Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


CO JSME KOMU UDĚLALI? - TV tip – Rodičovské problémy dneška

03.03.2017   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

CO JSME KOMU UDĚLALI? - TV tip – Rodičovské problémy dneškaFilm, který vzbudil (a jistě vzbudí) velký ohlas. Zlé jazyky (a distributor filmu) tvrdí, že na životě je krásné to, že se v něm nedá nic předem naplánovat. Například rodina Verneuilových si byla jista tím, že se jejich čtyři nádherné a inteligentní dcery provdají za výjimečné muže. A dopadlo to jak?



Problémy s dcerami na vdávání jsou vděčným tématem pro filmová dramata. Ještě na přelomu 18. a 19. století měla paní Dashwoodová (hraná Gemmou Jonesovou) ve filmu ROZUM A CIT (Ang Lee, 1995) jedinou starost – sehnat pokud možno bohatého a vlivného ženicha. Ostatně jsme o tom ve webmagazinu psali. To dnešní dcerušky si již nenechají do svých nápadníků i případných zasnoubení či vdavek od rodičů zasahovat. Mnohdy je to šok, když si dcerka přivede domů svého vyvoleného – vzpomeňte na klasický příklad ve filmu HÁDEJ, KDO PŘIJDE K VEČEŘI? (režie Stanley Kramer, 1967). Zdárná dcera (hraná Katherine Houghtonovou) představí svým rodičům (Spencer Tracy a Katherine Hepburnová) svého nápadníka – milého, leč  černého Sidney Poitiera.

Čeho se dočkala francouzská rodina Clauda a Marie Verneuilových (Christian Clavier a Chantal Lauby)? Oba jsou svým založením milovníci staré dobré Francie s jejími konzervativními hodnotami a jsou silně věřící katolíci. Ve svém okolí patří mezi vážené občany a svým čtyřem dcerkám Isabelle, Odile a Ségol?ne a Laure (Fréderique Bel, Julia Platon, Emilie Caen a Elodie Fontan) se vždy snažili vštěpovat ty správné hodnoty – pochopitelně jejich vlastní. Život však přináší nečekaná překvapení. Nejen, že se musí rodiče srovnat s moderními technologiemi jako je internet a mobil. Ovšem co s multikulturní či náboženskou tolerancí, příznačnou pro dnešek?  
Jejich dcery si do života odnesly mnoho dobrých rad i zásad, ale své ženichy si našly samy. A rodiče se s nimi museli smířit, přestože si první dcera vzala muslima, druhá Žida. A třetí se vdává za Číňana (Ary Abitten, Medi Sadoun, Frederic Chau). Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou“ svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese (Noom Diawara), spořádaného katolíka. Jenže…

Umíte si představit jak může dopadnout rodinná sešlost celé rozsáhlé rodiny o Vánocích? Prozradíme, že sice konflikty vzniknou, ale nakonec půjde spíše o vzájemná hašeření mezi „Koghenem“, „Arafatem“ a „Jackie Chanem“. Budete si při nich velmi dobře bavit, stejně jako diváci ve Francii, kde film patřil k nejúspěšnějším titulům roku, ale i v Německu a  Belgii. Film je komedií a je postaven na rozdílnostech jednotlivých manželů.
Konfrontace tří rozdílných kulturních světů, náboženství a postojů k životu, podnikání a obchodování je zde vyjádřena přímo ukázkově v typických projevech. Že nakonec všichni najdou k sobě cestu a třeba Žid naučí muslima podnikat? Jinak to v komedii dopadnout nemůže. A přitom je to happy end logický a očekávaný.

„Zjistil jsem, že ve Francii je nejvíc smíšených manželských párů – a to jak z hlediska původu, tak víry. Je to celých 20 procent proti třem procentům v sousednáích evropských zemích. A to byla hlavní inspirace pro tento film,“ říká režisér Philippe de Chauveron.
Fota: fdb.cz, amazon.fr, tv-archiv.sk
****************************************
Co jsme komu udělali?
(Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?)
Francie 014, režie Philippe de Chauveron,
uvádí Prima Max v pondělí 6. dubna od 20,15 hodin




 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0937 s