Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Rok ohně

15.09.2016   Kateřina Müllerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Rok ohněPetr Eisner v roce 1998 získal za svou poezii ocenění na soutěžním festivalu Ortenova Kutná Hora. Na to konto mu o tři roky později jako prvnímu vychází v knižnici Ortenovy Kutné Hory básnická sbírka Jogging a Skleróza. Velkého ohlasu kritiků a čtenářů se dočkaly taktéž jeho první dva romány Rychlé lodě do pekel a Obranný reflex. Úspěch zaznamenaly také jeho divadelní hry, zejména pak Milující sestra z roku 2002, která byla o sedm let později zpracována do knižní podoby.

Návrat do minulosti…
Dokážete si představit, že byste měli možnost, aspoň jednou se vrátit do minulosti? S knihou Rok ohně se vracíme do Německa roku 1932, kdy stoupá nezaměstnanost a lid se začíná bouřit. Právě v této době se začíná projevovat jeden velmi schopný řečník a nemůže jím být nikdo jiný, než Adolf Hitler. Německému lidu dochází, že takhle to dál nejde a stávající vůdce změny neslibuje, tím má Hitler cestu k moci otevřenou. Anebo ne? Co když se mu do cesty postaví jedna mladá a tajemná žena?
  
Erna Leitnerová má splnit čtyři úkoly. Musí se dostat do Mnichova, najít si byt a poté si najít práci. Moc ráda fotografuje, a tak je pro takovou práci schopna udělat skoro cokoliv. Práci dostane hned na po prvé v nakladatelství, které dělá reklamu pro Adolfa Hitlera a její novou kolegyní není nikdo jiný, než Eva Braunová. Co stojí za její snahou o navázání přátelství s Evou Braunovou? Má snad Erna s Evou nějaké plány? Jaký je Ernin čtvrtý úkol? A co způsobuje její neustálou bolest hlavy?
 
Rok ohně je mou první knihou od Petra Eisnera a mohu říct, že tento spisovatel na mě opravdu zapůsobil. Kniha je psaná velmi čtivě a je vhodná i pro čtenáře, kteří historii v lásce moc nemají. Autor nás nezahlcuje zbytečnými daty a detaily historických událostí, ale vybral jen důležité situace, které popsal stručně a které byly důležité pro příběh, aby si čtenář připomněl, jak to tehdy vše probíhalo.
 
Kniha je sice psaná z pohledu Erny, ale úplně se do postavy vžít nelze, a tak to Petr Eisner také zamýšlel. I když nám zprostředkoval Erniny nynější pocity, stále ještě zůstává spousta otázek o její minulosti. Autor toho vždy řekne tak akorát, aby toho neřekl moc a Erna si zachovala svá tajemství a díky tomu i určitou tajemnost. Líbilo se mi nejen bližší poznání doby, ale i poznání postav. I když jejich chování bylo smyšlené – nikdy mě třeba ani nenapadlo, že by Adolf Hitler mohl jít do kina nebo Eva Braunová s kamarádkou na pivo. Díky tomu postavy vypadají lidštěji a při čtení si je čtenář nepředstavuje jako fotografie z učebnice.
 
Knihu všem vřele doporučuji, je to historický thriller, který poukazuje na to, jak může dopadnout situace, kdy se dostane k moci jeden fanatik se svými poskoky. Ovšem Rok ohně má také možnost historii měnit, co by se stalo, kdyby to bylo všechno úplně jinak? Kdo ví…

Rok ohně - Petr Eisner
Knihovnice.cz, 2014
349 Kč, 320 stran


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0412 s