Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SOUKROMÁ VICHŘICE – TV tip – Bouře pod peřinou

25.08.2017   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SOUKROMÁ VICHŘICE – TV tip – Bouře pod peřinouNávraty k úspěšným dílům minulosti nejsou jen vzpomínkou pro pamětníky na dobu jejich mládí, kdy vše bylo „lepší“ včetně filmů. Jsou také zdrojem poučení pro ty, kteří dobu reálného socialismu nezažili a mohou jim dát představu, jakým marasmem žití museli ti starší často projít. Vrcholná díla české tvorby konce šedesátých let jsou stále živá a oblíbená. A nemusíme mluvit jen o tvůrcích „nové vlny“ Menzelovi, Formanovi či Chytilové a v literatuře o Hrabalovi.




Díky televizi si nyní můžete připomenout dvě neméně slavná jména – režiséra Hynka Bočana a spisovatele Vladimíra Párala. Byl to právě velmi čtený Páral, který dokázal zachytit v drobných detailech  zmechanizovaný život v moderní konzumně zaměřené společnosti, kde po nudné práci a při nedostatku soukromí je život redukován na stále se opakující stereotyp. Ne nadarmo se Páralovým kritickým románům (zejména Soukromé vichřici, Katapultu a Milencům a vrahům) podařilo stvořit „laboratorní zprávu o životě hmyzu“ nebo zkráceně „hmyzopis“ lidské populace. K Páralovým románům se filmaři často obraceli – viz třeba MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA či KATAPULT Jaromila Jireše, Kachlíkova RADOST AŽ DO RÁNA, Drhova  MUKA OBRAZNOSTI, či pozdější Polesného MILENCI A VRAZI (nemluvě o Olmerově PLAYGIRLS). Ne vždy, dokonce jen málokdy, se z hodnotné prózy podařilo stvořit kvalitní film.

Rozpaky stály i při přijetí přepisu románu SOUKROMÁ VICHŘICE, jehož se v roce 1987 ujal mladý nadějný režisér Hynek Bočan, který předtím zaujal svým debutem podle Milana Kundery NIKDO SE NEBUDE SMÁT. Obávaný A.J.Liehm se do filmu tehdy přísně obul (viz Film a doba č. 12/67) a zdůraznil, proč se pro Páralův „příběh pokleslé aktivity“ nepodařilo najít odpovídající filmový jazyk. Jenže léta uplynula, a když se nyní můžeme na film podívat dnešníma očima zjistíme, že ve srovnání s tím, čím jsme krmeni dnes, jde o vysoce hodnotné dílo a také o dílo divácky nesmírně atraktivní – co můžete nyní sami posoudit.
Hynek Bočan před natáčením řekl, že chce „natočit zlý film, ale nesmí být nudný.“ Převedl na plátno Páralovu studii odlidštění a filmovými prostředky zobrazit zmechanizovaný koloběh k uzoufání stereotypního života většiny tehdejší populace. Života zredukovaného na uspokojování základních životních potřeb od jídla až po sex. Monotónnost života však umrtvuje vše, aktivitu tvůrčí i milostnou. Tak je tomu v životě dvou manželských a jednoho mileneckého páru, jejichž osudy se protnou v krátkém vystřídání rolí. V popředí stojí Áda Vinš (Josef Somr), jeden z ředitelů chemičky, a jeho žena Joža (Míla Myslíková). Vedle nich stojí třicetiletý dělník Standa (vynikající Pavel Landovský) a jeho milenka Bohunka (začínající Daniela Kolářová). Třetím párem, tak trochu v pozadí hlavní zápletky jsou pak Joska a Eva Nejtrovi (Josef Chvalina, Eva Geislerová). Stereotypem neuspokojivých vztahů zatřese až „bouře pod peřinou“ (pod tímto titulem se film uváděl v Polsku). Sice se zpřetrhají všechny vazby, nakonec však i tato změna vyústí v nový kolotoč stejných a opakovatelných rituálů, nepřinášejících nic nového.
SOUKROMÁ VICHŘICE je filmem, který pod pláštíkem komedie znepokojí a položí otázky po smyslu našeho pachtění. A zobrazené odlidštění se určitě netýká jen doby před padesáti lety, kdy byl film natočen. Adaptace Páralova textu nebyla snadná ani jednoduchá. Bočanovi se však podařilo z jeho zlé ironie vykřesat sice drsný, ale lidský humor.
***********************************
SOUKROMÁ VICHŘICE
ČSSR 1967, režie Hynek Bočan,
uvádí ve čtvrtek 31. srpna CSfilm od 22,00 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0456 s