Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Odvrácená tvář náboženství – část II.

26.11.2004   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Odvrácená tvář náboženství – část II. Svůj článek o náboženstvích a církvích jsem rozdělil do dvou částí. Ale i kdyby měl deset pokračování o sta stranách, nebude rozkryto všechno zlo způsobené zneužíváním víry člověka. I když mnoho těchto hrůz je již minulostí neznamená to, že pokrok změnil myšlení náboženských fundamentalistů.

V návaznosti na závěr I. části se chci ještě krátce zmínit o tom, jak dopadl samotný šumperský děkan v inkvizičních procesech ve Velkých Losinách. Kryštof Alois Lautner byl obviněn Bobligem, inkviziční zrůdou a vykonavatelem církevní vůle (nebo zvůle), z čarodějnictví. Vydržel odolávat nátlaku a mučení celých pět let. Poslal žádost o pomoc olomouckému biskupovi, ale ten dal naopak, jako správný katolický vůdce, souhlas k dalším výslechům. 13. září 1685 byl vynesen ortel. Ještě na hranici volal, že je nevinen, dokud mu nevybuchl na hrdle umístěný střelný prach. A církevním vlkodlakům spadlo do klína 3000 zlatých.
Roku 2000 odhalil Lautnerovi pamětní desku olomoucký arcibiskup Graubner. Omluvil se za excesy v čarodějnických procesech, ale neopomněl alibisticky a s cynismem zdůraznit, že obviněné dala popravit světská moc. Bylo to absurdní divadlo.
Dokonce i sama takzvaná kniha knih je prošpikována hrozbami likvidace a dokonanými vraždami těch, kteří se nechtěli vzdát svého názoru a své vlastní víry.
Kterýpak rozumný člověk by mohl uvěřit v laskavost Boha, který zkouší sílu víry člověka tím, že mu zavraždí děti a ještě to konzultuje se svým zavilým nepřítelem – Ďáblem (viz Kniha Job). Navíc bible sama sobě protiřečí – slibuje odpuštění, pomoc a lásku, ráj, i když až po smrti, ale těm, kdo neuvěří než zazní hlas Polnice hrozí ohněm a sírou pekelnou a podobnými hrůzami. A do nebe se dostanou pouze vyvolení. Takže nic víc než stranické výsady nikoliv láska a spravedlnost pro všechny, jak je hlásáno. Tyto sliby a výhružky se až neskutečně podobají například heslu „Kdo nejde s námi jde proti nám“ nebo nadřazování jedné – vyvolené – skupiny či národa nad zbytkem světa.
Jakékoliv náboženství, tedy skupina lidí, která skrze náboženství uchopila moc, dobře věděla, proč udržovat své ovečky v nevědomosti a nevzdělanosti. Tito uzurpátoři moci a víry věděli a stále vědí, proč dříve upalovali vědce a zakazovali zveřejňovat vědecké objevy. Dnes některé alespoň znevažují a ženou věřící bojovat proti pokroku.
Faleš náboženství a honba za mocí se dá ilustrovat na dobře zdokumentovaných případech.
Často slýcháme, že vyvolení představitelé církve diskutují s Bohem. Ale pokud se o takových diskusích zmíní nějaká Joan de Arc, upálí ji jako čarodějnici. Takto je nám předkládáno náboženské rovnostářství.
Zpátečnictví vůči vědě můžeme dokumentovat i tím, čeho by se měla dnešní společnost vyvarovat – zásahů církve do politiky. Teprve v době kosmických lodí byly v některých státech USA zrušeny zákony, které zakazovaly na školách výuku evoluční teorie. Opět doklad o tom, jak smýšlí „neomylná“ církev o rozdílných učeních a vědeckých poznatcích.
Asi se stejným fanatismem by reagovali muslimové na vědecké poznatky, které jsou nade vší pochybnost prokázané, i kdyby se na hlavu stavěli. I když jsme zvenčí většinou rozdílní, podobáme se „zevnitř“ nejvíce praseti. Asi by se jim rovněž nelíbilo pomyšlení, že tato podobnost z lékařského a vědeckého! hlediska zachraňuje lidské životy.
