Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Oslavy 25. výročí Unie Roska. Kdo dostal významná ocenění?

05.07.2017   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Oslavy 25. výročí Unie Roska. Kdo dostal významná ocenění? Benefiční koncert k 25. výročí Unie Roska a Světovému dni RS se uskutečnil 31.5.2017 od 16:00 v KC Zahrada, Malenická ulice 1784/2 v Praze 11. V rámci programu, ve kterém se účastníci mohli více seznámit s činností Unie Roska, bylo oceněno 59 členů pobočných spolků za práci pro Rosku. Od 19 hodin následovala hudební vystoupení Rock’n Roll Club ALPHA a Classic Jazz Collegium s Bobem Zajíčkem. Programem provázel Dalibor Gondík.

„Dostavil se i předseda KDU – ČSL, místopředseda vlády pan MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D, který je též pacientem s touto nemocí. Pozdravil naše jednání, popřál všem „hlavně zdraví“ a musel se vzdálit. Z Olomouce přijel pan profesor MUDr. Jan Mareš, Ph.D., významný neurolog, velice sympatický a skromný lékař, který je medicínským garantem Unie ROSKA. Ve svém vystoupení se dotkl některých problémů týkajících se této nemoci, všem nám popřál příjemné odpoledne; potom odpovídal mimo pořad všem, kteří se na něj obrátili s dotazem, nebo žádost o radu. Náměstkyně ministra zdravotnictví JUDr. Lenka Teska Arnoštová, Ph.D., která věnuje ve své agendě mnoho pozornosti pacientským organizacím, přišla v doprovodu Mgr. Jany Hlaváčové ze SMS,“ komentuje Eva Zavadilová z Rosky Jihlava.
Výkonná rada Unie ROSKA a její členové popřáli své Uniie všechno nejlepší k 25. narozeninám. Mezitím na plátně běžely fotografie od zrodu Unie až po dnešní dobu – čili 25 let. Fotografie z některých aktivit regionálních Rosek jenom krátce komentovali někteří účastníci. A po ukončení tohoto bodu vypuklo oceňování vedoucích a některých členů jednotlivých spolků z celé ČR. Bohužel se někteří z různých důvodů nezúčastnili, ale asi 19 spolků své zástupce mělo. Všichni vyhodnocení získali Ocenění za obětavou nebo dlouholetou práci pro Rosku, někteří ještě k tomu dárek – krásně zdobené perníkové srdce ve vkusné krabičce. Někteří z oceněných odpovídali na připravené otázky, které pan Gondík vtipně komentoval a odlehčil tak někdy i trochu posmutnělou náladu. Velké ocenění a největší srdce dostal i jeden ze zakládajících členů Unie ROSKA, pan Ing. Jaroslav Zika.
Světový den RS se připomíná od roku 2009, kdy jej vyhlásila světová federace RS (MSIF). Vyhlášení Světového dne RS vyplynulo z potřeby informovat širokou veřejnost o této stále rozšířenější neurologické chorobě a bořit mýty, které o ní panují. Každý rok připadá tento den na poslední středu v měsíci květnu. Celosvětově se na této oslavě podílí statisíce lidí.
Informace o roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není dosud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy i vláken samotných. Poškozená nervová vlákna poté přestávají správně přenášet signály v nervovém systému. To vede ke vzniku příznaků RS – např. ztrátě hybnosti dolních a horních končetin, inkontinenci, poruchám zraku, řeči, stability, k únavě apod.
Unie Roska
Posláním Unie Roska je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie Roska ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Jako Česká multiple sclerosis (MS) společnost je aktivním členem mezinárodní federace MSIF a její evropské platformy EMSP při EU. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. Spolek má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1 600 členů. V současné době stojí v čele České MS společnosti (Unie Roska) sedmičlenná výkonná rada, její předsedkyní je paní RNDr. Kamila Neplechová.
Zdroj: www.roska.eu
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0338 s