Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dave Matthews & Tim Reynolds Forum Karlín 2.4. 2017

04.04.2017   Eve Edwards   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dave Matthews & Tim Reynolds Forum Karlín 2.4. 2017Dne 2.4. 2017 zažila Praha naživo akustický koncert kytaristy Tima Reynoldse a kytaristy, zpěváka a skladatele Dava Matthewse. A fanoušci můžou jen doufat, že vřelé přijetí pražským publikem a Davem několikrát připomínané uchvácení Prahou může znamenat, že jsme Dava neviděli naposledy. Ať již ve spojení s Timem nebo třeba rovnou s celou svou kapelou Dave Matthews Band.

Dave Matthews založil skupinu Dave Matthews Band již v roce 1991 v Charlottesville, Virginii, v USA. V roce 2016 proběhlo turné k jejich 25. výročí a DMB oznámili, že v roce 2017 turné nebude, zato ale bylo oznámeno akustické turné Dave Matthewse a Tima Reynoldse. Spolupráce s Timem Reynoldsem se datuje již od roku 1998, kdy hostoval s DMB na turné. A jak přiznal Dave, ještě jako mladík Tima obdivně chodil sledovat do místní hospody ve Virginii a dokonce se nechal najmout jako barman, aby byl k němu blíž. No a z nynější spolupráce vyzařuje jejich vzájemný respekt, souhra a radost ze spolupráce.

Hala Forum Karlín hostila v neděli 2.4. 2017 právě koncert Dava a Tima při evropské části jejich turné. Jelikož znám náladu a složení jejich tvorby, byla jsem zvědavá, jak bude přizpůsobena hala. Místa k sezení byla příjemným zjištěním, což se mi v průběhu večera velkou mírou potvrdilo. Konečně jsem se svými 160 centimetry byla schopna interprety vidět. Bez předkapely a velkých pozlátek, téměř na minutu přesně začal tříhodinový kytarový svátek. Publikum si doslova vydupalo poprvé dva přídavky a poté se ještě k radosti všech pánové vrátili a celý koncert ukončili hitem Crash into me. Dave byl zčásti posazený na židli a při výměnách kytar mu vždy asistoval jeden člen týmu. Tim se svou drobnou postavou vše odestál a k výměně kytary mu sloužil připravený držák. Tim předvedl profesionální kytarovou virtuozitu, Dave v průběhu večera nechal dvakrát pódium čistě jemu a taktně se vzdálil. Zpočátku byly písně doprovázeny jen čistě barevnými světelnými efekty k dokreslení dynamiky písní, po nějaké době se do hry dostalo i na zadní straně pódia visících 6 svislých pruhů látky, která při některých efektech vyvolávaly pocit části klaviatury, jelikož byly různě dlouhé a před černým plátnem. Pak se ale taktéž staly plochou k jemné projekci dokreslující atmosféru. Při písních Virginia in the Rain a Death on the High Seas vyměnil Dave kytaru za klavír, přičemž při té první nejprve vtipkoval, že veze přes oceán klavír čistě proto, aby zahrál následující song na dva prsty. Myslím ale, že to, že Dave není žádný Rachmaninov mu každý odpustí. Mimochodem doporučuji shlédnout dohledatelný záznam písně Out of my Hands, která tedy na pražském koncertu nezazněla, ale kde hraje Dave před publikem na klavír poprvé, a je to cca záznam 9 let zpět. Taktéž doporučuji památný koncert na DVD „Live @ Radio City Music Hall“ ze dne 22.4. 2007. V neposlední řadě doporučuji shlédnout 15. epizodu 3. řady seriálu Doktora House („Half-Wit“), kde Dave hraje pacienta, klavírního virtuoza, který trpí náhodným svalovým napětím znemožňujícím hru na klavír. A úplně nejvíc doporučuji si tyto chlápky nenechat ujít naživo. To, jak jsou sehraní, jak na sebe vzájemně dokáží reagovat a jak je jejich každý tón načasován chirurgicky přesně, je luxus poslouchat a sledovat.

Dave není prvoplánový komik, slovy a příběhy šetří jako šafránem ale nebojí se někdy použít ostřejší slovo. A když se mu v zápalu hry na kytaru při dynamičtější písni zlomí nehet, nebojí se jej na pódiu ušmiknout připravenými kleštičkami, protože mu to prostě překáží, jelikož mu to brnká na nesprávnou strunu. Čím ale nešetří je chvála na krásu Prahy. Asi po třetí písni bez jakýchkoliv dovětků sdělil česky (zatímco nahlížel do na zemi decentně skrytého fonetického přepisu ;o) „Chtěl bych se vám omluvit za toho pána, co máme v Bílém domě.“ Na současného amerického prezidenta prohodí lehkou narážku ještě jednou. Kdo Dava nějakou dobu sleduje, ví, že se dokáže angažovat tam, kde cítí, že je to potřeba, hlásí se k určitému politickému názoru, účastní se charitativních akcí, jelikož není lhostejný k Zemi a zemi, kde vychovává své děti. Z reakce vedle sedící dámy jsem odpozorovala, že se jí to moc nelíbilo, dokonce přestala i na určitou dobu tleskat. Nicméně zůstala až do prvních přídavků, fotila a pobrukovala si spolu s interprety. Ne zrovna levná cena lístku možná stála za tím, že dáma neodešla předčasně, ale spíše to vidím na to, že i přes rozdílné politické názory hudba je něco, co nás může spojovat. Kéž by toho bylo k souznění na tom světě více; více takových Davů a Timů.

Další odkazy:
 
http://www.davematthewsband.com/
http://www.forumkarlin.cz/cs/




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0301 s