Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


V Česku vyjde Wagnerův Prsten Nibelungův

10.12.2018   Kateřina Sovová   Komiks   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

V Česku vyjde Wagnerův Prsten Nibelungův

Na začátek prosince si pražské nakladatelství Comics Centrum připravilo pro příznivce komiksu speciální překvapení, které potěší nejen fanoušky kvalitní kresby, ale také milovníky klasické hudby. Tím překvapením je komiksová adaptace Wagnerova proslulého operního cyklu Prsten Nibelungův.

„Komiksové adaptace filmů či beletrie jsou v dnešní době na denním pořádku, ale komiksová verze opery tak představuje rozhodně výjimečný počin“, říká šéfredaktor Comics Centra, Václav Dort. „Wagnerovi zabrala tvorba slavného Prstenu celých 26 let. Čeští čtenáři naštěstí na českou verzi komiksu tak dlouho čekat nemusejí.“

Děj operního cyklu čerpá inspiraci ze starogermánských bájí (zejména známé Písně o Nibelunzích) a islandských ság. Děj se točí kolem vlastnictví kouzelného prstenu, který skýtá svému majiteli nebývalou moc, ale zároveň ho také vystavuje působení strašlivé kletby.

Příběh bývá občas řazen do žánru fantasy, kromě jiného také proto, že v něm kromě obyčejných smrtelníků vystupují také bohové a jiné nadpřirozené postavy.

Kniha obsahuje všechny čtyři opery Wagnerova cyklu (jsou jimi Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů), který patří svým hracím časem o celkových téměř 15 hodinách k nejrozsáhlejším operním dílům vůbec.

P. Craig Russell se pokouší předložit čtenáři tento komplexní příběh v mnohem „stravitelnější“ a přehlednější podobě, aniž by jej však o cokoliv ochuzoval. Rovněž si za účelem lepší srozumitelnosti nechal od Patricka Masona pořídit nový, modernější překlad libreta do angličtiny, z něhož vychází i české vydání.

Kromě Russella, který adaptoval opery jak po textové, tak i po výtvarné stránce, se na komiksu podílel také Lovern Kindzierski, který se ujal barev, a Galen Showman, jenž měl na starosti lettering.

Knihu Prsten Nibelungův si čtenáři budou moct zakoupit u Comics Centra za zvýhodněnou cenu od 4. 12. 2018.

 

Ohlasy na komiks:

„Překrásné převyprávění Wagnerova cyklu ve zpracování P. Craiga Russella je asi jeho nejvěrnější a nejpůvabnější komiksovou adaptací, a zároveň nefalšovanou, vysoce kvalitní fantasy ságou.“

– Neil Gaiman

„Výtvarník P. Craig Russell vnímá Prsten jako základní evoluční mezistupeň ve vývojové řadě, na jejímž konci stojí dnešní moderní superhrdinové. šbquo;Vše souvisí se vším – začalo to u Odyssea, pokračovalo Wotanem a skončilo u Supermana.‘“

– LA Times

„V komiksovém zpracování celého Wagnerova cyklu od P. Craiga Russella máme příležitost konečně spatřit Prsten takřka přesně tak, jak si ho sám Wagner představoval.“

– Michael Kennedy (Oxford Dictionary of Music)

 

P. Craig Russell je komiksový výtvarník, ilustrátor a spisovatel, držitel mnoha ocenění (mezi jinými i Eisner Award, Harvey Award a Kirby Award). Do širšího povědomí vstoupil už v sedmdesátých letech, když se podílel na sériích Killraven a Dr. Strange, které kreslil pro nakladatelství Marvel. Později se rozhodl adaptovat do komiksové podoby několik oper,

např. Kouzelnou flétnu či Salomé. Kromě toho převedl do komiksu také Pohádky od Oscara Wildea a několik románů od Neila Gaimana: Sandman: Lovci snů, Koralínu a Knihu hřbitovní.

Richard Wagner (1813–1883) byl světoznámý německý hudební skladatel, představitel romantismu. Mezi jeho nejslavnější opery se řadí kromě Prstenu Nibelungova také Bludný Holanďan, Tannhäuser, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští a další. Za svého života cestoval po celé Evropě a několikrát zavítal i do Čech. Jeho hudba je velmi osobitá a označení „wagnerovský“ je dodnes synonymem pro hudební pojetí plné patosu a okázalosti. Mnohé jeho skladby bývají často využívány jako hudební podklad ve filmech, zejména známá Jízda Valkýr a Siegfriedův smuteční pochod. Wagner byl zarytým antisemitou a jeho hudba se (několik desetiletí po jeho smrti) stala jedním ze symbolů nacistického hnutí.

 

„Prsten Nibelungův“

Autor: Richard Wagner, P. Craig Russell

Kresba: P. Craig Russell

Z anglického originálu „The Ring of the Nibelung“ přeložila Alexandra Niklíčková, vydává nakladatelství Comics Centrum

Vázaná s matným přebalem, 448 barevných stran

U nakladatele od 4. 12. 2018 do 18. 12. 2018 za cenu 540 Kč, dále pak 629 Kč

Kniha vychází 4. 12. 2018

Nakladatel knihu doporučuje pro věkovou kategorii 14+

foto a zdroj: TZ Comics Centrum



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.044 s