Ohlupování lidí? Jen pár příkladů. Proč křesťané stále tvrdí, že vlastní originální plátno do kterého byl zabalen Ježíš po ukřižování, i když je nade vší pochybnost vědecky dokázáno, že to ani zdaleka není pravda. V tomto případě výsledky vědeckého výzkumu neuznávají. Pokud však chtěli dokázat, že mohla existovat Noemova archa, využili nejmodernějších poznatků vědy k podpoře tohoto tvrzení.
A co bychom nakonec mohli zjistit, kdybychom spočítali na různých místech světa ostatky některého svatého? Třeba to, že mají 128 zubů, 17 prstů na každé z deseti rukou, atd., atd. Lži, lži a svým způsobem vymývání mozků, které následně slouží k prosazení „vyšších“ cílů. Tento systém se používá stále jak u ideologií tak i, a to především, v politice.
Když jsem se v první části zmiňoval o náboženských masakrech, mohl by se někdo ze zavilých ochránců církve snažit zlehčit tyto hrůzy konstatováním, že je to již dávná minulost a od té doby…Nemylte se! Vždyť ještě v 2. polovině XX. století existovala náboženství, kde týrali malé chlapce, aby se učili zpaměti celé litanie náboženských blábolů. Existovala a je docela možné, že ještě existují náboženství, která u malých hochů provádějí kastraci, aby z nich vychovali mnichy. Další náboženský fanatismus dovolí ukamenovat ženu, která je byť i jen podezřelá z nevěry. Dovolí a vyzývá k znetvoření ženy v oblasti genitálií , když porodí dítě jako svobodná. Jak chápat v kulturní společnosti obřízku novorozených židovských chlapců než jako zrůdný výmysl náboženství, kdy je lidské mládě degradováno na úroveň štěněte, kterého se také nikdo neptá co říká na módu utínání ocasů a kupírování uší. Kde jsou ochránci života a práv dětí? Tyto děti již žijí,oproti shlukům buněk, které církev prohlašuje za tvory.
Křesťané nezůstávají pozadu! Před několika lety vypuklo v zemi třetího světa, jak je to, bohužel, obvyklé, ozbrojené povstání. Dvě křesťanské misionářky namluvili vesničanům, že je ukryjí v místním kostele. Tam je uzamkly a udaly povstalcům, kteří kostel i s vesničany podpálili. Co pomohla těm upáleným následná exkomunikace misionářek? A to jsou pouze střípky takřka současnosti v náboženství.
A současnost? Každý z nás vidí takřka denně co dokáže náboženský fanatismus. Odsuzujeme terorismus, však nikoliv jeho příčiny. Téměř všechny války v historii lidstva byly náboženské. Smazáváme rozdíly mnoha staletí a sami sobě dokazujeme, že jsme v některých, velmi zásadních otázkách, pořád stejní, nízce myslící živočichové. Jediný existující živočišný druh, který je schopen vyhubit sám sebe. A k tomu nám dopomáhej bůh ať už kterýkoliv.
Katolická církev poslední dobou exkomunikuje ze svého středu taktéž kněze, kteří se vzdali celibátu a oženili se. S fanatickým zápalem bojuje Vatikán proti homosexuálům a jejich rovnoprávnému postavení coby rodiny. Ale na druhou stranu se snaží všemožně ututlat nárůst případů převážně homosexuálního zneužívání věřících, především dětí. A to i v tak puritánské (puritánské, podle toho jak se jim to hodí) zemi jako je USA. Tato země vůbec působí jako zářivý příklad farizejství a pokrytectví. Pomodlit se a zaútočit na svrchovaný stát se smyšleným odůvodněním, hřmíc při modlitbách:„Nezabiješ!“ Že by se národ, který v mnohém nadřazuje sebe nad druhé vracel ke křižáckým válkám?
Na závěr douška z oblasti kultury; Papež Jan Pavel II. po shlédnutí filmu Umučení Krista rozhodně prohlásil, že přesně tak to bylo. Nemám sice informace z první ruky jako papež, přesto oponuji a tvrdím, že to klidně mohlo být tak, jak o tom hovoří kniha Roberta A. Heinleina – Job: Komedie spravedlnosti. Úžasné dílo! Doporučuji k přečtení i těm pro které jsem od této chvíle antikristem.

