Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


NA DOTEK- TV tip – S city si neradno hrát

19.05.2017   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

NA DOTEK- TV tip – S city si neradno hrát

Když je ve filmu v čele pozornosti mladý pár vsaďte si na romantickou lásku. Přibude-li k páru třetí začnou problémy. A když je tu z ničeho nic milostný čtverec je jasné, že problémy se tím jen završí. 


 

V dramatu NA DOTEK se před zraky diváků ocitá milostný propletenec vztahů čtyř postav, z nichž ani jednu bychom asi nenazvali úplně čestnou. Spíše jde o postavy „jako v životě“, kdy lásku střídá zklamání, vášně zmar, kde prim hraje sobectví a snaha zranit toho druhého. Na počátku potkáme málo úspěšného asi pětatřicetiletého spisovatele Dana (Jude Law), který se v Londýně postará o zraněnou dívku sraženou na přechodu. Alice (Natalie Portmannová) sem přijela z NewYorku, kde se živila jako tanečnice u tyče. Láska na první pohled? Jen do doby, kdy si Dan všimne fotografky Anny (Julia Robertsová), která chystá jeho portrét na obálku připravované knihy. Ta ho nejprve odmítá, tak si Dan pod jejím jménem, chatuje s doktorem Larrym  (Clive Owen). Netuší, že Anna i Larry se jeho zásluhou sejdou, zamilují se do sebe a dokonce se vezmou. To je však jen začátek složité milostné hry, ve které „každého ze čtyř zúčastněných čeká vrcholné štěstí, ale i zklamání, přetvářka a lež. A v tom úplně nejhorším případě i pravda…,“ jak se dočtete z upoutávky České televize.

Na počátku příběhu milostného kvarteta byla mimořádně úspěšná stejnojmenná divadelní hra Patricka Marbera hraná i na českých jevištích (poprvé v roce 2001 v Divadle Rokoko, kde si role zahráli Vladimír Dlouhý, Michal Dlouhý, Lucie Vondráčková a Eva Salzmannová). Bylo jasné, že se hra brzy dostane do hledáčku hollywoodských producentů. Jenže dramatik dlouho odmítal prodat autorská práva, protože měl strach, že film zobrazované konflikty „zploští.“ Teprve když ho oslovil zkušený režisér Mike Nichols (1931-2014), který již ve svém debutu KDO SE BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVÉ (1966) dokázal, že umí zdařile převést divadelní text do filmové řeči, ustoupil s tím, že se bude podílet na přípravě filmového scénáře. Za Nicholsem stála vemui úspěšná kariéra – filmy jako ABSOLVENT, HLAVA 22, SILKWOODOVÁ, PODNIKAVÁ DÍVKA či POHLEDNICE Z HOLLYWOODU dokázal, že dokonale zvládá herce a dokáže vytvořit dramatické napětí.

Jude Law, Julia Robertsová

Nichols se pokusil drama inscenovat „jako na divadle“ tedy v dlouhých sekvencích s převahou mluveného slova. Sice problesknou záběry Londýna, ale většina filmu se odehrává v dekoracích. Je zajímavé, že všichni čtyři aktéři se společně sejdou jen v jediné scéně (nikoli závěrečné), jinak Nichols svými hrdiny zdárně manipuluje. Přesto o vyhrocené okamžiky není nouze. Příběh čtyř postav „se pohybuje na ose podvádění, přibližování a ztrácení. A protože se odvíjí v ´přískocích´ jste vždycky o krok pozadu za osudem postav,“ napsala Ilona Francková.

Těžko se můžete s některým aktérem ztotožnit. Sice to vypadá, že hlavní postavou bude Dan, ale sám Marber trval na to, že příběh žádnou hlavní postavu nemá. Dan je podle něho jen jakýmsi „vypravěčem“ toho, co se odehraje. Jude Law hraje ctižádostivého spisovatele, který neví, co chce a potácí se mezi  dvěma láskama – k Alici a Anně. Spíše exceluje Clive Owen jako Larry, jemuž skvěle sekunduje milá princezna z HVĚZDNÝCH VÁLEK Natalie Portmannová – oba dva byli nominováni na Oscara.  A může Julia Robertsová zahrát některou roli špatně?

Natalie Portmannová, Clive Owen

Film NA DOTEK nebude nic pro ctitele akčních scén a filmů plných děje. Ale o to víc osloví ty, kdož hledají vnitřní náboj, vztahy mezi postavami či vyhrocené emoce v interních vztazích. Ty se někdy mohou zdát chladné, vykalkulované, ale právě proto vás přinutí se nad nimi zamyslet a  možná ve vás ještě dlouho po skončení filmu zůstanou. Mike Nichols jim dal tu správně působivou podobu.
Foto: revueidnes.cz, topzine.cz, fdb.cz

*******************************************

NA DOTEK (Closer)
USA 2004, režie Mike Nichols,
uvádí v pátek 26. května Nova Cinema od 22,10 hodin.













Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0266 s