Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mazlíček, který píchá

16.10.2017   Kateřina Sovová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mazlíček, který pícháSetkání s ježkem absolvuje párkrát za život asi každý z nás. Co ale ježci exotičtí? Víte vůbec, že jsou, a že dokonce platí za vyhledávaná domácí zvířata?

Je tomu právě týden, co pražské středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr hostilo netradiční výstavu exotických ježků. A protože máme ježky rády, zavítaly jsme s kamarádkou a její dcerkou na tuto zajímavě znějící akci. Většina zvířat, která byla na výstavě k vidění, pocházela z Afriky. Zatímco u nás běžný ježek východní či západní velikostí snadno připomene dobře krmeného králíka, afričtí ježci dosahují rozměrů o poznání menších. Vystavované exempláře byly velikostně srovnatelné s morčaty, která se nakonec také výstavního dne zúčastnila, a to hned v sousední místnosti. Ale zpátky k ježkům. Jak jsme se dozvěděly, pro exotické ježky je charakteristická světlá až bílá barva s žíhanými bodlinkami. Najdeme mezi nimi albíny, ale i různě zajímavě vybarvené jedince. Právě vybarvení hraje důležitou roli při soutěžích. Ježci se váží, měří, prohlížejí a nakonec se vybere ten nej(ježkovatější).



Samozřejmě nás zajímalo, jak se takový ježek vlastně chová. Překvapivě na tom není nic tak složitého! K chovu exotických ježků postačí dostatečně velká plastová krabice, podestýlka z pilin a nezbytný tulipytlík. Ano, také jsme nevěděly, jestli je to žert, leč, nikoliv. Každý ježek obývá látkový sáček, do kterého se v případě potřeby zahrabe. Sáčky se dají koupit u specializovaných výrobců anebo si jej můžete snadno sami ušít. Ježci se živí kočičími granulemi, dále je dokrmujeme vhodným hmyzem. Nepohrdnou cvrčky či červíky ze zverimaexu. Zaujalo nás, že venkovní výběh, a vůbec běhání na volném prostranství, se u tohoto mazlíka nedoporučuje. Afričtí ježci totiž nemají imunitu proti evropským parazitům či nemocem, a tak jsou podobné pokusy vzhledem ke zdraví ježka vcelku riskantní. Protože tito ježci mají rádi teplo, je potřeba, aby byly v místnosti, kde není zima. Odolnější prý zvládnou 18 stupňů, klasika je ovšem okolo 22-23 stupňů Celsia. Kotce lze vyhřívat topnou spirálou, tady je však potřeba rada od zkušeného chovatele.


Exotičtí ježci se dožívají jenom několika málo let. Aby ten váš prožil dlouhý a pohodový život, je vhodné ježka pořídit od specializovaného chovatele. Ujistíte se, že ježek není geneticky degenerovaný, což reálně hrozí při nákupu z obyčejného prodeje. Ježci pak mohou trpět kupříkladu na vysoký nitrolební tlak a následky pro takové jedince mohou být velmi vážné. „Papírového“ ježka pořídíme okolo 2500Kč a jeho rodokmen nám zaručí, že máme v rukách životaschopného jedince. Ježci nejsou žádná superchytrá zvířata, ale ochočit se v rámci možností zjevně dají, jak jsme nakonec viděly na výstavě na vlastní oči. Jejich bodlinky jsou jemnějšího charakteru, než je tomu u „klasických“ ježků, a proto těžké popíchání u tohoto mazlíčka asi reálně nehrozí. Ježci patří mezi noční zvířata, a proto není radno s nimi obývat stejnou místnost, protože v noci dokážou nadělat pořádný randál. Někteří z chovatelů ale statečně tvrdili, že s ježky klidně spí a na jejich rachocení si už dávno zvykli. Výstava se nám velmi líbila, nezbývá tedy než poděkovat Toulcově dvoru, vystavovatelům a pořadatelům za příjemné strávení nedělního dopoledne, a za případnou inspiraci při výběru nového kamaráda do rodiny :) .

foto: Kateřina Sovová



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0796 s