P.S. Dovedete si představit co by mohlo vyplynout na povrch, kdyby byly zpřístupněny vatikánské archívy?
Kdyby jen papežka Jana…


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Zdenál - 13.12.2004 - 12:51

To máte lehké, kritizovat tisíce let staré spisy. Představy lidí o životě byly trochu jiné a trest smrti běžná záležitost. Kdybyte toho ale alespoň trochu věděl, o tom, co tak kritizujete. Já sám se v křesťaské nauce moc nevyznám, ale alespoň vím, že křesťané se od židů liší Novým zákonem. A v tom je právě zákaz kamenování a jiných trestů. Kdo myslíte že řekl např. "Kdo z vás je bez viny, ať první hodí kamenem..." a nebo "Nesuďte abyste nebyli souzeni..." = křesťané by žádnou invizici provádět nikdy neměly.

Že se podle toho mnohdy církev nechovala, je pravda, ale uvědomte si že církev jsou lidé ne Bůh. Lidé zlí i dobří, zkažení i spravedliví... Rozhodně není člověk dobrým člověkem, protože je křesťanem a ani není špatným když jím není...



Od: Zdenál - 13.12.2004 - 12:55

ad války
"Téměř všechny války byly náboženské..."
To jsem nevěděl mohl byste mě poučit, které války máte konkrétně na mysli? Asi ne ty nejkrvavější 1WW a 2WW ani římská tažení, ani útoky nájezdníků na Evropu a studenou válku a s ní spojené lokální konflikty...Opravdu těch náboženských válek byla VĚTŠINA?


Od: Radek Dolanský - 14.12.2004 - 13:30

Zdenále,
opět skvěle vytržené z kontextu. Proč nekomentujete celek? Apropó: mimo římských tažení a nájezdníků na Evropu jste vyjmenoval události XX.stol. a to víceméně I. poloviny. Není to chabý vzorek na téměř 2000 let existence křesťanství? A to nemluvím o dalších, mnohem starších náboženstvích.


Od: Radek Dolanský - 14.12.2004 - 13:38

Zdenále,
jasně trest smrti byl dřívě možná běžnější než dneska podmínka. Ale snad mi nechcete tvrdit, že vražda před tisícem let je jiná vražda než dnes. Myslím, že otázky kolem toho, zda se křesťané od Židů liší Novým zákonem by bylo složitější. Když si vezmete, že evangelia jsou psána podle Ježíšových žáků - a to byli taky židé.


Od: Zdenál - 14.12.2004 - 14:28

Nekomentuji celek protože se skládá z takovýchto "elementárních" přehmatů, ale i věcí se kterými souhlasím, takže je nepotřebuji komentovat. Namátkou turínské plátno asi pravé nebude, s ostatky svatých to opravdu někteří přehánějí. Ale že by to byly " Lži, lži a svým způsobem vymývání mozků, které následně slouží k prosazení „vyšších“ cílů." to si nemyslím. Mně to přijde spíš úsměvné:)


Od: Zdenál - 14.12.2004 - 14:36

Války
Jmenoval jsem asi ty nejkrvavější, a ty dlouho trvající. Dál to může být např. Třicetiletá válka. Mnoho lidí sice bude tvrdit, že šlo o konflikt náboženský, ale to není úplná pravda. Proč by jinak naprosto tradičně katolická Francie stála proti Habsburkům? Odpověď je jednoduchá - náboženství byla jen záminka a kdyby jej nebylo, válka by možná proběhla stejně...
Další konflikty co mě napadají:
Napoleonské tažení, války v Americe (Boj kolonistů s indiány, Sever proti Jihu, USA x Španělsko)
Netvrdím, že neexistovaly čistě náboženské konflikty ,ale tvrdím, že jich rozhodně nebyla většina. Právě naopak - výrazná menšina.


Od: Zdenál - 14.12.2004 - 14:49

trest smrti
No, do diskuze o ceně lidského života dnes a dříve se mi moc zabřehávat nechce. Ale i vy jistě cítíte, že pokud bylo běžné, že jste se dožil 30 - 40 let, většina lidí umřela ještě jako děti, nemoci, války a hladomory pravidelně redukovali populaci velmi výrazným způsobem a nadvláda feudálů nad lidským životem byla skoro neomezená, byla jiná situace než dnes. Stačilo ukrást nějakou drobnost a už jste visel. Neměli bychom se dívat na středověké údálosti optikou dnešního vyspělého světa. Je to totiž velmi zkreslující.


Od: Radek Dolanský - 17.12.2004 - 12:09

Zdenále, myslím, že v posledních dvou příspěvcích bychom mohli dospět k oboustrannému porozumění. Asi je to tak, každý máme nějaký ten kousek pravdy.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0578 s