Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Spolupráce malíře Adama Jílka s Art for Amnesty pomáhá boji za lidská práva

18.02.2018   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Spolupráce malíře Adama Jílka s Art for Amnesty pomáhá boji za lidská právaArt for Amnesty je projekt neziskové organizace Amnesty International, který propojuje svět umění se světem lidských práv. Jedním z umělců, kteří se rozhodli k tomuto projektu připojit, a propůjčit tak svůj talent a čas boji za lidská práva, je malíř Adam Jílek. Společně s Art for Amnesty uspořádali na podzim 2017 neveřejnou prodejní výstavu s názvem Absence společenských norem pro podporovatele Amnesty International. 

Výtěžek z akce je určen na podporu ochrany lidských práv a nespravedlivě vězněných nebo boje proti mučení. Adam Jílek se tak společně s Art for Amnesty snaží otevřít debatu o útlaku svobody slova a lidských práv a jiných druhů nesvobody.
Adam Jílek (*1989), který patří k nejzajímavějším osobnostem nejmladší generace výtvarníků, je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha soukromých sbírkách nejen v Evropě, ale i v Saudské Arábii, Austrálii a USA. Prošel mnoha ateliéry od klasické malby až po restaurování klasických děl. Za tu dobu si stihl vyvinout výrazný formální i obsahový rukopis. U jeho tvorby lze vysledovat jednu stěžejní linii, která se vine celou jeho malířskou tvorbou. Tato linie se vztahuje k základním věcem lidského bytí, jako je animalita, agrese, smrt a možnosti libosti v podmínkách tohoto světa. Jakkoliv mohou takto pojmenovaná témata vyvolávat pachuť patetismu a přílišné existencionální tíhy, autor nemá potřebu se k nim z tohoto úhlu stavět.
Poslední cyklus obrazů je věnován čistotě a neposkvrněnosti těla i duše zvířat, kdy je jejich charakter oproštěn od lidských vlastností, jako jsou například zášť nebo závist. Dominantní barvou obrazu je bílá, symbolizující klid, harmonii a zamýšlenou čistotu. Děj obrazu se pak odehrává především ve výrazu a očích němých tváří. Zvířata, která bývají v uměleckých dílech často opomíjena, jsou ústředním prvkem tvorby Adama Jílka. Propůjčuje zvířatům lidský charakter a snaží se o zdůraznění jakési satiry a ironie, která z toho plyne.

Zdroj: 2media
 
Adam Jílek:
http://adamjilek.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0437 s