Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Slyším tě všude

12.08.2017   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Slyším tě všudeConnie Willisová je ostřílenou a oceňovanou autorkou sci-fi. Pro každý svůj příběh vytváří unikátní prostředí, vybírá jiné téma. Její nový román Slyším tě všude se zabývá komunikací a telepatií. Moderní technika nám umožňuje být pořád ve spojení, do jaké míry to ale je přínosné? Aktuální téma nasazené na představu, že operací mozku lze dosáhnout vyššího citového propojení s osobou v blízkém vztahu, od počátku zaujme. Způsob zpracování nás vtáhne do spletité komunikační spirály, díky které se dá kniha charakterizovat jedním jediným slovem jako ukecaná.

Proto pokud máte rádi samotu a klid, budete po několika prvních stránkách příšerně unavení tím neustálým telefonováním, mluvením, probíráním, ale také lhaním a přetvařováním. V pětisestránkové knize se nachází opravdu jen několik stránek, na kterých nepřevažují rozhovory nad ostatním textem. Přehnaně by se dalo říci, že román díky tomu trochu působí jako scénář upovídaného filmu. Takže nejen hlavní hrdinka, ale i vy si budete připadat, že ty hlasy slyšíte všude.

Komunikace je fajn, ale i tady platí "zlatá střední cesta". Ani s komunikací se to nesmí přehánět. A Briddeyini kolegové i příbuzní to rozhodně přehánějí, když ženu neustále bombardují stovkami esemesek a telefonátů kvůli zcela nepodstatným záležitostem. Je to zcela absurdní stav, kdy Briddey neustále a pořád dokola řeší, co kdo řekl, co si kdo pomyslí, co ona komu řekne a co zatají - v tom všem mluvení a řešení nějak vůbec nezbývá prostor na normální život. 

Briddey sama sobě celou situaci ještě zkomplikuje tím, že souhlasí s moderní operací mozku, aby se mohla citově lépe propojit se svým přítelem Trentem. Operace proběhne sice v pořádku, ale k propojení dojde úplně jinak, než bylo cílem a než samozřejmě také Briddey chtěla. Dobře si rozmysli, co si přeješ, nabádá autorka. V tomto případě si Briddey nechala provést nevratný zákrok v mozku, jehož následky se jí mohou stát prokletím. Bridey se ocitá v pasti komunikační spirály. Connie Willisová zápletku pojímá s lehkou nadsázkou, bez zbytečné dramatičnosti, ovšem nesmíme se nechat příliš strhnout vnitřní nervozitou hlavní hrdinky, protože ta se neustále před něčím a před někým schovává.

Vyzkoušela asi šestero dveří, pak objevila nezamčený sklad, byl tak přecpaný nějakými krabicemi, že skoro nemohla otevřít. Ale to jí nevadilo, nepotřebovala prostor, potřebovala soukromí a -
"Tady jsi!" ozval se Kathleenin hlas. "Hledám tě všude možně!"
"Kathleen!" zvolala Briddey a opřela se zády o dveře, jako by ji Kathleen přištihla při něčem zakázaném.
"Měly jsme o tebe strach. Neodpovídala jsi na žádné zprávy a teta Oona mi volala, že má nějakou neblahou předtuchu, že se ti něco stalo, a tak jsem se přijela podívat, co se děje."
"Nevím, že jste volaly," zalhala Briddey. "Od rána jsem tady dole a není tu signál."




Slyším tě všude, Connie Willis
nakladatelství Metafora, 2017
foto obálky: www.metafora.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0277 s