Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Putování mezi buddhisty a komunisty

20.05.2017   Barbora Kroutilíková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Putování mezi buddhisty a komunistyAčkoliv knihy od současných českých autorů zrovna nečtu, když jsem už podruhé v knihovně narazila na knihu Pěšky mezi buddhisty a komunisty od Ladislava Zibury, bylo mi jasné, že čeká právě na mě. Věděla jsem jen, že je to mladý Čech, který se velmi rád vydává na pěší poutě. Krom toho, do zemí, které navštívil a o nichž i píše, se asi jen tak nepodívám, a tak mě zajímala i odlišná kultura a mentalita. I když jsem měla zezačátku strach, nakonec mě kniha mile překvapila, a proto bych ji ráda doporučila i vám. 

Ladislav se rozhodl procestovat pěšky Nepál a Čínu, a já osobně musím říct, že ani o jednu zemi jsem se předtím nijak zvlášť nezajímala. Vlastně až díky této knize, ve které Ladislav popisuje dny mezi místními, které se velmi liší od těch našich, mě tyto země něčím zaujaly. Možná to, co knihu ozvláštňuje, je samotné putování. Málokdo totiž v dnešní době využije takto plně svých nohou a denně ujde něco přes 30 kilometrů. Jak sám Ladislav říká - člověk díky tomu danou zemi pozná daleko více, seznámí se s místními a kulturou. Z čehož plyne další zajímavá věc - Ladislav vůbec necestoval do turistických destinací, jen někteří obyvatelé uměli anglicky, a přece se nějak domluvil. Vyzkoušel mnohé místní pokrmy, přespal v řadě domácností, někdy za peníze, někdy zdarma, nebo spal pod širým nebem.

Kniha je rozdělena na dvě části - Nepál a Čína - a ty se dál člení na krátké kapitoly. Popravdě musím říct, že se mi asi víc líbila část, Nepál. Lidé mi přišli přátelštější (možná to bylo tím, že jim víc rozuměl) a také byl plný sil, alespoň z mého pohledu. Ale ani Čína nebyla nezáživná. Možná, že pro Ladislava byla ve finále i dobrodružnější. Co ale mohu říci o celé knize - je velmi čtivá, psaná upřímně tak, jak to autor vidí, a nic neskrývá. Dokonce i atmosféra na vás během čtení úplně dolehne, že se chvílemi cítíte, že jste na cestě spolu s Ladislavem.

Celé knize dává to pravé kouzlo styl, jakým Ladislav píše. Dokáže si skvěle pohrát s češtinou a k tomu využívá svého specifického humoru, kdy se i nad ne moc veselou příhodou, pousmějete. Krom toho prokládá příběh zajímavými poznatky, vlastními básničkami a zápisy z deníku. ,,Sladkou tečkou" jsou krásné ilustrace, na kterých pracovala dvojice, tzv. Čtyřruký ilustrátor Tomski&Polanski.

Myslím, že zrovna jaro a slunečné počasí, které se hodí jak k výletům nebo odpočinku, je zároveň jako stvořené pro tuto knihu. Dá se při ni skvěle odreagovat, ale zároveň myšlenkami cestovat po Dálném východě. A pokud vás Ladislav a jeho příběh zaujme, doporučuji se podívat i po jeho prvotině - 40 dní pěšky do Jeruzaléma. 
 


Zibura Ladislav: Pěšky mezi buddhisty a komunisty
vydáno 2016
Zdroj foto


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1264 s