Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo má o jeden sendvič víc?

19.11.2016   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo má o jeden sendvič víc?O jeden sendvič víc má ten, kdo má o kolečko víc. Jedná se pouze o anglickou verzi stejného idiomu, jak zjistíme v nové knize zkušené spisovatelky  Hany Parkánové-WhittonJak nemít na pikniku o jeden sendvič míň popisuje autorčin poklidný život v malé vesničce Kingston, ležící poblíž Oxfordu, a sympatickou beletristickou formou nám přibližuje život na anglickém venkově. 

Přestože kniha neobsahuje žádný příběh, který by vedl naši zvědavost dál, čtenář se ke knize rád vrací. Díky vytříbené stylistice lehce humorného ladění, kterou příjemně prosakuje láska k přírodě a pozitivní vztah ke kultuře a historii. A přestože se v Kingstonu stále něco děje, v domě Whittonových nás vždy obklopí hřejivě bezpečný klid domova, který se nám usídlí v hlavě.

Hana Parkánová-Whitton vypráví své všednodenní zážitky, během nichž nás seznamuje s jednotlivými občany Kingstonu a jejich povahovými zvláštnůstkami. Ačkoliv by se Angličan k ničemu takovému veřejně nesnížil, kingstonští se přirozeně zajímají o talíře těch druhých a kniha chvilkami touto svou péčí o druhé zdánlivě připomíná luxusně napsaný bulvár. Protože však žádná z postav kromě autorky samotné není stoprocentně reálná - jakkoliv autorce jako předloha jistě posloužily skutečné osoby - celé dílo je tvůrčím ztvárněním anglického vesnického života.

Vyprávění je zajímavější právě z důvodu, že autorem je právě Češka. Nejen že nás díky tomu může upozornit na určité podobnosti či naopak odlišnosti českých a anglických tradic a zvyků, ale také si často pohrává se slovními hříčkami a idiomy. Ze svého českého pohledu autorka vnímá velice citlivě rozdíly mezi rodilým Angličanem a cizincem žijícím v Anglii, byť již dlouhodobě. Autorka nás upozorňuje na možné omyly při překladu některých slovních spojení s vtipem a lehkostí. Zároveň je nám víc než jasné, že podobná nedorozumění či trapasy logicky vznikají při každém setkání domorodce s cizincem. A i autorka sama, coby profesionální překladatelka žijící v cizině, se stále ocitá v situacích, ve kterých se kulturní rozdíly nezapřou.

O životě v Kingstonu napsala Hana Parkánová-Whitton již několik knih a všechny jsou laděné ve stejném tónu. S lehkou nadsázkou převyprávěné deníčky, ve kterých autorka probírá život nejen svůj, ale celé vesnice. Jedná se o ne zcela typickou beletrii, která ačkoliv neobsahuje ani chytlavý humor, ani napětí a dokonce ani typickou linii příběhu, přesto chytne, po celou dobu baví a zároveň ještě dojímá svou hloubkou

 

Hana Parkánová-Whitton, Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň
nakladatelství Mladá fronta, rok vydání 2016
zdroj obrázku: www.kosmas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0605 s