Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Slepota není handicap

13.11.2017   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Slepota není handicapMinimálně ne v očích Saliyi Kahawatteho, jejichž prostřednictvím vnímá pouhých 5% zraku zdravého člověka. Němec, který jako první člověk s podobným handicapem, dokázal vystudovat hotelový management, se dnes těší pověsti mezinárodně úspěšného kouče a lektora. Jak se mu to povedlo? Odpověď přináší Kahawatteho autobiografie Rande naslepo, která nyní vychází poprvé v českém překladu.

Ano. Stejnojmenný název této knížky s nedávno uvedeným filmem rozhodně není náhodný. Kawahatteho osobní zpověď se dostala do českých kinosálů dříve, než jsme si ji mohli přečíst na papíře. A jak už to bývá, od romantické podívané s vyfešákovaným Kostjou Ullmanem v hlavní roli se realita, resp., knížka, v mnohém liší. V žádném případě nechci říct, že by byla špatná – právě naopak. Kahawatte v ní však vyznívá jinak, než bychom si ho na základě filmu představovali, a tím nemyslím ani tak co se vzhledu týče, jako jeho povahové vlastnosti.

Biografie Saliyi Kahawatteho by rozhodně neměla chybět v knihovničce těch, kteří mají rádi či hledají příběhy o inspirativních lidech anebo rádi čítají nejrůznější pozoruhodné myšlenky. Obojího si v tomto případě užijí dosyta. Nás ostatní Kahawatte štve i fascinuje zároveň. Místy k nám promlouvá, jakobychom si místo jeho životopisu koupili jeho koučing, což nemusí každému zrovna dvakrát imponovat. Jinde otevírá svoje nejniternější pocity, myšlenky, po jejichž přečtení bychom s autorem s radostí zašli na kávu či na pivo. Jedno je však jisté. Život se s tímto pozoruhodným mužem nemazlil, a proto, ať už Kawahatte vyznívá jakkoliv, je to autentické a naučené pouze a jenom z životních zkušeností. Jestliže tak Kahawatte mezi jednotlivými vzpomínkovými pasážemi poučuje, má na to právo. Nemáme v ruce příběh Supermana. Jen neobyčejně silné lidské osobnosti, která se navzdory osudu, tvrdou prací a přes všechny překážky, odmítla vzdát svého snu – stát se úspěšným navzdory okolnostem. Těch nepříznivých zažil Kahawatte celou řadu, ať už se bavíme o jeho alkoholovém či drogovém období anebo hned na začátku, odchodu tyranské otce, jenž zanechal rodinu v tíživé finanční situaci.

Kahawatte samozřejmě vzpomíná i příjemné okamžiky. Také těch byla celá řada. Cíl knihy je však jasný – inspirovat a dokázat čtenáři, že i s klacky pod nohama, můžeme dojít daleko. Stačí je zvednout a opřít se o ně jako o hůl. Takhle by to přinejmenším parafrázoval slavnější autor zajímavých myšlenek, Bruce Lee. Jeho kvalit možná Kahawatte nedosahuje, ale jeho kniha přesto není zbytečná, dobře se čte, a každý, kdo má chuť nechat se tímto pánem inspirovat, nechť se nechá. Určitě tím nic nezkazí.

Rande naslepo (Mein Blind Date mit dem Leben)
Saliya Kahawatte
vydal Dobrovský s.r.o v edici Knihy Omega, 2017
cena: 279 Kč

foto: knihyomega.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0296 s