Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Malováním proti stresu

12.11.2016   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Malováním proti stresuJak se zbavit stresu? Je tolik možných způsobů a jen jeden je jít k doktorovi. Tisíc dalších je o jakékoliv naší aktivitě: promluvit si, zazpívat si, zaběhat si... Důležitá je aktivita. Pomoci si sám. Vlastní iniciativa restartuje naše smysly, aktivní činnost odplaví stres. I kreslení takové je. Probouzí kreativitu, jitří smysly, podněcuje naše vnitřní dítě k činnosti, uklidňuje. Ne nadarmo je arteterapie (léčba pomocí výtvarné činnosti) jednou z pedagogických metod, kterými se upravuje psychika. 

Ne nadarmo jsou Antistresové omalovánky vydané Mladou frontou v hlavním titulu nazvané jako BAREVNÁ TERAPIE. Léčení barvami je již mnoho let používaná alternativní metoda léčení psychiky, které se říká chromoterapie. Barvy totiž stimulují naše smysly a mají schopnost měnit naše emoce. Je to proto, že barva vysílá stejně jako energetické pole našeho těla určité vibrace, při spojení těchto vibrací dochází k jejich vzájemnému působení. Jenomže zatímco barva změnit svou vibraci neumí, my ano.

Mnoho z nás se již naučilo zohledňovat jejich podvědomý vliv na naši psychiku, když vybíráme barvu, kterou vymalujeme v místnosti. Někteří se začínají zajímat více o to, jak mě ovlivňuje, když upřednostňuji některou barvu v oblečení (všimněte si např., že když máte dlouhodobě špatnou náladu, jste ve stresu nebo v depresi, nemáte chuť se oblékat do veselých barev, ale naopak volíte černé nebo šedé oblečení). A objevují se i další způsoby, jak na sebe barvy nechat působit: v esoterice je to např. alternativní metoda aura-soma, v literatuře to jsou např. antistresové omalovánky.

Kniha velikosti A4 obsahuje něco přes šedesát listů z tvrdého papíru, na kterých je připraveno stejné množství obrázků k vybarvení. Najdete zde mandaly, různá zvířata, tanečnice, domy, květiny nebo jen vzory, které můžete díky kvalitnímu papíru vybarvit jak pastelkami, tak fixkou či malým štětečkem. Jednotlivé obrázky jsou - stejně jako lev na titulní straně - roztříštěny na mnoho mozaikových dílků, aby každý obrázek mohl obsahovat větší množství barev. V žádném případě tu nejde o přiblížení se realitě, naopak jde o to si s barvami pohrát, podívat se na obrázek jinak, pocitově, intuitivně. Vzít takovou pastelku, která mi padne do oka, ne která by tam měla logicky patřit. Jakmile začnete, pak už to jde samo. 

Ačkoliv v knize není žádné doporučení, jak knihu používat, jednu radu vám přesto dám: nemluvte u toho, nejezte, nedělejte nic dalšího. Vyhraďte si čas na malování. Při kreslení nechte proudit myšlenky svým vlastním směrem, který nijak nekorigujte. K většímu uvolnění vám ale může pomoci doprovodná relaxační hudba.


Barevná terapie: Antistresové omalovánky
Mladá fronta 2016

Zdroj obrázku: levneucebnice.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0958 s