Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co je to Minecraft

26.12.2017   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co je to MinecraftMinecraft je nezávislá budovatelská hra s otevřeným světem a velmi jednoduchou krychlovitou grafikou. První verze spatřila světlo světa již 17. května 2009 po zhruba týdnu vývoje a díky obrovskému úspěchu se začala transformovat do rozsáhlé komplexní hry. Autorem je švédský vývojář Markus "Notch" Persson, který právě kvůli úspěchu Minecraftu opustil své původní zaměstnání, založil vlastní firmu a začal se plně věnovat vývoji.

Základem všeho jsou krychle o velikosti jednoho metru krychlového, které tvoří celý svět. V tomto světě může hráč vydolovat nebo zničit prakticky vše a získaný materiál lze pak zpět kamkoliv umístit. Tento svět rozhodně není prázdný. Všude rostou stromy, lze pěstovat pšenici a bambus či potkávat mírumilovnou zvěř. Pod rouchem noci a v temných zákoutích dolů a jeskyň se potulují smrtelní pavouci, kostlivci, zombie, explodující creapeři a další havěť, která si nenechá nic líbit. A pokud se hráč vytvořením speciálního portálu dostane do paralelní dimenze, čeká na něj doslova hotové peklo. A to vše lze prožít i ve více lidech v multiplayeru, kde s trochou snahy není problém vytvořit prosperující město plné živých hráčů.

Divíte se? Také jsem se divila. Když nakladatelství Egmont ve spolupráci s Albatros Media vydal letos před vánoci tolik očekávanou hráčskou kolekci Minecraft, tvrdili mí malí přátelé, že ji prostě musí mít. A tak jsem se nechala přemluvit, abych si knihu objednala jako recenzní výtisk, ačkoli jsem do té doby vůbec netušila, oč jde.

Hráčská kolekce, která se skládá ze čtyř tenkých manuálů s návody ke hře, je v dárkové papírové kazetě, která působí moc dobře a knihy jsou v ní hezky uložené a přitom po ruce. I ten, kdo o hře slyší vůbec poprvé (jako třeba já), se v podrobném manuálu, který nám nakladatelství Egmont předkládá, snadno vyzná. Knihy jsou barevně odlišené. Například "Průvodce světem průzkumníka" vám pomůže přežít. Naučíte se, jak najít suroviny, vyrábět nářadí a bránit se proti nepřátelským příšerám. Protože svět Minecraftu, ačkoli doslova čeká na důkladné prozkoumání, je nebezpečný, a i ti nejodvážnější dobrodruzi budou mít problém přežít...

"Průvodce osadníka" vás zase naučí všechno, co potřebujete vědět a znát při vytváření staveb ještě úžasnějších, než si můžete představit. Takže, páni stavitelé, stačí se na to vrhnout. S novým průvodcem k této hře nebudete mít problém postavit ty nejvelkolepější stavby, na jaké jen pomyslíte. V knize najdete jak stavební tipy pro začátečníky, tak pro ty, kteří už mají něco za sebou a chtějí se pustit do složitějších staveb a světů, kterými oslní ostatní hráče... A hlavně, kterými si splní své dětské sny.

Knihy jsou skutečně velkolepě udělané. Myslím, že i naprostý laik se dokáže zorientovat v tomto uměle vystavěném a vymyšleném světě tak rychle, že kouzlu této hry naprosto propadne. Obzvlášť, když má po ruce tak skvělé pomocníky, jakými jsou tyto čtyři příručky.

Poslední dvě příručky: "Průvodce k využití ruditu" a "Průvodce světem Netheru a Endu" nám, naprostým analfabetům, co se týče světa Minecraftu, přiblíží ještě vyšší cíle těch, kterým svět Minecraftu připadá už naprosto probádaný a nemá jim co nabídnout. Tady se setkáte s neprobádaným světem lávových řek a temných jeskyní, odhalíte tajemství Netheru (když jste dost odvážní a máte v sobě touhu dobývat virtuální svět) a můžete zdokonalovat ruditové obvody.

Upřímně, knihy jsou plné mně neznámých slov jako je Ghast, Whither kostlivec, Zombie Pigman aj. Kdo tuto hru hraje, jistě ví, o čem - nebo spíš o kom, je řeč. Já se přiznávám, že tápu. Nicméně si myslím, že s tak úžasně a skvěle vymyšlenými průvodci jsem se nejspíš ještě nesetkala. Ten, kdo svět Minecraftu vymýšlí a kdo si s knihami pohrál, má rozhodně opravdu velkou představivost o fantastičnu. Pro malé i velké hráče jde o počin, který bude náležitě odměněn nadšením, a věřím, že knihy budou rychle rozprodány.

Nápad, přijít před vánocemi na knižní trh s Minecraft - hráčská kolekce, byl opravdu nedocenitelný. Ježíšek zřejmě letos nadělí spoustu radosti všem, kdo této hře propadli - nebo se k tomu alespoň chystají...

Minecraft - hráčská kolekce, Egmont v Albatros Media, 2017


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0578 s