Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Monument 14: Nebe v plamenech

28.07.2016   Kateřina Müllerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Monument 14: Nebe v plamenech"Vstal jsem a zamířil ke kabinkám. Jake nevyhraje. Nevěděl jsem, jak to zahrát, ale nedám mu Astrid bez boje. A víte co? Bylo docela příjemný mít za co bojovat, když pomineme staré dobré přežití."   

– Monument 14: Nebe v plamenech, str. 114 –
 

Ihned po přečtení prvního dílu, který se mi moc líbil, jsem se musela vrhnout na pokračování. Nejen kvůli zajímavému konci, který mohl mít všelijaké pokračování, ale i kvůli samotnému příběhu, který se mi moc líbil, a já hned chtěla další přídavek. Opět u knihy chválím překrásnou obálku, je nádherná a hlavní téma knihy zcela vystihuje.
 
Uprostřed apokalypsy
Děti balí zásoby a chystají se dojet opraveným školním autobusem na letiště do Denveru, kde by měla probíhat evakuace. Vzduch je stále plný chemikálií a děti se doslechly, že by v Denveru mohly najít své rodiče. Navíc je Brayden v kritickém stavu poté, co byl střelen do ramene a potřebuje co nejrychleji odbornou pomoc. Do toho nikdo netuší, kam se poděl Jake, jestli ještě vůbec žije a proč tak náhle odešel. Nakonec ale neodjíždí všichni a parta dětí se dělí na dvě skupinky. Osm dětí se vydává na cestu do Denveru a netuší, že je venku čeká temný svět plný mrtvol a nestvůr. Ovšem ani zbylých pět dětí s jejich mazlíčkem, to také nebudou mít jednoduché. Dojde k vyčerpání zásob solární energie, a tak se vše ponoří do tmy. A bohužel je i nadále supermarket se svými velkými zásobami stále velkým lákadlem pro všechny zoufalé, ale i zlé lidi z vnějšího světa.
 
Emmy Laybourne dokázala, že ne vždy musí být druhý díl horší, než ten první. První díl této série byl opravdu skvělý, ale druhý díl byl ještě o něco lepší. Bylo tu mnohem víc akce, napětí a střídání pohledů děj ještě víc ozvláštnilo. Opět tu byl pohled Deana, kterého jsem měla ráda již z předchozího dílu. V tomto díle jsme sledovali jeho další velkou proměnu, kdy se musel o všechny postarat a jako „hlava rodiny“ je udržet v bezpečí. Další pohled byl jeho bratr Alex, který měl psát Deanovi dopisy o všem, čím si cestou do Denveru jejich skupinka prošla. Díky tomu jsme měli možnost poznat další postavu ještě blíže, protože doteď jsme Alexe znali převážně jen jako technický typ, někoho kdo dokáže cokoli sestavit a opravit. Tímto jsme mu nahlédli do jeho myšlenek a poznali ho jako velmi citlivou osobu. Moc se mi v tomto díle líbilo popisování sourozeneckých vztahů, jak už mezi dvojčaty, tak mezi Alexem a Deanem, kteří na sebe neustále vzpomínali.
 
Postavy v příběhu znova chybují a vy si „rvete“ vlasy, proč to dělají a že vy byste jednali jinak. Ale na druhou stranu, vžijte se do jejich věku a situace, stále si myslíte, že byste jednali jinak? Kdo ví. Autorka si během děje pohrává s charakterem všech postav, které se nám tím mění přímo před očima, jsou rozumnější a dospělejší. Popis dopadu apokalypsy na venkovní prostředí je opravdu skvěle vymyšlený a chování lidí z venku Vám opět přijde velmi reálné. Věřím, že pokud by se taková podobná katastrofa stala, spousta lidí by se zachovala stejně jako lidé z příběhu, ať už v tom dobrém nebo špatném.
 
Knihu určitě doporučuji. Jak jsem již řekla, tento díl byl o chlup lepší, než ten předchozí a od knihy jsem se vůbec nedokázala odtrhnout, svědčí o tom i to, že jsem ji stihla přečíst za jeden den. Ale tímto se s Monumentem neloučíme, čeká nás ještě další díl, který se jmenuje Savage Drift.

Monument 14: Nebe v plamenech - Emmy Laybourne
Baronet, 2013
224 stran




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0245 s