Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Alternativní léčebné metody

06.08.2016   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Alternativní léčebné metodyS esoterikou se doslova roztrhl pytel. Ne každý to vítá, ale už i v odborných kruzích mnozí uznávají, že "něco na tom je". Ideální využití alternativní léčby je především preventivně a doplňkově, tedy jako podpůrnou léčbu ke klasické. Mnoho lékařů po celém světě tuto potřebu uznává a minimálně se snaží pacientovi v alternativních metodách léčby nebránit. Autorka Claire Gillmanová shrnula ve své knize ALTERNATIVNÍ LÉČEBNÉ METODY OD A DO Z více než 70 netypických metod vedoucích k uzdravení.

Celá kniha je v podstatě encyklopedií nejznámějších alternativních léčebných metod. Každé z těchto popisovaných terapií je věnováno jen několik stran textu, kde je obecně popsán způsob léčby včetně vhodnosti jejího použití. Doplňkově pak zde jsou informace o zakladateli konkrétního způsobu léčby či o systému vzdělávání léčitelů apod. Pokud se některá z metod dá použít k samoléčení, je to v knize uvedeno, ovšem jelikož chybí konkrétnější popis metod a většina z nich potřebuje praktický nácvik, nelze se prostřednictvím této knihy žádnou z metod naučit. Je však možné si vybrat metodu, která vás zajímá, abyste se na ni mohli později sami zaměřit.

Všechny v knize uvedené terapie autorka rozdělila do osmi kapitol (okruhů) podle toho, jaké způsoby léčení která terapie používá. V okruhu klasických terapií, jež jsou nejrozšírenější a používají se pro širší škálu nemocí a zdravotních problémů, např. blíže popisuje akupunkturu, chiropraxi, hypnoterapii či reiki. Ve druhé kapitole se autorka zabývá vícedisciplinárními léčebnými systémy použitelnými pro problémy celého lidského těla, kam zařadila např. ájurvédu a tradiční čínskou medicínu. Třetí skupina léčebných metod nazvaná jako techniky zaměřené na správné držení těla / pracující s tělem většinou prvotně řeší problémy pohybové, poúrazové, různé bolesti a psychické problémy a kapitola obsahuje např. popis Alexandrovy či Bowenovy terapie, shiatsu nebo tai-či. Tyto první tři okruhy metod bývají nejčstěji používány a obecně respektovány.

Další čtyři okruhy obsahují již léčebné metody velmi specifické. Ve čtvrté kapitole s dýchacími technikami, které pomáhají v první řadě u psychických potíží nebo astmatu, najdete např. holotropní nebo holografické dýchání, metodu Butejko nebo rebirthing (znovuzrození pomocí dechu). Pátá část zaměřená na léčbu pomocí smyslů, která pomáhá především u psychických problémů a poruch, např. obsahuje popis fungování arteterapie, hydroterapie, muzikoterapie či Bachových květových esencí. Přestože tyto metody pomáhají především "léčit duši", je třeba mít na paměti, že tělo je jedna nádoba a že vše se vším souvisí. &Sestý okruh zabývající se léčením vibrací či energiemi přibližuje čtenářům např. metatronické léčení, léčení čaker, andělské reiki nebo metodu kvantového doteku. Sedmá kapitola shrnuje několik progresivních a regresivních metod, např. terapii regresí minulých životů.

V poslední osmé kapitole se autorka zabývá méně či více známými myšlenkovými a psychologickými technikami, které se často používají i v klasických psychoterapeutických poradnách. Je to např. meditace, neuro-lingvistické programování, kognitivně-behaviorální terapie a další.

Ať už se jakákoliv ze zmíněných technik používá na jakýkoliv problém, pro všechny alternativní léčebné metody platí, že zatímco tradiční medicína léčí příznaky, alternativní medicína se zaměřuje především na odstranění či léčbu příčin, a to bez použití chemických prostředků či operací. Jelikož metod je opravdu velmi mnoho, publikace Claire Gillmanové vám může pomoci se v množství dnes nabízených možností trochu zorientovat. Kniha je přehledná a kromě dobře uspořádaných, barevně odlišených textů, nabízí též množství ilustračních fotografií, takže se v ní dobře čte třeba i jen tak ze zvědavosti.



Gillmanová Claire: Alternativní léčebné metody od A do Z
Překladatel: Gabriela Hajtmarová
Vydalo nakladatelství Metafora v r. 2016
400 stran za 399 Kč
Foto obálky: www.metafora.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0258 s