Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Čaj nejen o páté

05.08.2017   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Čaj nejen o pátéNemáme anglickou výchovu, a přesto když nám je špatně, zima nebo máme špatnou náladu, často sáhneme po nejjednodušším zdravém prostředku: čaji. Autorky knihy Čaj nejen o páté, Karen Sullivanová a Paula Graingerová, nám poradí různé kombinace bylinek na různé neduhy i příležitosti. Když chceme pít lepší než jen obyčejný čaj, je určitě ideální, obrátit se na odborníka. Nebudeme přece vařit z vody, i když v tomto případě... :-)

Profesionálně zpracovaná kniha plná receptů a fotografií je příjemná do ruky, jen tak na listování, jako zdroj inspirace i jako základní učebnice budoucí bylinkářky. Měkké desky jí prospěly, působí přirozeně. Úžasné fotografie vytváří sympatickou atmosféru. Člověk má chuť začít hned! Knize chybí opravdu už jen ta vůně jednotlivých čajů. Místo nich však voní esoterikou, přirozeností, zdravím a přírodou.

Když se pustíme do studia čajové kuchařky hlouběji, zjistíme, že je kniha velmi přehledně uspořádána do kapitol zaměřujících se na určitou příležitost. Čajové recepty jsou roztříděny na takové, které se hodí na detoxikaci, na podporu trávení, ke zlepšení psychické pohody nebo na posílení a ochranu zdraví.

Každý recept má přímo v názvu určení, pro co je nejvhodnější, dále se zde kromě ingrediencí nachází přesný postup přípravy a často také dobrý tip navíc (např. jiné varianty čaje nebo bližší informace o sběru konkrétní byliny). O pečlivé přípravě knihy svědčí, že zvláštní označení receptů si vysloužily čaje nevhodné pro kojící matky, v těhotenství či při užívání léků. Uvedeny jsou též kontraindikace.

Kniha je skutečně především receptářem. O správné připravě čaje tu najdete opravdu všechno - a když budete postupovat podle návodu, brzy pochopíte, že vaření čaje je jako posvátný rituál. Ovšem pozor, o sběru bylinek tu sice pojednává obecně úvod a na konci knihy také textový herbář, o identifikaci konkrétních rostlin se tu dozvíte málo, takže pokud si bylinky nebudete kupovat v lékárně či obchůdku a nemáte se sběrem bylin zkušenosti, rozhodně budete potřebovat ještě podrobný herbář a zřejmě též speciální knihu o správném sušení a skladování bylinek. Protože i tady se dají udělat chyby, kvůli kterým by váš uzdravující nápoj mohl obsahovat nechtěné látky (např. plísně).
 


Čaj nejen o páté, Karel Sullivanová & Paula Graingerová
vydalo nakladatelství Metafora, 2016
zdroj fotografie: www.metafora.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0261 s