Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PILSNER FEST – V sobotu 1. října můžete zažít pravou pivovarskou atmosféru

23.09.2016   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PILSNER FEST – V sobotu 1. října můžete zažít pravou pivovarskou atmosféruRok 1842 navždy změnil historii. Nejen plzeňskou, byť ten zázrak se odehrál právě zde. Německý sládek Josef Groll zde 5. října představil první várku zcela nového piva - poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, a dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal. Dnes je takto vařený ležák nejrozšířenějším na světě a značka Pilsner Urquel dominuje.

Tento výjimečný okamžik každoročně připomíná PILSNER FEST, nejnavštěvovanější festival u nás, který loni navštívilo přes 50 tisíc lidí. Letos se brány plzeňského pivovaru otevřou 1. října všem, kdož chtějí poznat autentickou pivovarskou atmosféru. Pivo zde poteče z více než 150 kohoutů, zájemci se mohou podívat do lůna pivovaru, projít historické sklepy, podívat se do unikátní bednárny a letos poprvé zakončit prohlídku (viz foto) se sklenicí nefiltrovaného ležáku v tzv. „podsvětí“, což je část historické varny, kde se dá nahlédnout pod varné pánve a kádě, v nichž se do roku 2004 pivo Pilsner Urquell vařilo. Kdo bude mít zájem, může se zúčastnit také školy čepování piva. To jak natočit dokonalou hladinku, šnyt či mlíko je naučí vítězové soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender  - takoví mistři výčepní jako Pavel Pressburg či Ota Haurythun z restaurace U Pinkasů v Praze. Potkat zde můžete i Janu &Súsovou, jedinou a poslední zástupkyni formanského řemesla v České republice, stále rozvážející s koňským povozem plzeňský ležák po hospodách. Určitě zajímavá může být prohlídka bednárny, kde Josef Hrůza se svou bednářskou partou vyrábí již 40 let ležácké sudy a kádě a to stejným způsobem jako za dob Josefa Grolla v 19. století.

„Stále více se zaměřujeme na pivo a pivní kulturu,“ říká PR manažer značek Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina a dodává „nechceme být jen hudebním festivalem.“ Přesto se do Plzně jezdí nejen za pivem a množstvím dobrého jídla, ale i za hudbou, jejíž nabídka je i letos mimořádně obsáhlá a kvalitní. „Pro letošní zahájení Festu jsem zvolil tradiční českou kapelu Čechomor. Tu pak vystřídají třeba Chinaski, ležáku věrní Tata Bojs, anděly oceňovaná Bára Poláková nebo slovenský zpěvák Meky Žbirka. Kromě dvou hlavních pódií pak ožijí narozeninovou hudbou i některé pivní stany,“ říká dramaturg Pavel Anděl. Podrobný program si zájemci najdou na www.pilsnerfest.cz.

Plzeňský originál bude navíc doplněný o tu nejkvalitnější gastronomii. Pečlivě připravená degustační menu, která se nejlépe hodí k plzeňskému pivu, nabídnou totiž v areálu pivovaru plzeňské podniky Na Spilce, &Svejk restaurant nebo Lokál Pod Divadlem, a to ve svých velkokapacitních stanech doplněných výčepy i hudbou. Návštěvníky však čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu.  Jeden z jeho organizátorů Martin Nauš říká: “Po loňské premiéře jsme se rozhodli zaručit návštěvníkům Pilsner Festu ten nejlepší smyslový zážitek.  Doufám, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva náš letošní výběr restaurací a pokrmů potěší, dbali jsme totiž na jeho rozmanitost. Na Pilsner Festu tak najdou tu nejlepší českou tradiční kuchyni, ale také něco z kuchyně americké, francouzské či italské, něco z Mexika, Vietnamu či Středomoří.“
To vše, a nejen to, čeká návštěvníky na narozeninové oslavě v sobotu 1. října v plzeňském pivovaru, kde oslavy zakončí hromadný přípitek z plechovek (viz foto z loňskéro ročníku), které budou mezi návštěvníky rozdány. Těsně před přípitkem se navíc narazí přímo na jedné ze scén 174 litrový dřevěný sud piva, jako odkaz k 174. narozeninám (viz foto z loňska, kdy narážel sládek Václav Berka). Snad bychom měli ještě připomenout novinku, kterou je Pilsner Fest speciál – speciální vlak z Prahy, který bude pro všechny gratulanty zdarma. Pilsner Fest speciál vyrazí na cestu v 10:25 hodin z pražského Hlavního nádraží a zpátky z Plzně do Prahy odjede ve 23:30. No řekněte - nevyplatí se do Plzně zajet, když i hudební produkce je zde zdarma?
Stejně jako vloni neskončí oslavy originálního plzeňského ležáku pouze Pilsner Festem. Na festivalový den totiž navážou ještě regionální slavnosti po celé zemi, které taktéž připomenou jeho 174. výročí. V říjnu a listopadu budou vybrané restaurace a pivnice čepovat nefiltrovaný Pilsner Urquell ze stylového dřevěného sudu, který do všech koutů ČR přiveze na svém tradičním koňském povozu poslední česká formanka Jana &Sůsová za doprovodu plzeňského sládka. Ten bude zodpovědný za jeho slavnostní naražení. Společně s nimi vždy dorazí i putovní hudební kapela, která svůj repertoár podřídí vždy místu oslav.

Oslavy začnou 6. říjnapražské pivnici U Pinkasů, což byla první hospody za hranicemi Plzně, kde se plzeňský ležák prvně ochutnal. Plzeňský forman Martin Salzmann, který tehdy vozil různé zboží na trase Plzeň – Praha, totiž v Praze přespával u svého známého krejčího Pinkase. Jednou mu přivezl dvě vědra plzeňského piva, které se od tehdejších nefiltrovaných piv lišilo tím, že vznikalo spodním kvašením, mělo zlatožlutou barvu, sněhobílou pěnu a chutnalo nevídaně. Krejčí Pinkas ho zkusil vyšenkovat a nestačil se divit, jak rychle šlo na odbyt. &Senkýřský pokus ještě párkrát zopakoval a v krátké době vyměnil jehlu s nůžkami za pípu s plzeňským pivem.

Z Prahy se oslavy přesunou ještě do dalších krajských měst České republiky – například Českých Budějovic, Karlových Varů, Brna, Ústí nad Labem, Olomouce, Zlína nebo Ostravy. Zavítají dokonce i do Bratislavy a skončí v Plzni 11. listopadu.

Fota: pilsnerfest.cz,novinky.cz






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.023 s