénáristy a režiséra Gérarda Lauzierra s Gérardem Depardieuem v roli otce s mladičkou hvězdičkou Marií Gillainovou, hrající jeho dcerušku. Máte pravdu a tak se můžete zeptat proč po podobném (dokonce stejném) námětu sáhli znovu filmaři za velkou louží.


Američané často znovu přetáčí náměty, které měly v Evropě úspěch, protože to producentům snižuje riziko případné ztráty a také při obrovské nadprodukci filmových titulů tím řeší scénáristickou krizi. Většinou tohle druhé natočení nedopadne příliš dobře. Když si vzpomenete, co zbylo z mimořádného filmu Luca Bessona BRUTÁLNÍ NIKITA zpotvořeného do béčkového amerického ZBABIJÁKA nebo když Michaela Nyqvista a geniální Noomi Rapaceovou vystřídali v americké verzi přepisu románu Stiega Larssona MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY Daniel Craig a Roony Mara, pak snad není nutno uvádět další příklady.

Kupodivu, existují výjimky a tou je právě film MŮJ TÁTA HRDINA, který se s francouzským originálem může směle poměřovat. Možná i proto, že Američané si do Států vzali hlavního hrdinu Gérarda Depardieua a svěřili mu stejnou roli. Jen jeho dcerušku hraje Katherine Heiglová (viz fotografie). Pochopitelně mění se kulisy – oproti přímořskému letovisku na Mauritiu se přeneseme na Paradis Island na Bahamách, kde ovšem písek je stejně prohřátý a moře obdobně modré. Depardieu sice za tři roky od prvního filmu trochu přibral, ale svým hereckým uměním dokáže jak americké turisty, tak i naše diváky přesvědčit, že by tím milencem mohl být. A plážoví zevlouni mu to také dají tvrdě najevo – v očích Američanů je totiž každý Francouz nezkrotným svůdníkem.


MŮJ TÁTA HRDINA je lehkou prázdninovou komedií a tatínek/milenec je možná více zábavnější a komičtější než ve francouzské předloze. Vděčí za to možná i tomu, že Američané ke scénáři angažovali jednoho z nejlepších scénáristů a režisérů komedií Francise Vebera. Hlavní hrdina tady řeší milostné problémy s Američankou, kterou mu dcera dohazuje i staré problémy s milenkou Isabellou, která mu dlouho nebere telefon. Ta se objeví nakrátko až na konci filmu a poznáte v ní Emmu Thompsonovou. Tuto maličkou roli vzala z obdivu k francouzskému kolegovi a není ani uvedena v titulcích.

Režisér americké verze Steve Miner (*1951) ušil film na míru prostotě amerického publika – žádná složitá psychologie ani hlubší úvahy – jen a jen zábava a komické efekty. Prvoplánově vystavěná zápletka ani nic jiného nepotřebuje a divák nic než humorný oddech ani nepožaduje.
Foto: program.sk, en.wikipedia.org, media.film.ru
*******************************************
MŮJ TÁTA HRDINA (My Father, the Hero)
USA 1994, režie Steve Miner,
uvádí Prima Max v pondělí 6. června od 20,15 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2828 s