Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SVĚT PODLE GARPA – TV tip – Robin Williams v přepisu amerického bestselleru

09.12.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SVĚT PODLE GARPA – TV tip – Robin Williams v přepisu amerického bestselleruV roce 1978 se vydání románu SVĚT PODLE GARPA stalo literární senzací. Spisovatel John Irving v něm zachytil život „průměrného“ Američana, který však až magneticky přitahuje všelijaké neuvěřitelné náhody. Filmové zpracování, tak časté u úspěšných knih, se však zdálo téměř nemožné. Přesto se o to pokusil o čtyři roky později scénárista Steve Tesich a filmu se ujal režisér George Roy Hill.

Je logické, že film nemohl převzít celý složitý děj knihy a jen v náznacích mohl tlumočit jeho základní ideu. Převzal jen to nejzákladnější, přičemž aktuální témata dnešní civilizace jako otázky individuality osobnosti, sexuality, ženského hnutí, násilí a strachu z neštěstí a smrti, tlumočí především v dialozích.


Neobvyklý příběh začíná v roce 1944, kdy se pyšné mamince Jenny Fieldsové narodí syn, jemuž dá jméno T.S.Garp. Neprovdaná zdravotní sestra velmi toužila po dítěti, ale odmítala k tomu muže. Pro početí si vybrala umírajícího zraněného letce, který zemřel ještě před narozením syna. V knize i ve filmu se pak odvíjejí dva osudy – Garpa, kterého sledujeme odmalička a jeho svérázné matky.
Výchova chlapce probíhá v rukách přísné matky poměrně hladce, chlapec vystuduje a volí mezi tím stát se spisovatelem nebo zápasníkem. Naštěstí se zamiluje do dívky Heleny, která nikoho jiného než spisovatele nechce. Takže o povolání mladého muže je rozhodnuto. A mezitím, co začíná psát povídky, jeho matka píše „svoji“ knihu.  Mají k tvorbě zcela rozdílné přístupy. Zatímco matka je přesvědčena, že svět je ovládán mužským chtíčem a sepíše svůj životopis SEXUÁLNĚ PODEZŘELÁ, kterým se rázem proslaví a stane se pak vůdčí autorkou ženského hnutí. Její syn ve své poněkud afektované tvorbě se vypořádává po svém s nejosobnějšími, stále bolestnějšími prožitky, jež jakoby přímo zhmotňovaly děsivé představy, které ho coby starostlivého manžela a otce pronásledují. Proslaví se až svým bulvárním románem SVĚT PODLE BENSENHAVERA. Svět kolem sebe vidí především jako místo, v němž je dobré se radovat z přirozených věcí, hlavně pak z dětí a rodinného života, což mu má zaručit jeho manželka Helen. Je až neuvěřitelné, jak vytoužený poklidný Garpův život se podobá (jak kdosi napsal) „minovému poli složenému z násilí, cizoložství, agresivního feminizmu a všelijakých neuvěřitelných náhod, které hrdina jakoby přitahuje.“ Je v tom humor, který pomáhá mírnit životní selanku a v konci pak i tragédie v podobě vraždy Garpovy feministické matky i násilné smrti jeho samého.

Filmový Garp by se bez ozvláštnění mohl snadno stát příběhem o celkem všedních osudech americké rodiny. Titulní hrdina by mohl být typickým Američaanem, který bere svět jako místo plné lásky a maloměšťácké průměrnosti. Naštěstí životní náhody dávají jeho životu zcela jiný - a pro diváka – nesmírně zajímavý běh, v němž osud není vždy příznivý a laskavý...
Režisér George Roy Hill (proslulý již předtím snímky BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID  či  PODRAZ) si pro titulní roli vybral skvělého interpreta – začínajícího Robina Williamse, který dokázal do filmu vnést jak lidskost a opravdovost tak i jiskru humoru. Film se pro něho stal základem pro další role a je jen škoda jeho předčasné smrti v šedesáti třech letech (11.8.2014), že jich nepřibylo více. Přesto jeho role třeba ve filmech ČAS PROBUZENÍ, KRÁL RYBÁŘ, HOOK, DOBRÝ WILL HUNTIG či JAKUB LHÁŘ jsou nezapomenutelné.

Mimořádnou předností filmu je kamera Miroslava Ondříčka i další herecké výkony Oscarem oceněné Glen Closeové jako matky Jenny a Mary Beth Hurtové jako Heleny. A budete-li mít pocit, že film přečtení knihy a zážitek z ní nenahradí, pak to asi nebylo v silách tvůrců.
********************************************
 SVĚT PODLE GARPA
The World According to Garp)
režie George Roy Hill
 uvádí v úterý 13. prosince Nova Cinema od 20,00 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0299 s