Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ulice záhadných tajemství nezklame

10.01.2017   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ulice záhadných tajemství nezklameModlitba za Owena Meanyho patřila k mým oblíbeným knihám. Lze říci, že stále je to jedna z mála, která dokáže neustále přitáhnout moji pozornost. Laskavost protnutá syrovostí běžného života čiší z příběhů dvou chlapců a dotýká se na těch nejhlubších místech člověka.
Novinka Ulice Záhadných tajemství opět přivádí Johna Irvinga českým čtenářům s originálním příběhem mladého Juana Diega, chlapce z mexické skládky.

Pokud bychom zaměřili pozornost na anotaci knihy a přikládali jí větší význam než je pouhá reklama, pak se ocitneme na počátku příběhu o chlapci z mexiské skládky v Oaxace a jeho mladší sestře Lupe.
Dívka je přesvědčená, že zná svou vlastní i bratrovou budoucnost. Je také čtenářka myšlenek - ví, co si myslí většina lidí...
Jako starší muž cestuje Juan na Filipíny, ale putují s ním i jeho sny a vzpomínky. Jak stárneme, žijeme často v minulosti intenzivněji než v přítomnosti, a v postavě Juana Diega ožívá nepřeberné množství zvláštních setkání. 

Nejnovější Irvingův román je příběhem o tom, co se přihodí Juanovi na Filipínách: kde se minulost srazí s jeho budoucností. Tak zní anotace i velice zkrácená verze poslední knihy Johna Irvinga.

A zároveň bude záležet, kdo ke knize přijde, zda fanoušek samotného autora nebo čtenář tabula rasa, neznalý Irwinga. V prvním případě, člověk odejde zřejmě zklamán. Ne nikterak mnoho, Irwing si pořád drží velice dobrou úroveň, ale máte pocit, že Irwing pomyslně "přešlapuje" na místě a ne a ne se z něho pohnout. Když se knihu rozhodne přečíst někdo netknutý, věřím, že si opravdu přijde na své.

Je těžké tak Ulici záhadných tajemství hodnotit a porovnávat. Pokud ji zamítnu s tím, že se nic nového vlastně nedozvíte, hodnotím očima člověka, který s Irwingem má jen ty nejlepší zkušenosti. Pokud jej zase vychválím do nebes, lžu.
Na autora typu John Irwing je prostě tato kniha mdlá. Alespoň pro mě. Jsem zahleděnec do starších literárních děl tohoto spisovatele. Často při jejich čtení ta "opravdovost" života až bolí. V Ulici se vám do ruky dostane sice velice kvalitní čtení, přesto zůstanou někde pochybnosti.

Ulice Záhadných tajemství / Avenue of Mysteries
Autor: John Irving
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3569 s