Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MRAZIVÁ VÁŠEŇ – TV tip – psychiatr, který neposlechl Freuda

17.11.2017   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MRAZIVÁ VÁŠEŇ – TV tip – psychiatr, který neposlechl FreudaCitát anglické spisovatelky Jeanette Wintersonové (1959), autorky knih jako Vášeň či Trhlina v čase: „Někde mezi strachem a sexem leží vášeň,“ dosti přesně vystihuje příběh filmu MRAZIVÁ VÁ&SEŇ. Na otázku zda vášeň může být „mrazivá“, dostanete svěží odpověď v thrilleru režiséra Phila Joanoua a mrazit v zádech vás bude určitě, protože trio hlavních představitelů – Richard Gere, Kim Basingerová a Uma Thurmannová (všichni v době natáčení mladší o 25 let)  vám to dokonale zprostředkují. 



V San Francisku má svoji ordinaci psychiatr Isaac Barr (Richard Gere). Kromě jiných léčí sympatický a příjemný doktor také mladou dívku Dianu Baylorovou (Lina Thurmannová) trpící snovou neurózou. Jednou se v jeho ordinaci zjeví její pohlednější a přitažlivější sestra Heather (Kim Basingerová) a seriózní muž, nedbaje rad svého učitele Freuda, podlehne jejímu kouzlu. Když se zamiluje lékař, navíc lékař „duší“ je to podobné jako když se zamiluje učitel do své žákyně. Mohou z toho být – a také věřte, že budou – jen a jen problémy. Heather hledá únik z manželství s násilníkem  Evansem (Eric Roberts – nominace ze vedlejší roli na Oscara) a v jedné chvíli ho zabije.
Isaac věří, že to spáchala v dočasném pominutí smyslů, protože trpěla patologickou intoxikací a dostávala neovladatelný záchvat po požití i sebemenšího množství alkoholu. Zajistí ji pro soud dobrého advokáta a Heather je osvobozena. Pozdě, a to díky jednomu Freudovu případu, který měl znát, a po analýze Dianina snu, si však uvědomí, že oběma sestrám šlo o promyšlenou vraždu s cílem získat velké dědictví. Sám je do případu zatažen a zmrazí vášeň, když z něho Diana pomocí manipulace s vražedným nástrojem chce učinit podezřelého...
Film možná trochu připomene ZÁKLADNÍ INSTINKT. Má také tři hlavní důležité postavy – v Základním instinktu to byla trojice detektiv, spisovatelka, psychiatrička, zde tvoří trojúhelník psychiatr, pacientka a její sestra. Podle distributora je zápletka postavena na reklamním sloganu „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.“ Režisér Joanou nijak nezapře, že točil podle osvědčeného hitchcockovského receptu. Scény na opuštěném majáku jako byste už někdy někde viděli. Z Freuda pak zde mají vliv sny, ale také patologické a frustrující zážitky z dětství. Přes ponurost příběhu jsou zde i krátká humorná odlehčení, takže od slibovaného mrazení v zádech si občas oddychnete.
Sám představitel Richard Gere, který se podílel i na produkci filmu,  řekl o své postavě: „Psychiatr studuje lidské emoce, pátrá po nevysvětlitelných záhadách v chování lidí, V tom se podobá soukromému detektivovi nebo policistovi, A pátrání po odpovědích na záhady je i základem MRAZIVÉ VÁ&SNĚ.“  Film vznikl podle scénáře Wesleye Stricka a je natočen profesionálně, byť jeho režisér měl za sebou jen dva béčkové filmy a poměrně zdařilý thriller STAV MILOSTI. Snímek MRAZIVÁ VÁ&SEŇ (původně se měl jmenovat dle překladu původního názvu KONEČNÁ ANALÝZA) představuje v nudě televizního vysílání zřetelný nadprůměr, mezi špičky žánru ho však lze těžko zařadit.
Foto: filmarena.cz,freefilm.sk, sky.com, tv,seznam,cz
***************************************
MRAZIVÁ VÁ&SEŇ
(Final Analysis), režie Phil Joanou
uvádí Nova Cinema v úterý 22. listopadu od 22,10 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.069 s